Rondreis Japan

15 dagen naar Japan met Djoser in september van 2023

Pagina 1 van 3

Osaka

Zaterdag is het dan eindelijk zo ver, 15 dagen naar Japan, een reis verzorgd door Djoser. We vliegen gelukkig niet al te vroeg, 11:35 als het goed is, dus om 7:45 trein naar Schiphol gepakt. Al online ingecheckt, op de luchthaven via self-service koffer afgegeven. Door naar security. Niet heel druk gelukkig, toch even wachten op mijn tas, die nog even nagekeken wordt. Niets aan de hand, we mogen door. Nog een bakkie gedronken, wachten. Bij de gate herkennen we wat mensen van de groepsreis, een deel had foto's gedeeld in de groepsapp. En we stellen ons voor aan Angelique, de reisleider.

De vlucht naar Parijs is prima, we hebben wel half uur vertraging, maar zijn toch met 3 kwartier op tijd op CDG. We hebben helaas amper iets meer dan een uur voor de overstap, dus we proberen snel uit te stappen. Er staan in het gangpad ook mensen die naar Ho Chi Minh-stad willen en maar een half uur hebben. Eek! De rij stagneert natuurlijk op 't gangpad, zoals altijd. Hoop dat ze 't gehaald hebben.

Omdat wij met een groep van 21 zijn, staan er gelukkig mensen met bordjes 'Osaka' die ons er doorheen duwen, ook bij paspoortcontrole. Helaas stagneert 't bij de security. Uiteindelijk iemand geroepen dat we de vlucht van Osaka moeten hebben en we mogen erlangs. Dan natuurlijk helemaal de achterste gate in de hal, rennen. Maar we zitten! Phew! Nu 12u blijven zitten. Hopelijk nog wat slapen.

Zondag

Aangekomen in Osaka rond 9u. Slapen is een beetje gelukt, maar niet al te diep en ook niet erg lang. Dus vrij brak de stad verkennen. Het is heeeel erg warm hier, met een hoge luchtvochtigheid om de pret compleet te maken. En dan is de wc bril hier overal verwarmd en het toilet voorzien van heel veel electronica. Van de groep van 20 zijn er helaas 6 mensen zonder bagage, niet heel fijn gedaan van Schiphol. Ook de koffer van mijn nicht & reisgenoot Sonja is in Amsterdam achter gebleven. Dit is een behoorlijke domper op de feestvreugde.

We gaan naar Hotel Plaza met bus en agent Naomi, zij vertelt onderweg wat dingen over de stad en laat ons achter in 't hotel met onze reisleider. Vanaf 14u pas inchecken koffers in de lobby. Lunch zoeken, we kopen wat noodkleding voor Sonja en yoghurt met noten (dit zullen we deze reis vaker nuttigen, handig onderweg). Opvallend hier zijn de auto's, klein en vierkant, maar zo te zien heel ruim van binnen. Jammer dat die bij ons niet heel snel aan zullen slaan, vrees ik.

Daarna met de groep naar metrostation Jūsō om een Icoca card voor het OV te kopen en op te laden, daarmee met kleinere groep door naar groter station Shin-Osaka om de kaart voor Shinkansen naar Hiroshima op te halen, hier is morgen een optionele excursie naartoe. In de metro wordt omgeroepen om de telefoon op stil te zetten en niet te bellen. Af en toe beetje gênant hoeveel lawaai onze groep maakt. Vervolgens door naar Umeda Sky Building voor 't uitzicht op de stad. En langs Uniqlo voor nog wat kleren.

Toen was de energie wel op. Einde middag naar hotel, inchecken, mijn koffer mee naar boven. Na het douchen wat eten bij Mos Burger om de hoek van 't hotel. Bij FamilyMart alvast wat dingen gehaald voor het ontbijt van morgen, praktische spullen om in de trein te eten. Rond 22:30 tijd voor een melatonine en lekker slapen met de airco aan.

Maandag

Best goed geslapen, rond 7u wakker. Rustig opstaan. Om 9u met deel van de groep afgesproken om de metro naar Shin-Osaka te nemen waar we de Shinkansen zullen pakken. We hebben al kaartjes met wagon en stoelnummer. Echter, we nemen de express vol forenzen die veel te ver doorrijdt en moeten weet terug naar Jūsō. Ondertussen loopt de klok door. Op Jūsō stappen we echter weer in een verkeerde trein. Eek! Die van 10u gaan we niet meer halen. Toch naar Shin-Osaka en naar de ticketservice. De eerste 3 coupés zijn voor niet-gereserveerde plaatsen, dus we gaan snel naar 't perron, 11:20 gaat de volgende.

