Geschreven

Voorpret

Bijna zover, eindelijk ga ik naar Japan! Woohoo! Even mijn uitstelgedrag aangepakt en wat lijstjes gemaakt van dingen die ik echt niet moet vergeten. Ook nog oefenen met het eten met stokjes. Wat overigens al sinds we boekten in maart regelmatig door mijn hoofd schoot, maar uiteindelijk gisteren pas op YouTube filmpjes bekeken. Hm. Komt goed!

Nu wel zo'n beetje klaar geloof ik. Morgenochtend om 7:30 de trein naar Schiphol en dan via Parijs naar Osaka, waar we dan zondagochtend aankomen en meteen op pad gaan. De Whatapp groepsapp is de laatste dagen al best actief, reisleider Angelique heeft al verschillende excursies genoemd, voor een deel kunnen al dingen geboekt worden, zoals een bezoekje aan de botanische tuinen en de Shinkanzen (de supersnelle trein!) voor de dagtrip naar Hiroshima. Ben heel benieuwd!

Japan

De beslissing is genomen, ik heb een reis naar Japan geboekt! Woot woot! Nu nog 7 maanden geduld hebben. Heel veel voorpret dus.. Hoe ver zou ik in die tijd kunnen komen met Duolingo? Ook maar eens op zoek naar een goed reisverhaal of een beknopte geschiedenis van het land. Zal ik Shōgun van James Clavell nog eens lezen? Zie trouwens net dat daar ook een nieuwe verfilming van in de maak is. Hm. Maar goed, ik ga naar Japan!! #zinin

Lees verder

Parijs

Wat een decadentie, mijn derde stedentrip in 1 jaar! Denk niet dat dat er volgend jaar in zit. Maar ik heb nu nog vrij, dus het kan. Ik ben redelijk recent nog in Frankrijk geweest, maar Parijs is al weer even geleden en dat was altijd in de zomer. Reisgenoot M is er zelfs nog nooit geweest. Dus kunnen we mooi een midweek met de Thalys op pad. Ben benieuwd hoe de hoofdstad er in december uitziet!

Dinsdag eerst met de trein naar Amsterdam. Blijkt helaas een rampdag op het spoor, door allerlei storingen en hinder. We zijn ruim op tijd op Leiden CS, maar bij aankomst is alles of vertraagd of uitgevallen. We twijfelen tussen de reeds 40 min vertraagde trein naar Amsterdam, of toch die naar Rotterdam aan de overkant. We staan een tijdje in die laatste, maar die blijkt ook niet te gaan en net als we een taxi willen proberen (we hebben nog zo'n 3 kwartier) horen we de fluit van die naar Amsterdam, waar we nog net in kunnen springen. Opluchting als we eindelijk gaan rijden.

Lees verder

Lissabon

Woensdagmiddag naar Lissabon gevlogen. We hadden extra handbagage geboekt, waar ook priority boarding bij zat. Wel de moeite waard, het is best druk. We waren idioot vroeg op Schiphol, maar na alle rampverhalen van de laatste tijd nemen we geen risico. We hebben mazzel, zijn met ongeveer 15 minuten door de security. Het lange wachten kan beginnen. Goeie vlucht, 18u plaatselijke tijd zijn we er, dus lekker lange avond voor de boeg. Fleecevest kan ingeruild voor een t-shirt en korte broek, het blijft rond de 25-30 graden tijdens ons verblijf.

Met de metro naar ons hotel, basic maar schoon. Midden in het centrum, vlak achter metrostation Rossio. Oude wijk, super toeristisch dus. Kregen coke aangeboden toen we de eerste avond terugliepen naar het hotel. Okidoki. Maar op zich voelde het allemaal niet onveilig, gewoon super commercieel. Gegeten bij Al Dante aan Rua Augusta, om vervolgens via Arco da Rua Augusta via het grote plein Praça do Comércio naar de waterkant te lopen. Lissabon na zonsondergang is best mooi!

