Coronavirus

Verloop van dat eerste raadselachtige bericht tot de vaccins

Pagina 1 van 5

Corona

En toen hadden we ineens een pandemie, namelijk het coronavirus (SARS-CoV-2). Eind januari hoorden we dat dit in China de samenleving behoorlijk tot halt deed komen. Op 27 februari de eerste zieke in Nederland (in Tilburg), kort daarna mensen met mondkapjes in De Tuinen gespot, 3 maart melding van zieken in de regio (Alphen a/d Rijn). Buiten China zijn Iran en Italië hard getroffen. En inmiddels loopt de teller wereldwijd gestaag op.

Op kantoor nu speculatie of en wanneer we binnenkort allemaal gaan thuiswerken. Of misschien zelfs in quarantaine moeten. Nou ja, we zien wel. Ben wel benieuwd hoe het zal gaan met de grotere evenementen, ik heb wat kaartjes op de plank liggen (Monkey3, Gojira) en zou begin april Tjerk gaan aanmoedigen bij de marathon van Rotterdam. Maar het idee van die superduperdrukke metro's tijdens zo'n evenement.. Brrr.. Ondertussen regelmatig handen wassen, in je mouw hoesten en geen handen schudden. Sterkte!

Remote

Gisteren om 15u de persconferentie over het Coronavirus gekeken, het advies is nu voor iedereen om thuis te blijven, voor zover mogelijk. Om 16u werd op 't werk dus ook besloten dat we vandaag optioneel thuiswerken en vanaf volgende week allemaal. We voegen ons bij vele anderen in de industrie. Ik werk standaard op woensdag thuis, maar ben benieuwd hoe het bevalt om een langere periode achtereen thuis te werken..

Ondertussen komt alles langzaam tot een stilstand. Mijn vaste BodyBalance ging gisteravond niet door, mail van de bios, die draait komende tijd op beperkte capaciteit. Monkey3 in Baroeg eind deze maand is afgelast. Ik heb mijn verjaardagsetentje van morgen afgezegd, omdat ik het geen goed idee vind om mijn ouders te mengen met mijn nichtjes, zeker nu er bij Abby vorige week al Corona op school is vastgesteld en ze sindsdien thuis is. Moet nog even wat boodschappen doen, gewoon wat basics, maar ik zie op Twitter allerlei horrorverhalen over lege supermarkten omdat iedereen aan het hamsteren is.

Op MetaFilter een bericht over #StayTheFuckHome (A Movement to Stop the COVID-19 Pandemic). Ook werd hierin verwezen naar Flattenthecurve.com. In die laatste een mooie vergelijking tussen Philadelphia, die hield tijdens de opkomst van de Spaanse griep in 1918 een optocht, terwijl St Louis alle bijeenkomsten verbood, en welke gevolgen dat had. De boel plat leggen lijkt toch echt de beste oplossing om de verspreiding tegen te gaan.

New normal

Vrijdagmiddag, de VrijMiBo via Jitsi begint zo. Online dus. Het is alweer het eind van de derde week thuiswerken. Eerder deze week was er weer een persconferentie, de situatie wordt verlengd tot iig 28 april. Dus scholen gesloten, alleen essentiële winkels open. Niet het huis uit als het echt niet hoeft. Het plan van kantoor is nu om 8 mei weer een normaler situatie op te starten, de vorm daarvan is uiteraard nog niet bekend. Dus we gaan nog zeker 5 weken zo door. Dat betekent dus ook geen koningsdag, bevrijdingsdag, Pasen, noem het maar op. Niet in de vorm die we gewend zijn..

Van 't weekend wordt het warm, mogelijk 20gr, vrees dat De Massa er dan toch op uitgaat. Hoop niet dat we dan alsnog een lockdown krijgen. De huidige situatie kan ik nog wel handelen. Af en toe een stuk fietsen of wandelen, soms mensen treffen en op veilige afstand even bijkletsen. Maar als ook dat niet meer kan en je echt alleen met een doel de straat op mag.. dan wordt de wereld wel heel klein.

Permanent thuiswerken valt me gelukkig wel mee, regelmatig videobellen helpt. Dat doen we dan ook in verschillende combinaties allemaal regelmatig, even bijkletsen en natuurlijk ook door met het werk. Vandaag een brainstorm sessie gehad met een wat grotere groep en eerder deze week een vervolg op de Go-training van eerder dit jaar. Alles via video. Het is soms even behelpen, maar op zich goed te doen.

Wat ben ik blij dat ik op de valreep nog naar de tandarts ben geweest voor de wortelkanaalbehandeling! De afsluitende behandeling kan wel even wachten, ze doen nu alleen spoedgevallen. En wat zullen we blij zijn als de kappers weer open zijn, ik denk niet dat ik half mei nog enig model in mijn coupe heb. De here zij geprezen dat ik het gelukkig zelf kleur met spul van de ProDuo (aanrader!), daar kan ik nog wel even mee vooruit. Al die videocalls ook nog met grijs haar doen is me echt te veel. Haha! Klein lichtpuntje, het is allemaal wel heel erg goed voor de luchtkwaliteit.

Ik moet wel echt meer bewegen, normaal fiets ik zo'n 120km in de week voor woon-werkverkeer en ga ik 2x in de week naar de sportschool. Dat is allemaal gestopt. Ik roei nog wel 's ochtends, maar ik merk dat dat niet genoeg is. Moet bovendien echt minder snoepen, mein gott, wat ben ik veel gaan eten. Nou ja, eventjes #comfortfood kan wel, er zijn ook mensen die naar de fles grijpen, je moet toch wat, maar nu moet de rem er weer op. Heb daarom gisteren een Huawei Band gekocht, hopelijk geeft dat me de nodige aansporing.

Nou ja, we houden dapper vol, hopen op een vaccin of voldoende herd immunity. Maar voor dat laatste moet echt meer getest worden. Ik hoor van veel mensen dat ze zich afvragen of ze het niet allang gehad hebben, omdat ze een deel van de symptomen hebben gehad. En moeten we nou toch mondkapjes gaan gebruiken, het begint er wel steeds meer op te lijken, ook omdat veel mensen zonder symptomen toch het virus lijken te verspreiden. Dat het in de zomerzon zou verdampen, daar geloof ik niet zo in, in Australië is het nu zomer en daar is het er niet minder op. Hopelijk kan mijn geplande vakantie half juli wel door gaan, afwachten maar. Ben er wel aan toe iig.

Maar goed, first world problems, als je kijkt hoe sommige mensen er nu aan toe zijn, zowel medisch door Corona, of omdat ze werken in de zorg, of thuiszitten met iemand met losse handjes of hun inkomsten kwijt zijn, of.. nou ja, maak het maar af. En dan zie ik ook nog hoe dit ontwikkelt in bijv de VS, waar ze er echt een zooitje van hebben gemaakt. En wat straks als dit virus om zich heen slaat in de miljoenensteden van Afrika? Wat een ontzettend vreemde lente is dit geworden..

Foto's bekijken op Flickr