Finland & Zweden

Rondreis door Finland en Zweden in zomer 2022

Pagina 1 van 2

Helsinki

Hoera, na 2 jaar uitstel door Corona konden we nu eindelijk op weg voor onze geplande reis naar Finland & Zweden. Donderdagochtend opgehaald, via Duitsland (Bremen, Hamburg) naar Lübeck waar de boot naar Helsinki vertrekt. Gelukkig geen enorme file bij die beruchte steden. Eenmaal met de auto in de rij voor de kassa krijgen we een kleine hartverzakking. Onze ticket blijkt voor gisteravond te zijn! Eek! De vertrektijd van 2:30 zorgt voor verwarring. We kunnen gelukkig voor de helft van de prijs een no show ticket kopen en alsnog aan boord. Even vreesden we weer omkeer te kunnen maken. Jammer van 't geld, maar helaas. De oorspronkelijke ticket was voor corona gekocht en mentaal dus al lang afgeschreven.

We komen in de vervolgrij en wachten. En nog meer wachten. Boarden om 21u gaat 'em niet worden. Uiteindelijk na 23h aan boord, de kamers worden echter nog schoongemaakt (respect voor dit hardwerkende personeel!) en we moeten wachten in de gang. Uiteindelijk rond 1u (2u Finse tijd, die ze aan boord hanteren) in bed.

Lekker uitgeslapen, de boot is rond 3u vertrokken, toen sliepen wij al gelukkig. Ontbijttijd is onduidelijk, online lees ik 7:30 tot 8:30, dus we zetten in op de lunch. Rond 10u toch nog even kijken op de 11e verdieping, waar de brunch wordt geserveerd, tot 13u. Fijn! Ruim aanbod bij 't buffet, dus we hebben mazzel. We zullen nog aardig wat eten voor we bij Helsinki van boord gaan. Daarna op het zonnedek een bankje gescoord en daar in de zon en ferme wind gezeten tot het avondeten, afwisselend met af en toe een wandelingetje over de boot.

Eindelijk het boekje van Finland gelezen, beter laat dan nooit. Vooral de hoofdstukken over de geschiedenis en de taal zijn interessant. De taal is pas later opgeschreven, waarbij gekozen is om elke gesproken letter op te schrijven. Voorlezen is dus relatief eenvoudig, met wat gokken op de klemtoon en zonder te weten wat je voorleest. Dit itt het Zweeds (en Deens) waarbij veel letters worden ingeslikt. En bij de exotische woorden plakken we er gewoon een i achter.

Voor het ontbijt van zaterdag de wekker gezet voor 't ontbijt van 8u aangeschoven, alweer lekker gegeten. Kamer opgeruimd, spullen ingepakt. Na omroep dat auto's beschikbaar zijn, naar 8e verdieping, wachten tot we de boot af kunnen rijden, gaat allemaal prima. Staalblauwe lucht in Finland, het is de komende tijd warm hier, in Leiden zou het juist afkoelen met kans op regen. Naar hotel Arthur in Helsinki waar we rond 11u aankomen. Aanvankelijk in parkeergarage (cq ondergrondse bunker) P-Kluuvi geparkeerd, bij het hotel hoorden we dat voor de deur goedkoper is. We lopen naar de auto, maar kunnen aanvankelijk de juiste ingang niet vinden. Na enkele pogingen (en wat extra stress) alsnog opgelucht naar 't hotel gereden.

We gaan te voet Helsinki verkennen. Ik was hier ooit eerder in de winter, sommige straten komen me zelfs nog wel bekend voor, zelfs zonder sneeuw. Maar bijna alles is dicht, heel vreemd. Dan naar het nationaal museum. Ook dicht. Online zien we dat er dit weekend Midsommer wordt gevierd, een officiële feestdag. Dat verklaart een hoop. Niet gecheckt, helaas. Tijdje gezeten in parkje bij museum, daarna naar het havengebied gelopen, oa Zweeds schip bekeken en navraag gedaan voor onze trip naar Suomenlinna van morgen bij de tourist info. IJsje gegeten, bij lutherse kerk gekeken. Na het eten bij Henry's Pub (eindelijk iets gevonden wat open was!) nog wat door de stad gelopen en vervolgens bijkomen in het hotel.