Lees verder

Stedentrip

Tijdens een gezellige lunch bij Van Der Werff eindelijk de knoop doorgehakt over de aanstaande stedentrip. We gaan voor Lissabon! De zomerkleren kunnen weer van stal, ik zat al ietwat in herfstmodus, het is daar nu 26 graden. Maar even kijken of we extra bagage mee kunnen nemen, naar Rome in het voorjaar had ik alleen een rugzak en dat is toch wat weinig, vooral zo met die seizoenswisseling tussen vertrek en aankomst. Deze week eerst maar de vlucht en het verblijf regelen en daarna een lijstje maken van plekken die ik graag wil bezoeken. Er zijn ook veel mooie dingen in de omgeving te bekijken las ik. Misschien wel leuk om een dagje de trein te pakken.

Lees verder

Stedentrip

Hm, net terug van vakantie en dan nu alweer bezig met de volgende! Maar je moet altijd iets bijzonders op de horizon hebben staan toch? Bovendien liggen de plannen voor een stedentrip met Ilze in oktober al een tijdje op de plank. We zijn er alleen nog niet uit waarheen. Eerst hadden we ons oog laten vallen op prachtig Marrakesh in Marokko.

Maar ik zou dan het liefst in de Medina verblijven en die reserveringen gaan al hard. Bovendien zouden we eigenlijk dan iets langer gaan, met trips in de regio. Dus die hebben we geparkeerd. Een andere optie was Dublin, maar dat is misschien al wat fris voor oktober. We kijken nu naar Lissabon, ook eentje waar we beiden nog niet zijn geweest. First world problems, sorry.

Grens van Zweden naar Denemarken

Malmö & naar huis

Dinsdag door naar Malmö. De laatste paar dagen van de vakantie alweer helaas, de tijd vliegt en toch heb ik het idee dat ik al weken onderweg ben. Gelukkig vandaag geen lange reis, we zitten maar 2 uur in de auto, dus lekker de tijd om na het inchecken de stad te verkennen. Leuke stad, niet al te groot, gezellig druk. Lekker geluncht bij een Italiaans restaurant. Warm hier, we doen rustig aan. Winkeltjes kijken, op een bankje zitten met een ijsje. Niets meer aan doen.

Lees verder

Stockholm

Vrijdag vertrokken naar het zuiden, naar het plaatsje met de geweldige naam Gnarp, de ingelaste locatie. Het huis is soort villa kakelbont, maar dat was te verwachten voor die prijs. Het is relatief schoon en er zijn maar een paar andere mensen aanwezig, aan het nummerbord te zien uit Oekraïne. Ik heb een code gemaild gekregen, daarmee kunnen we in het hoofdgebouw om de sleutel te pakken voor onze kamers in het bijgebouw. Heel bijzonder. Het dorp is zoals verwacht heel minimaal, maar we vinden uiteindelijk een nette pizzeria voor het avondeten. Nog even gekletst met de vriendelijke eigenaar.

Lees verder

Jimi Hendrix in het gitaarmuseum

Piteå & Umeå

Dinsdag rond 10u betrokken naar Piteå, onze eerste halte in Zweden, dus we nemen vandaag afscheid van Finland. De route loopt langs de kust, we willen kijken bij de ijsbreker van Kemi, maar die blijkt er momenteel niet te liggen, jammer. Bij het nabijgelegen sneeuwhotel is een ruimte met ijssculpturen, altijd leuk en ook wel lekker na al die hitte. Dus dekentje om en uitgebreid foto's maken. Vervolgens doorgereden naar Tornio, de oudste stad van Lapland en op de grens met Zweden. Het is een beetje miezerig helaas, maar we kunnen we de mooie Orthodoxe kerk bekijken.

