Rondreis Jordanië

Naar Jordanië met Sawadee in september van 2019

Pagina 1 van 3

Jordanië

Zo, hier was ik aan toe.. vakantie! Met de trein van 12:15 naar Schiphol, ruim op tijd, maar je weet nooit. Bij het afgeven van de bagage een plek bij de nooduitgang gekregen, met meer beenruimte, fijn. Snel door security. Bizar snel. Bij de gate iemand van een andere groepsreis getroffen en staan kletsen. Er blijken minstens 4 groepen aan boord te zijn. Na een gatewisseling de Sawadee groep gespot en aangesloten. We doen een voorstelrondje, maar ik vrees dat ik het merendeel van de namen vrij snel alweer vergeten ben. Komt vast goed. 

We zouden half 4 vliegen uur, maar uiteindelijk pas half 5 vertrokken. Ik had gehoopt op een vroege avondmaaltijd, maar het blijft bij een matig broodje. Rond 10 uur geland op de luchthaven bij hoofdstad Amman. Opgewacht door Engelssprekende tussenpersoon, die ons vraagt de paspoorten afgegeven voor het groepsvisum. Eek! Klok een uur verder gezet, bagage van de band gehaald. Hier treffen we reisleider Ferdy, hij komt uit Jordanië maar heeft in Nederland gewoond en spreekt goed Nederlands. Hij zal ons deze hele reis begeleiden. Daarna allen naar de pinautomaat en het toilet.

Vervolgens de bus in, we zullen hier gedurende de week mee reizen, wifi en airco, erg prettig. Door donker Jordanië naar ons hotel in Madaba. Ik deel een kamer met Marion. Een aantal mensen gesproken, volgens mij is het wel een leuke groep. En Jordanië.. ik ben benieuwd! De uitzichten vanuit de bus waren al erg indrukwekkend. En de warmte. Hoewel zo laat op de avond lekker koel, maar je voelt dat het morgen warm gaat worden. Om 5 uur is de oproep tot gebed, ben benieuwd of ik er doorheen zal slapen.

Jerash

Vroeg op vandaag, we zijn 8u op pad. Eerst ontbijt in het hotel. Korte nacht, heb weinig trek. In de 19de-eeuwse oosters-orthodoxe Sint Joriskerk bekijken we de 6de-eeuwse vloermozaïek die een kaart van Palestina voorstelt met aanduiding van de Jordaan, de Dode Zee en een deel van de Nijldelta. Een grondplan onder meer van Jeruzalem en Jericho is ook afgebeeld. De introductie door onze gids Ferdy is fijn, binnen is het druk en de context is wel nodig. 

Het is nog lekker weer nu, maar je voelt dat het warm wordt straks. Wel andere hitte dan bij ons, droog. In de bus. We vervolgen met een uitgebreide wandeling door Jerash, beschouwd als een van de belangrijkste Grieks-Romeinse-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten. De stad was een van de Dekapolissteden. Het is thans een uitgebreide archeologische site. Een groot deel van de oude stad bevindt zich onder de huidige bebouwing en is dus lastig op te graven.

Erg mooi, maar wat is het warm zo in het onbeschutte gebied. We zijn dus toe aan de lunch, lopend buffet bij Artemis. Gevoed, gehydrateerd en uitgerust bezichtigen we daarna de citadel van Amman en maken een wandeling door downtown: markt en winkels. We trekken de nodige aandacht, maar leuk om te zien. Avondeten bij Bawabit Madaba Restaurant met een prettig koel dakterras. Heerlijk voorgerecht met hummus en salade. Hoofdgerecht was lekker maar een beetje onelegant, met gegrild vlees in een wrap.

Foto's bekijken op Flickr

Dode zee

Best aardig geslapen, ondanks de enorme kakkerlak die we spotten in de badkamer voor we het licht uitdoen. Brr. Iets langer geslapen dan gisteren, half 9 moeten we met onze koffers de bus in. Badkleding in handbagage voor de tussenstop in Dode Zee later vandaag. Maar na het ontbijt eerst naar Mount Nebo, an elevated ridge of the Abarim in Jordan, approximately 710 metres (2,330 ft) above sea level. It is mentioned in the Hebrew Bible as the place where Moses was granted a view of the Promised Land. Naast prachtig uitzicht, hier weer een mooie mozaiek in het kerkgebouw.

Daarna met bus naar het resort bij de Dode Zee. We verkleden ons en na een flinke laag zonnebrandcrème gaan we voorzichtig te water. Wat een vreemd idee, je wordt tegengewerkt door het ontzettend zoute water. En natuurlijk krijg ik water in mijn ogen, best pijnlijk. Gelukkig is het met een flesje zoetwater snel gespoeld. Na nog even dobberen, kunnen we gebruik maken van het zwembad. Vervolgens douchen en lunchen (nog maar eens een lopend buffet) en dan de bus weer in. Helaas moeten we omrijden richting Amman om de snelweg te kunnen pakken, op de scenic route is een brug ingestort. 

We zitten vanmiddag ruim 3u in de bus. Gelukkig met wifi, dus nu tijd om een WhatsApp groep aan te maken voor het uitwisselen van foto's. Die zullen de komende dagen blijven binnen stromen. We stoppen onderweg bij Shobak castleHet kasteel werd in 1115 gebouwd toen Boudewijn I van Jeruzalem op expeditie was in het gebied. Gedurende deze periode veroverde hij Aqaba bij de Rode Zee, in 1116. Ferdy vertelt ons hier de geschiedenis van het bouwwerk, maar toont ons ook hoe de Bedoeïenen zeep maken van een plantje wat op de muur groeit. Ben erg blij met onze 'native' gids! Vanavond is verder de optionele excursie 'eten bij locals'. Ik sla deze even over, kan ik mooi het teveel aan prikkels verwerken. Lekker met e-reader in de wind gezeten op het terrasje voor het hotel. 

Foto's bekijken op Flickr