Zondag is het warm! Het loopt tegen de 30 graden, gelukkig is de luchtvochtigheid hier wel beter dan thuis. Eerst ontbijt in het hotel, ook hier een goed buffet. Vervolgens naar de haven gelopen en de boot genomen naar Suomenlinna, de forten waar de Finnen al een paar eeuwen afwisselend met Zweden en Rusland in gevecht zijn. Het oorlogsmuseum bekeken (met oa veel aandacht voor de Winteroorlog) met de nabijgelegen onderzeeër. Chique geluncht bij Adlerfelt, naar het zuiden bij King's Gate de boot terug naar haven genomen, onderweg gezellig kletsen met een paar Aussies. Warm! Tijdje bij pittoreske Kapelli gezeten met een lekker koud drankje. Via de winkelstraat weer terug naar het hotel. De zon is uit onze kamer, dus hier nog even vertoeven tot het avondeten. We kiezen voor de Nepalees op het stationsplein. Zo proberen te slapen, morgen gaan we naar het oosten, naar Lappeenranta.

Foto's bekijken op Flickr

Lappeenranta & Kuopio

Maandag verlaten we Helsinki, uiteraard eerst nog maar eens langs het ontbijtbuffet (ik ga ze missen als we straks van hotels op hutten overstappen) en dan op pad. Rijden oostwaarts naar Lappeenranta, onze volgende 2 overnachtingen, met een kleine stop in kustplaatsje Katko. De hut in Lappeenranta is groot, maar wel warm. Het is hier nog steeds 30 graden en er kunnen helaas maar weinig ramen open. Boodschappen gedaan en bij de rommelwinkel ernaast gekeken. Gekookt en gegeten in de hitte. Daarna naar het nabijgelegen meer voor een verfrissende duik, er lopen nog tot middernacht mensen naar beneden met hetzelfde idee. Wij zitten dan buiten, af te koelen, binnen is het nog erg warm. Uiteindelijk toch geslapen, de kamer is dan 28 graden, 2 fans aan. Pff.

Dinsdag ontbijten voor het huisje, het is dan 24 graden, maar daar komt de zon al! Naar het oosten, het museum van Simo Häyhä, zo'n 5km van de Russische grens. Klein, maar interessant. Helaas alleen Finse borden, we worden rondgeleid door een aardige Finse gids met zijn beste Engels. Had jaren geleden al een gelezen over Simo, die waarschijnlijk de succesvolste sluipschutter aller tijden was, met 705 bevestigde gedode Sovjetsoldaten waarvan 542 als sluipschutter. Hij stond in Rusland bekend als Belaya Smertj ("De witte dood"). Interessant om nu hier meer over hem te zien!

Onderweg wat gegeten en vervolgens doorgereden naar Lappeenranta zelf. Net iets mooier dan het Noorse Mo-I-Rana, wat bij ons het vergelijkingsmateriaal is voor dergelijke stadjes. Wat dingen gehaald bij de Lidl voor vanavond. Vlakbij de Lidl treffen we een vreemd gebouw in een berg. Google Translate leert ons dat het woord op de gevel zwembad betekent, nadere inspectie van de enorm dikke muren toont dat dit ook als schuilkelder kan dienen. De Finnen zijn best goed voorbereid op eventueel onheil, al dan niet uit het oosten.

Woensdag rond 10 uur op pad richting Kuopio, de volgende halte. Mooie hut en (hoera!) de ramen kunnen open, zelfs uitgerust met horren. Dat mag ook wel, we beginnen hier met de eerste Finse muggenbulten. Op het balkon is een leuk zitje gemaakt, zij het niet erg comfortabel. Zitten nabij een meer, best druk ook met mensen die niet op de camping staan. We zitten al een stuk noordelijker inmiddels, goed te merken aan de lange avonden, tegen middernacht is het hier nog zonnig.

Boodschappen bij Prisma, een enorme zaak, zo'n 3x zo groot als de grootste box store die ik ooit in Frankrijk zag. Mooi en praktisch, ongetwijfeld ook tijdens de donkere winter, maar verklaart wel waarom stadscentra hier wat kaal zijn, de leuke kleine winkeltjes zijn weggeconcurreerd door deze gigant. Voordeel voor ons overigens is de gratis open wifi. Die bij de hut is niet erg betrouwbaar, dus we zitten hier na het winkelen nog even te genieten van koelte & wifi.