Lees verder

Oulu & Rovaniemi

Vrijdag, juli inmiddels, vertrokken naar Oulu, 'hoofdstad van het Noorden'. Goeie rit, maar wel een saaie weg. Eindeloze stukken rechtdoor met berkenbomen en heel af en toe een tegenligger. Helaas nog steeds geen rendieren gezien, daarvoor moet je waarschijnlijk toch echt de grote weg af. Ten oosten van Oulu hebben we een deel van een woonhuis gehuurd. Aardige mensen, we kunnen in de grote tuin zitten. Helaas hebben de muggen ons snel gevonden, dus we zetten (met wisselend succes) de Deet in. Boodschappen gedaan bij de S Market.

Lees verder

Lappeenranta & Kuopio

Maandag verlaten we Helsinki, uiteraard eerst nog maar eens langs het ontbijtbuffet (ik ga ze missen als we straks van hotels op hutten overstappen) en dan op pad. Rijden oostwaarts naar Lappeenranta, onze volgende 2 overnachtingen, met een kleine stop in kustplaatsje Katko. De hut in Lappeenranta is groot, maar wel warm. Het is hier nog steeds 30 graden en er kunnen helaas maar weinig ramen open. Boodschappen gedaan en bij de rommelwinkel ernaast gekeken. Gekookt en gegeten in de hitte. Daarna naar het nabijgelegen meer voor een verfrissende duik, er lopen nog tot middernacht mensen naar beneden met hetzelfde idee. Wij zitten dan buiten, af te koelen, binnen is het nog erg warm. Uiteindelijk toch geslapen, de kamer is dan 28 graden, 2 fans aan. Pff.

Lees verder

Helsinki

Hoera, na 2 jaar uitstel door Corona konden we nu eindelijk op weg voor onze geplande reis naar Finland & Zweden. Donderdagochtend opgehaald, via Duitsland (Bremen, Hamburg) naar Lübeck waar de boot naar Helsinki vertrekt. Gelukkig geen enorme file bij die beruchte steden. Eenmaal met de auto in de rij voor de kassa krijgen we een kleine hartverzakking. Onze ticket blijkt voor gisteravond te zijn! Eek! De vertrektijd van 2:30 zorgt voor verwarring. We kunnen gelukkig voor de helft van de prijs een no show ticket kopen en alsnog aan boord. Even vreesden we weer omkeer te kunnen maken. Jammer van 't geld, maar helaas. De oorspronkelijke ticket was voor corona gekocht en mentaal dus al lang afgeschreven.

Lees verder

Rome

Eindelijk weer eens een stedentrip! Met Tamara, die ik al sinds de brugklas ken, we hebben er zin in. Uiteindelijk gekozen voor Rome, daar waren we beide nog niet geweest. Hotel en vlucht zijn al een tijdje geleden geregeld, we pakken donderdagochtend vroeg de trein naar Schiphol en vervolgens de vlucht met Vueling. Niet het meest luxe, dus het was even puzzelen qua minimalistische bagage, maar uiteindelijk gelukt om alles in één rugzak te krijgen. Omdat we relatief laat inchecken krijgen we fijne plekken met veel beenruimte. Kennelijk de enige die nog vrij waren. Mazzel. Wel weer even wennen, vanaf de security is het dragen van een FFP2 masker verplicht, ook tijdens de vlucht en op veel plekken in Rome.

Rond het middaguur op luchthaven Fiumicino, waar we een trein naar Roma Termini (het hoofdstation) nemen. Een fijne boemel die de hele dag heen en weer rijdt. Vandaar is het een korte wandeling naar Hotel Golden, een familiebedrijf met goeie reviews. Die gelukkig waar blijken, erg vriendelijke en behulpzame mensen.

Lees verder

Rome

Ja, hier was ik aan toe!! Voorpret, plannen maken! Net de knoop door gehakt en gekozen voor Rome als bestemming voor een citytrip eind maart.. Hotel en vlucht zijn zojuist geboekt. Eerste keer in een vliegtuig sinds september 2019. Bizar. Ik hoop zo dat het door kan gaan.. :fingerscrossed: