Frankrijk

Zomer van 2021 weer eens rondneuzen in het noordwesten van Frankrijk

Pagina 1 van 2

La France

De in 2019 geplande reis naar Finland leek ons ook dit jaar niet verstandig. Corona Delta waart rond in Europa & door onze hoge besmettingscijfers zijn Nederlanders ook niet overal even welkom. Gelukkig kunnen we de tickets voor de boot nog een jaar verlengen.

Na enig wikken en wegen besloten tot een bezoek aan Frankrijk. Altijd mooi om te bezoeken en bij problemen ben je ook snel weer thuis. Hoewel ik er in mijn jeugd de meeste zomervakanties heb doorgebracht, zijn er nog genoeg plekken te verkennen. Zo bleek ik bijvoorbeeld nog niet eerder in Mont-Saint-Michel geweest te zijn. We zitten nu in de buurt, lijkt me een mooie voor een excursie. Die doet het vast goed op Instagram. ;-)

Hieronder nog wat Corona gerelateerde foto's van de laatste tijd, oa de bizar snel stijgende besmettingscijfers, het concept exponentiële groei nog maar eens uitgelegd en mijn opgeluchte selfie van toen ik terugkwam van mijn eerste vaccinatie. Woensdag a.s. de tweede. Kan niet wachten!

Foto's bekijken op Flickr

Basiliek van Reims

Corroy

Zo, zomervakantie. Daar was ik aan toe. Zijn zaterdag vroeg vertrokken, voor 7u op de weg. Rond een uur of 3 in Corroy (Marne department), gelegen tussen Reims en Troyes. Hadden wat problemen met de internetverbinding en dus het vinden van het juiste adres (wat verstopt in de Airbnb inbox zat), maar 't is uiteindelijk goed gekomen. Rue des Coudriers 9, een oude boerderij in een agrarisch dorpje. De woning is erg groot, met een mega tuin eromheen. Na aankomst boodschappen gedaan bij Lecrerc in nabijgelegen Sézanne. Ik was volgens mij voor het laatst in Frankrijk toen je nog Francs moest wisselen, dus dat is ook al een bezichtiging.

Zondag een rustige dag, lekker uitgeslapen. Rondje door Corroy gedaan, kerkje en begraafplaats bekeken. Het is echt een dorp van niets, maar wel lekker rustig. 's Avonds uit eten in nabij gelegen Sézanne. Maandag naar Reims. De prachtige kathedraal bekeken, uitgebreid geluncht bij Restaurant Paix en vervolgens nog naar de baseliek gewandeld. Het wordt een thema, want na een rustige dinsdag, gaan we woensdag naar Troyes. Ook hier bekijken we de basiliek en de kathedraal. Je bent toerist, of je bent het niet.

Maandag ging trouwens de nieuwe wet in, waardoor we overal waar we willen blijven zitten onze pass sanitaire moeten tonen. Dit kan de Coronatest app zijn, maar deze werkt helaas niet zonder Internetverbinding (pff), een printje van de QR-code of de stempels in het gele boekje. Op zich goed te doen, maar je moet er wel steeds aan denken dat ding in je tas te stoppen. Ik ben benieuwd of we in het najaar zoiets ook bij ons krijgen voor restaurant, bioscoop en sportschool. De mondkapjes in winkels zijn hier trouwens niet weggeweest, ook in winkels die een heel stuk rustiger zijn dan mijn buurt Digros.

Morgen door naar Bourgneuf-la-Forêt, stukje ten westen van Parijs.

Foto's bekijken op Flickr

Ik op weg naar Mont St. Michel

Bourgneuf

Donderdag vertrokken uit Corroy, door naar Bourgneuf-la-Forêt. We verblijven alweer in een prachtig huis! Helaas wel aan een drukke weg, maar er kunnen overal rolluiken voor de ramen, dus dat merk je niet. Mooie tuin met een fijn terras. De Super U zit aan 't eind vd straat, altijd handig. Het museum voor Jean Chouan slaan we echter over, ik las op Google Maps een enthousiaste review over de rondleiding van 2u (!) door vrijwilligers. Hm.

Vrijdag naar Saulges grotten en bijbehorend museum over de prehistorie. Alle rondleidingen van de grotten zijn helaas al volgeboekt. Ivm Corona zijn de groepen een stuk kleiner dan normaliter, dus het gaat hard. Hebben het museum bekeken en een stuk op het terrein gewandeld. Tijdje bij het water gezeten, het is warm, rond de 40 graden. Mondkapje in het museum was dus ook niet ideaal. 's Avonds lekker de BBQ aangezwengeld. Vakantie!

Zaterdag naar Chateau Gontier voor (zoals we online lazen) de jaarlijkse braderie. Deze bleek bij aankomst echter een vrij armetierige kermis, die bovendien nog niet open was. Hebben het dorp bekeken, uiteraard met kerk. Daarna een bezoek aan nabijgelegen Laval. Zondag rustig aan, nog steeds warm, maar wel wat wind nu. Op zoek naar een menhir die hier zou moeten staan. We vinden em uiteindelijk vlak aan de weg, heel praktisch. Richting Mayenne voor de resten van de Gallo-Romeinse stad Noviodunum (nu Jublains). Veel groter dan verwacht, met bijbehorend museum. 's Avonds heerlijk gegeten bij Indiaas restaurant Agra in Laval.

Maandag naar Mont Saint Michel. Het getijdeneiland stond al een tijdje op Mijn Lijst, leuk om eindelijk eens te bezoeken. Ik had echter totaal onderschat hoe toeristisch het hier is. De enorme parkeerplaats bij aankomst was al een kleine hint van hetgeen ging komen. De Mont Saint-Michel is de derde toeristische trekpleister in Frankrijk na de Eiffeltoren en het Kasteel van Versailles, met jaarlijks meer dan 3.500.000 bezoekers.

Druk dus, maar erg gaaf! Het is vandaag gelukkig koeler, rond de 24 graden. Maar goed ook, want we wandelen de circa 3km naar de abdij, de shuttlebusjes zitten bomvol met gemondkapte mensen. De wandeling was achteraf het hoogtepunt, op het eiland in de smalle straatjes is het druk. En dus helaas niet in de abdij zelf geweest, alle timeslots waren uitverkocht. Een volgende keer dan maar.. Niet in het hoogseizoen iig.

Dinsdag eerst gesport (lang leve YouTube) en uitgebreid geluncht. Naar abdij de Clairmont uit 12e eeuw. We werden helaas nogal ongastvrij ontvangen, waren er 5 voor 2, hij ging toch echt pas 2u open. Bovendien stonden we op de parkeerplaats voor werklui. Tickets waren 8 euro. Laat maar, de lol was er al af. Gelukkig wel hard gelachen. Uiteindelijk belandt in Lavel voor oa de Decathlon. Verder rustig dagje. Spullen ingepakt, opgeruimd, zitten lezen, wandeling door 't dorp. Morgen richting noorden, voor een kort verblijf in havenplaats Fécamp.

Foto's bekijken op Flickr