Ooit vond ik een handgeschreven overzicht van de stamboom van de familie Schoonhoven. Opgeschreven door mijn opa, de vader van mijn moeder. Fascinerend! Ik heb dat ingevoerd in een stamboomprogramma, toen nog op Windows. Later heb ik het verder aangevuld met informatie over de familie Valentijn, de lijn van mijn vader.

Ik ben daarna een aantal keer van software gewisseld en ik heb de stamboom zelfs nog een tijdje hier om mijn domein gehost. Maar door gedoe met upgrades heb ik een en ander uiteindelijk, via een export van dat inmiddels flink gegroeide GENDEX bestand, beschikbaar gemaakt op Geneanet.

Mijn nichtjes waren inmiddels geboren en mijn schoonzus en haar Chileense moeder hebben ook hun stamboom toegevoegd. Dus nu bevat de stamboom Nederlandse voorouders, van mijn moeders kant uit Utrecht en Amsterdam, met mijn vaders lijn van generatie op generatie landarbeider in West-Friesland, met daarbij de Chileense en, nog verder terug, Spaanse genen.

Ook was inmiddels de oorsprong van de naam Valentijn boven water, namelijk van mijn voorouder Cornelis Valentijn, één der Bouginezen, afkomstig uit Sulawesi (Indonesië), die als tot slaaf gemaakte in Enkhuizen woonde, waar hij in 1769 overleed. Toch nog wat exotisch in de Valentijnenlijn!

Onze interesse was gewekt en enige jaren terug hebben mijn broer Tjerk en ik beide meegedaan aan The Genographic Project. A genetic anthropological study (sales discontinued on 31 May 2019) that aimed to map historical human migrations patterns by collecting and analyzing DNA samples. Voor de resultaten van dat DNA-onderzoek, zie mijn Maternal lineage en zijn Paternal lineage.

diagram van mijn voorouders

De stamboom is nog steeds te vinden op Geneanet, waar je mooie diagrammen als bovenstaande kunt genereren. Soms zoek ik nog namen of huwelijken in Wie Was Wie, ook omdat er nog steeds gegevens vrijkomen (ivm privacy is recentere data nog afgeschermd). Het plan is op termijn nog eens wat specifieker te zoeken voor uitbreidingen in het archief in Den Haag.

Ook op Geneanet is alle informatie van de laatste 100 jaar alleen te bekijken door mensen die ingelogd zijn. Ben je misschien familie? Leuk! Maak snel een account aan om alle gegevens te bekijken en misschien zelfs aan te vullen. En aarzel vooral niet me te mailen! Bijvoorbeeld voor vragen of kennismaking, dit kan op stamboom@mirthe.org. Of bekijk mijn blog voor berichten over dit onderwerp.