De plek waar de deuren zullen openen zijn op de grond gemarkeerd, zoals overal hier, erg prettig. We claimen een plek in de rij, direct achter een Japanse heer. Personeel met witte handschoentjes opent kwart over de trein en we kunnen snel naar binnen voor een zitplaats. Anderhalf uur (300km) staan is dus gelukkig niet nodig. Even bijkomen in de trein, wat een stress! De reis verloopt verder prima, we genieten van het uitzicht en de conducteurs die buigen naar elke coupé die ze verlaten. We zijn een uur later dan gepland alsnog in Hiroshima. We nemen de tram naar Memorial Peace Park, erg indrukwekkend om te zien.

Dit is een van de weinige grotere gebouwen die overeind zijn blijven staan na de atoombomaanval op Hiroshima van 6 augustus 1945, ondanks het feit dat het gebouw zich op 160 meter van de explosie bevond. Het overeind blijven wordt toegeschreven aan het feit dat de bom op een hoogte van 580 meter tot ontploffing werd gebracht en het gebouw daardoor 'in mindere mate' horizontale drukverschuivingen onderging.

Rondgekeken in het nabij gelegen park. (Tot onze blijdschap staat hier zowaar een prullenbak, een uitzondering hier, kunnen we eindelijk wat afval kwijt. Alles, maar dan ook alles, zit hier in minstens 1 laag plastic, dus je verzamelt nogal wat op een dag. Wij lopen dus de hele dag met een zakje met afval te slepen. Ik snap niet hoe die Japanners dat zelf doen.) Vervolgens lunchen met een locale specialiteit, een soort omelet met kool en best veel soja. Bijzonder. Helaas zit onze tijd er hier nu weer op, we nemen de tram weer terug en daarna weer in de trein, nu wel met de al eerder gereserveerde stoelen.

Precies kwart over 5 terug op Shin-Osaka, waar we anderen van de groep treffen voor de Botanical Garden, een interactieve lichtshow met verschillende elementen. Erg gaaf om doorheen te wandelen! Vervolgens de metro weer terug naar Jūsō, nog even langs de avondwinkel. Nog wat op de kamer rommelen met foto's, vervolgens douchen & slapen. Morgen gaan we naar Koyasan, de bergen, waar we zullen overnachten in een klooster, ben heel erg benieuwd!

Foto's bekijken op Flickr

Koyasan

Dinsdagochtend gaat de koffer in de bus, die van mij althans, Sonja hoopt die van haar woensdag in Kyoto te treffen. We reizen met enkel handbagage naar 't klooster. Eerst met de tram naar Shin-Osaka, daar de trein en vervolgens de kabelbaan en vervolgens nog een bus om aan te komen in Koyasan, hoofdkwartier van het Shingon-boeddhisme, een belangrijke school binnen het Japanse boeddhisme. We wandelen naar het klooster waar we vannacht zullen verblijven. Worden verwelkomd met een kopje Japanse thee (ik ben nog niet gewend aan de spinaziesmaak) en kunnen onze spullen op de kamer leggen. Ik vreesde slapen op een dun matje, maar er ligt een matras op de grond. Gelukkig.

We hebben hier een vrije middag en gaan in groepjes op pad, ook om de belasting voor de restaurants te verkleinen. We lopen eerst naar de Okunoin begraafplaats, dit is Japans grootste begraafplaats, met maar liefst 200.000 grafstenen. Veel aanhangers van de Shingon stroming wilden na hun dood namelijk dichtbij hun spirituele leider Kobo Daishi begraven worden. Erg mooi, maar het blijkt een lange wandeling. Op zo'n driekwart besluiten we te keren en wat boodschappen te doen.

Tot mijn grote blijdschap hebben ze hier appels! Heb tot nu toe helaas erg weinig fruit gezien in Japan, dus deze gaat in mijn mandje. Daarna de prachtige nabijgelegen tempels bekeken. Hier draait het allemaal om Kōbō Daishi (弘法大師, "The Grand Master who Propagated the Dharma"), was a Japanese Buddhist monk, calligrapher, and poet who founded the esoteric Shingon school of Buddhism.

Terug naar 't klooster, want we krijgen vroeg te eten, om half 6. We hebben eerst nog tijd om gebruik te maken van de onsen, de badgelegenheid. Eerst reinigen in het voorportaal en dan in het heerlijke warme water bijkomen van de lange reisdag. En dan is het tijd om te gaan eten, best een beetje spannend. We eten zittend op de grond, op een laag tafeltje. De vegan maaltijd staat al klaar, een verzameling kleine bakjes met allerhande hapjes. Niet allemaal mijn ding, maar het geef wel een totaal andere kijk op het Japanse eten zoals we dat in Nederland kennen.

Daarna een vrije avond. Er zou een wandeling met een monnik zijn, maar die gaat helaas niet door. We gaan nog even kijken bij de tempels, nu mooi verlicht. Zitten nog een tijdje met een klein deel vd groep buiten te kletsen, de rust hier is erg prettig na de hectiek van de afgelopen dagen. Om 21u gaat het hek dicht en de monniken slapen, dus dan moeten we rustig zijn. Nog tijdje op de kamer op de WiFi gezeten (hoera voor de monniken!) en wat gegeten. De maaltijd was niet echt voldoende, we hadden gelukkig voorraden ingeslagen.

Woensdag

Best aardig geslapen, helaas gaat de wekker al om 6u. Om 6:20 mogen we aansluiten om bij de monniken het ochtendgebed (ceremonie?) bij te wonen. Best indrukwekkend. We worden allen verwacht om te buigen bij de kooltjesbrander en daar wat wierook in te plaatsen. Ook krijgen we een printje van de tekst om desgewenst mee te kunnen chanten. Direct erna, om 7:30, krijgen we ontbijt. Dit is mij echter iets te vroeg en te veel gefermenteerd. Gelukkig zit er een bakje yoghurt bij en heb ik nog een appel op mijn kamer. Daar moeten we het maar even mee doen, straks maar op zoek naar wat aanvullends. Na afloop nog een rondje gewandeld door 't dorp, in afwachting van het vertrek naar Kyoto.

Om 10u dezelfde route terug naar Shin-Osaka, dus bus, kabelbaan, trein en metro om vervolgens de trein naar Kyoto te pakken. Inchecken bij het hotel. Het is hier weer bloedheet, we waren net iets afgekoeld in de bergen, dus dat is weer even wennen. En, goed nieuws, de ontbrekende koffers zijn bezorgd! Woohoo!

In de middag een bezoek aan de Nishiki markt met alle mooi gepresenteerde waren. Vervolgens wandelen we naar oostelijk deel van de stad, hier zijn veel restaurants en ook de nodige tempels te bekijken. Uiteraard. Na de avondmaaltijd in dit deel van de stad, terug naar het hotel en redelijk op tijd slapen, het was wel erg vroeg vanochtend.

Foto's bekijken op Flickr

Kyoto

Donderdag staat een fietstour op het programma. We gaan met e-bikes de stad verkennen met een gids van Noru city tours. Extra spannend want ze rijden hier links. En op de stoep, tussen de voetgangers. We gaan het zien. Besloten om gelijk in de ochtend al af te reizen naar dat deel van de stad, zodat we daar nog rond kunnen kijken, en een bezoekje aan nabijgelegen Kasteel Nijo kunnen brengen. We hebben niet zoveel tijd over helaas, dus het blijft bij een blik op het terrein en een rondje door 1 van de gebouwen waar je de prachtige ruimtes met houten vloeren, houtsnijwerken en schuifdeuren kunt bewonderen.

We lopen terug naar het trefpunt en eten onderweg bij een Nepalees restaurant. Erg lekker! We zien de rest van de groep en kiezen onze fiets uit, helaas rijden we hier wel met helm. En het is al zo warm! Wel gaaf, scheuren door Kyoto, ze rijden hier links (!) en we mogen op de stoep, af en toe stoppen we en krijgen uitleg van onze Japans-Engelse gids Sean. Achteraf krijgen we van hem nog een overzicht van wat we bezocht hebben:

The first place we went to was the quiet geisha (Geiko) district called Kamishichiken, This is one of 5 geisha districts in Kyoto, the other 4 being in and around Gion.
Soon after we arrived at Kitano Tenmangu Shrine. This is where Sugawara No Michizane (Tenjin san) the scholar is deified. Here you would pray for academic success.
Next up was the Golden Temple, which became a world heritage site in 1994. This was originally a retirement villa for Ashikaga Yoshimitsu and then later converted into a Zen Buddhist temple.
We stopped for a snack at Ichimonjiya (a 1000 year old shop) next to Imamiya Shrine. The snack is called Aburimochi (grilled Mochi). This shop is currently run by the 25th generation of the same family. If you're interested here is the video from Insider Business.
The last temple we visited was Daitokuji, and Zuihoin is the small sub-temple we went inside. The dry landscape garden was designed by the very famous garden designer Mirei Shigemori in 1961.
This temple complex was often visited by Oda Nobunaga, Toyotomi Hideyoshi and their tea master Senno Rikyu - Some of the most famous people in Japanese history.