Vanochtend lekker uitgeslapen en rustig ontbeten. Naar museum over oud Kuopio, waar wat huizen van elders in de stad bij elkaar gezet zijn. Ik krijg een demo over het spinnen van wol en mag het ook zelf even proberen. Goed dat ik met computers werk, laat ik het zo zeggen. Heerlijk geluncht aan het water bij Balkan restaurant Ravintola Boka. Rondgekeken bij het water, er is hier vanavond een wijnfestival. De Sint-Nicolaaskathedraal bezocht, de bisschopskerk van het bisdom Kuopio van de Fins-orthodoxe Kerk (zie ook het headerbeeld bij dit bericht). Ik ben niet kerkelijk, maar ik vind het wel altijd interessant om zulke monumenten te bezoeken. Bovendien zijn die orthodoxe kerken toch altijd wel wat spannender dan die saaie Lutherse die ze hier hebben. Sorry. Boodschappen gedaan en lekker basic gekookt.

Foto's bekijken op Flickr

Oulu & Rovaniemi

Vrijdag, juli inmiddels, vertrokken naar Oulu, 'hoofdstad van het Noorden'. Goeie rit, maar wel een saaie weg. Eindeloze stukken rechtdoor met berkenbomen en heel af en toe een tegenligger. Helaas nog steeds geen rendieren gezien, daarvoor moet je waarschijnlijk toch echt de grote weg af. Ten oosten van Oulu hebben we een deel van een woonhuis gehuurd. Aardige mensen, we kunnen in de grote tuin zitten. Helaas hebben de muggen ons snel gevonden, dus we zetten (met wisselend succes) de Deet in. Boodschappen gedaan bij de S Market.

Maandag uitgeslapen. Fijn. Rustig ontbeten in de tuin. Het rommelt en af en toe wat regen. Verder weer warm. Naar Oulu geweest, leuke stad, veel jonge mensen. Volgens de brochure de stad met de jongste bevolking van Europa. Koffie/thee met kaneelbroodje gegeten aan de haven/marketplace. Stadshart verkennen, tijdje in de wind gezeten.
Boodschappen gedaan bij Lidl. 's Avonds gegeten bij pizza Mario, alwaar ons oog valt op de pizza met rendier (poro). Nogmaals langs haven gelopen, er speelt een vrij luide Status Quo cover band, de zanger heeft het Engels nog niet helemaal onder de knie. Erg druk in dit gebied nog. Ik denk dat het ook scheelt dat ze hier zulke lange donkere winters hebben, in de zomer nemen ze het ervan. Zelf nog tijdje in de tuin gezeten voor bedtijd rond middernacht. Nog steeds zonnig buiten. Blijft vreemd.

Zondag vertrokken naar Rovaniemi, onze meest noordelijke verblijfplaats. Onderweg bij stone age park gekeken, maar blijkt helaas gesloten. Jammer. Wel een rendier langs de weg gespot en gekiekt! Bij aankomst op de eindbestemming van vandaag treffen we mooie grote skihut met een aantal slaapkamers en maar liefst 2 toiletten. Luxe! Helaas weer meer muggen hier, wat we merken na een avondje op het balkon zitten. Vrijwel geen zonsondergang, we zitten half 1 nog in de volle zon. Boodschappen gedaan. 's Avonds wandeling door de wijk, oa gekeken bij de skibaan achter de camping. Wat filmpjes op YouTube opgezocht van de activiteiten alhier in de wintermaanden, al die sneeuw is een grappig contrast met de dorre boel van nu.

Vandaag naar de officiële poolcirkel en het bijbehorende Santa Village. Leuk! Ik was al eens op de poolcirkel in Noorwegen, maar hier is iets meer uitgepakt. De combinatie met de kerstman leidt tot een flinke commerciële onderneming. Blijft vreemd om bij 30 graden in de zon te staan met kerstliedjes op de speakers. Wel leuk om alle snuisterijen te bekijken en kopen nog wat souvenirs. Ik heb een bordje met Tervetuloa, 1 van de weinige Finse woorden die ik kan onthouden, maar je ziet het dan ook vaak genoeg, want het betekent welkom.

Centrum van Rovaniemi verkend. Centrum is trouwens Keskusta in het Fins, ook opgenomen in mijn zeer beperkte Finse woordenschat. Kopen muggenspul bij de apptheeki, wat gelukkige wel opgewassen lijkt tegen de insecten van alhier. Op onze vraag aan de mevrouw achter de balie hoe ze zelf voorkomen geprikt te worden, volgt gelach en het antwoord 'wij zitten niet buiten'. Tja, daar zijn we dan toeristen voor. Nog wat boodschappen gedaan.

Foto's bekijken op Flickr