IJsland winter

Verkenning van IJsland in winter 2015

IJsland

Daar zijn we dan, veilig geland in IJsland. Hebben een goeie vlucht gehad, zaten bij de nooduitgang dus lekker veel beenruimte. Bij het naderen van de luchthaven van Keflavik zie je, in de winter althans, waarom het eiland IJsland is genoemd, het is hier wit! Je ziet vanuit de lucht de sneeuw en het grijze water, enkel onderbroken door de doorgaans wel begaanbare ringweg. Hier en daar een huisje en bij een clustertje huizen een kerkje ernaast. Iets verder in het landingsproces onderbroken door de agglomeratie van Keflavik, met in de verte Reykjavik. Het eiland is ongeveer 3x zo groot als Nederland, maar heeft evenveel inwoners als de stad Utrecht. Overigens werd het pas bevolkt toen de Noren hier rond 870 kwamen.

De huurauto is opgehaald, een robuuste Suzuki Grand Vitara in kittig rood, uiteraard met winterbanden en four wheel drive, wel nodig hier. We zitten eerst 1 nachtje in het Ace Guesthouse nabij de luchthaven en gaan dan morgen naar het noorden, naar Skagaströnd. Daar hebben we een hut voor 4 nachten, om dan nogmaals terug te keren voor 2 nachten hier in het Guesthouse. Er is daar geen wifi, dus nu alles nog opzoeken wat we nog wilden opzoeken. Straks boodschappen doen (eens kijken hoe de prijzen hier zijn), wat eten in Keflavik en eens kijken hoe het er hier uitziet. Bij donker weliswaar, maar toch. Het wordt hier 's ochtends pas rond half 11 licht, vertelde de mevrouw van het Guesthouse, in het noorden is het zelfs nog een uur langer donker!

Skagaströnd

Afgelopen zaterdag de prachtige reis naar het noorden gemaakt. De route ging grotendeels over de grote rondweg van IJsland, poëtisch de 1 genoemd. Af en toe gestopt als we een uitzicht echt niet konden negeren. Wat een landschap, die prachtige bergen en dat rauwe van de lava. De hut staat aan de rand van Skagaströnd, erachter kun je naar de zee lopen, met een prachtig uitzicht. Het is er dus regelmatig ook flink winderig, en die wind is behoorlijk koud. Geloof dat ik ondertussen alle kleding uit mijn koffer al aangehad heb, zelfs de thermoskleding waarvan ik voor vertrek nog ernstig twijfelde of ik toch wel mee zou nemen. Blij dat ik het toch gedaan heb!

Vervolgens zondag in de directe omgeving rondgekeken, eerst het behoorlijk afgelegen Skagaströnd en daarna door naar Blonduos, de eerste grotere nederzetting, gelegen aan de rondweg. Maandag vervolgens naar Akureyri geweest. Dit is na Reykjavik de tweede grootste stad. Stad is wat mij betreft een groot woord, maar absoluut leuk om eens te bekijken. Uiteraard de Akureyrarkirkja bekeken, de grote Lutherse kerk die je door zijn hogere ligging overal vandaan kunt zien. Helaas gesloten, dus over het interieur kan ik niets vertellen. Verder natuurlijk de traditioneel rood en blauw geverfde huisjes in de haven gezien. Na het middaguur begon het helaas te sneeuwen, en omdat we nog een aardige reis moesten maken, weer teruggekeerd naar de hut.

Vandaag weer terug naar het zuiden gereden. Dat was trouwens een nacht eerder dan gepland. Er is in het zuiden deze tijd van het jaar meer te bekijken dan in de omgeving waar wij zaten, dus dat besluit was snel gemaakt. Gelukkig konden we zonder problemen een nacht extra in het Guesthouse verblijven. Met als voordeel dat we vanmiddag naar Blue Lagoon geweest. Een echte tourist trap, maar toch zeer de moeite waard. Dit wil ik nog wel eens doen in de zomer, als het lekker lang licht is en je hier 's avonds kunt verblijven. Als afsluiting van deze lange dag heerlijk bij de Thai in Keflavik gegeten.

Thuis

Woensdag naar Reykjavík geweest, geparkeerd bij de Hallgrímskirkja. Bijna weggewaaid bij het betreden van deze -wederom- Lutherse kerk. Deze was wel open voor het publiek, dus het uiterst sobere interieur bekeken. Vervolgens tegen betaling met de lift naar boven geweest.

Helaas door de harde wind niet erg fijn toeven hier, maar geeft toch een beeld van Reykjavik en de directe omgeving. Beneden uiteraard nog wat foto's van het beeld van Leif Erikson en daarna de hoofdstraten verkend, met een uitstap naar het water om de bekende Sun Voyager (zie foto hierboven) te bekijken. Rond het middaguur heerlijk geluncht in één van de vele restaurants. Nog even getwijfeld of ik de Papegaaiduiker zou bestellen, een IJslandse specialiteit, maar uiteindelijk toch voor de IJslandse burger gegaan.

Hallgrímskirkja en Leif Erikson

Op zoek naar wat geschiedenis waren we nog nét voor sluitingstijd bij het Vikingaheimar in Reykjanesbær. Dit museum (Vikingworld) herbergt een replica van een authentiek Vikingschip. Verder is hier veel informatie te vinden over de geschiedenis van IJsland, de vestigingen op Newfoundland en de mythologie van de Vikingen.

Bij wijze van afsluiting donderdag een deel van de klassieke Gouden Driehoek bezocht, namelijk het indrukwekkende natuurgeweld van de Strokkur (geiser) en de Gullfoss (waterval). Op weg naar die laatste jammerlijk in een sneeuwstorm belandt, maar zoals altijd in IJsland na 10 minuten weer totaal ander weer en konden we bij rustiger weer onze weg vervolgen.

De oplettende lezer heeft het al gezien, geen aurora voor ons, helaas. Maar we hebben zoveel gezien dat het wat mij betreft eigenlijk niet uithaalt. Wat een prachtig land, absoluut eentje om nog eens te bezoeken, liefst in een ander jaargetijde om een vergelijking te kunnen maken.

Gullfoss

En toen zat het er al weer op. Gisterochtend om 5 uur (!) opgestaan. De huurauto teruggebracht, inchecken, security, wachten, boarden, vliegen en tijdverschil. Rond het middaguur thuis, ietwat kapot. Gelukkig een heel weekend om bij te komen, maandag moet ik weer aan de slag. Vandaag doe ik dus lekker rustig aan. Moet wel straks even boodschappen doen. Vreemd, geen regen/windkleding meer aan te hoeven. Alhoewel, het lijkt hier wel herfst, dus misschien nog maar even in de buurt laten liggen.

Dan is daar alleen nog die stapel kranten van de afgelopen week. Ze staan uiteraard vol van de aanslag bij Charlie Hebdo, dat was eigenlijk grotendeels langs me heen gegaan in IJsland. Terug naar de realiteit dus weer.