Erg leuk, zo'n gids heeft toch echt toegevoegde waarde! Bij de tempels heeft Sean ons uitgelegd hoe het zit met rituele reiniging bij de entree en hoe de verdeling Shinto / boeddhisme is. Iedereen hangt wel iets aan, maar bijna niemand is er erg mee bezig. Ze halen het beste uit elke religie. Zo trouwen veel jongeren tegenwoordig wel volgens christelijke traditie, maar dat is omdat dat zo goed werkt op Instagram, met die jurk enzo. Als iedereen er zo in zou staan, zou het heel wat religieuze conflicten schelen!

Hoogtepunt was toch wel de prachtige gouden tempel, Kinkakuji. Oorspronkelijk uit 1400, maar nu helaas een replica uit 1955, omdat ie in de jaren daarvoor door een fanatieke monnik in brand was gestoken. En ook leuk, de detour die we maken waar we toch wel erg steil omhoog moeten fietsen. Moe maar voldaan komen we weer aan bij het trefpunt en laten de fiets achter. Dan maar weer te voet verder. Met gemiddeld zo'n 20.000 stappen per dag gedurende deze reis, kan dat er nog wel bij.

In de avond gegeten bij 1 van de vele foodcourts van de stad, we kiezen voor de omelet gevuld met rijst en kip, best lekker. De kok is te bewonderen achter glas, hij krijgt van ons een applausje als hij weer een creatie af heeft. Stuk gelopen door winkelstraat, door naar de tempel aan 't eind. Hier eindelijk een klein beetje regen, maar nog steeds niet erg verfrissend. Metrokaart opgeladen voor morgen en wat dingen gekocht voor 't ontbijt in de trein. Terug naar hotel, eindelijk heerlijk douchen, was doorweekt!

Overigens op de hotel wifi nog even uitgezocht hoe dat nou zit met die vele o-benen en slechte houdingen die ik in het straatbeeld zie, dat schijnt te komen door veel zout & weinig groenten en veel op de grond zitten. En ook gecultiveerd omdat het schatting zou zijn. Hm. Het viel me hier in Japan wel op overal.

Vrijdag

Vandaag maken we een dagtrip met de trein naar Nara. Hier lopen zo'n 1200 tamme sikaherten vrij rond. Deze staan bekend als heilige dieren. Overal in het park worden zogenaamde "shika sembei" (hertenkoekjes) verkocht die mensen aan de herten kunnen voeren. Volgens de gids is bij de vorige groep iemand gebeten, met tetanusprik tot gevolg, dus we houden wat afstand.

We bezoeken de grote Todai-ji tempel, dit is het grootste houten bouwwerk ter wereld en binnenin staat een reusachtige bronzen boeddha. Deze Daibutsu is 15 meter hoog en wordt gerekend tot de grootste bronzen beelden die ooit zijn gemaakt. Terug nog langs een pagoda van de Kofukuji tempel en we stoppen bij het voorlichtingsbureautje over aardbeving. Hier staat een stoel waarin je zelf een aantal van de aardbevingen uit het verleden kunt ervaren. En een kans om even bij te komen in de airco.

Met een deel van de groep nemen we de trein terug richting Kyoto, maar stappen een aantal haltes eerder uit. Hier is de iconische tempel van Fushimi Inari, met de bekende oranje-rode poortjes die het zo goed doen op Instagram. Maar dat is dus ook te merken, het is hier helaas best druk. Wel erg gaaf om eens in het echt te zien. Je kunt een hele wandeling de bergen in afleggen, maar met het oog op het late tijdstip en de warmte, splitsen we weer verder op, een deel gaat verder, ik ga mee met degene die terug gaan naar het station.

Terug in Kyoto zoeken we een plek om het bekende Wagyu vlees te gaan eten. Iemand had iets gelezen over het beste restaurant wat op de markt zou zitten, maar na enig zoeken staan we helaas voor een dichte deur. Vanavond gesloten. Bij het foodcourt zat ook nog een restaurant die dit vlees serveerde, dus we besluiten die te proberen. Bij het binnengaan horen we dat we nog ongeveer een uur hebben voor de tent sluit, maar dat moet te doen zijn. Wel opvallend in Japan trouwens, veel restaurants sluiten al om 19u!

Maar goed, we zitten en bestellen vrijwel direct. In de tafel zit een rooster waar je zelf het vlees kunt bakken. Met handen en voeten achterhaald hoe kort we het vlees moeten bakken. Wat een lekker vlees, smelt op de tong. Erg goed gegeten. Nog een salade en een drankje, nog geen 30 EUR pp. Kom daar in Nederland nog maar eens om. In de hotelkamer de tas weer ingepakt voor morgen, de koffer reist vooruit naar Tokyo. Wij maken een detour via Takayama, in de bergen.

Foto's bekijken op Flickr