Geschreven

Interest

Ook het filmjaar begint al goed. Eind januari naar de film Zone of Interest geweest, over het bizar gewone leven van commandant Höss en zijn familie in de schaduw van Auschwitz. Prachtig verfilmd, extra indrukwekkend door het gebruik van achtergrondgeluid ipv muziek. Krijgt geheel terecht veel goeie reviews.

Heb na afloop een en ander gelezen over hoe het met de familie is afgelopen. Vader is in 1947 in Auschwitz opgehangen door de Polen. De moeder Hedwig is na de oorlog hertrouwd en naar de VS verhuisd. Ze is 81 geworden en heeft altijd ontkend dat ze wist was er gaande was.

Lees verder

Wikipedia

Sinds mijn banenwissel schrijf ik geen code meer, wat heel af en toe nog wel eens jeukt. Gelukkig kan ik dan lekker wat features knutselen voor mijn site, die misschien niet perse heel veel toevoegen, maar wel leuk zijn om te maken. En misschien heeft iemand er ooit nog eens iets aan. En geen gedoe van klanten over of het toch nog iets meer zus of zo mag. Ook wel eens prettig.

Zo heb ik onlangs gewerkt aan een Kirby CMS plugin voor Wikipedia. Deze is beschikbaar via Github en hiermee kun je een term opgeven om een blok op een pagina in je site te laten plaatsen met een samenvatting voor die term uit WIkipedia en het bijbehorende beeld. Vergelijkbaar met andere plugins die ik eerder voor Kirby schreef, die informatie uit andere bronnen halen.

Lees verder

Priest

Het jaar is net begonnen, maar qua muziek gaat het de goeie kant op. Naast het eerder genoemde optreden voor Masters of Reality, heb ik inmiddels ook kaartjes voor concerten van Long Distance Calling, ons eigen Dool en -hou me tegen- Judas Priest!

De meeste van de klassiekers uit het genre (Black Sabbath, Maiden, Motorhead, etc) heb ik reeds lang afgetikt, maar bij Priest kwam het er steeds maar niet van. Vermoedelijk nu al iets voorbij hun prime, maar ik heb nog steeds hoge verwachtingen. Hoog tijd om Painkiller maar weer eens aan te zwengelen, IMHO toch hun beste werkje.

Lees verder

Vega

Ben doorgaans niet zo van de goede voornemens, maar heb me voorgenomen dit jaar minder vlees te eten. Minder vliegen gaat me nog even niet lukken. En ik denk dat je met wat kleine tweaks toch al best wat impact kunt maken, zeker als meer mensen dat gaan doorvoeren. Als eerste stap ben ik een tijdje terug overgestapt op plantaardige melk en heb ik na enig zoeken en proberen nu een optie gevonden waarmee ik pannenkoeken kan bakken of warme chocolade kan maken zonder dat het heel erg veel verschil maakt in smaak en beleving.

Lees verder

Nelly

Het was al even geleden dat ik voor het laatst in Enkhuizen was. Helaas nu met een droevige reden, de oudere zus van mijn moeder, mijn tante Nelly, is vorige week vrij plots overleden. Geboren in maart 1946, ze is 78 geworden. Mijn moeder was in dit gezin het nakomelingetje, na eerst een broer en dus deze zus. Verschil in leeftijd en ook karakter heeft helaas tot gevolg gehad dat de band vriendelijk, maar nooit echt heel warm te noemen was.

Lees verder

Winter

Het heeft even geduurd, maar het is eindelijk een beetje winter aan het worden. Het was laatst al een paar dagen goed koud, er is nu zelfs wat kans op sneeuw. Maar niet meer wat het geweest is, het regent zo veel de laatste jaren. Kan af en toe best een behoorlijke domper zijn op mijn algemene stemming, merk ik.

Lees verder

Concertgebouw

Bij het kerstdiner hadden we het over aanstaande concerten, eentje op de planning speelt zich af in het Concertgebouw. Waarop ik aangaf daar nog nooit voor een optreden te zijn geweest. Leuk om te geven, leuk om te krijgen, dus in overleg met Schoonzus besloten dat we elkaar voor onze respectievelijke verjaardagen dit jaar een bezoekje naar deze prachtige locatie cadeau doen.

Lees verder

Terugblik

Hemel, december alweer! Wat een jaar. Even kijken.. in januari natuurlijk begonnen met mijn nieuwe baan bij Videodock, waar ik even mijn weg moest vinden, maar onderweg een aantal prachtige projecten heb gedraaid, waaronder meerdere sprints voor Debat Direct voor de Tweede Kamer. Kom maar op met die mooie nieuwe uitdagingen komend jaar, want mijn contract is verlengd!

Ietwat onverwacht een nieuw dak laten plaatsen, met daarop de zonnepanelen die ik via een app strak in de gaten houd, om te kijken wanneer ik de oven aan zal zetten of een was zal draaien.

Die prachtige reis naar Japen, met nicht Sonja en het fijne reisgezelschap van Djoser. Wat hebben we veel gezien, gezweten en gelachen! En geheel onverwachts daarna ook nog naar Thailand met de collega's, over met je neus in de boter vallen gesproken.

Lees verder

Raden

Was al bekend met GeoGuessing, hierbij moet je op basis van een foto uit Google Maps raden waar dit genomen is. Zie deze indrukwekkende video voor tips, Every Trick a Pro GeoGuessr Player Uses to Win. Als je geen pro bent kan dat echter soms wel erg moeilijk zijn.

Kwam net via MetaFilter de website TimeGuessr tegen, daarbij moet je van een foto zowel het jaar als de locatie raden. Nog steeds moeilijk, maar omdat de foto's meer aanwijzingen bevatten wel iets makkelijker. En nog steeds erg verslavend. Precies mooi om te doen terwijl ik met een schuin oog naar de kerstaflevering van Doctor Who kijk.

Feestdagen

Donderdag storm Pia getrotseerd voor de laatste kantoordag op kantoor en aansluitend met de aanwezigen een gezellige kerstborrel geïmproviseerd. Nu lekker wat dagen vakantie!

De meiden hebben vrijdag bij mij gelogeerd. We hebben eerst even in de winkelstraat rondgeneusd en zijn toen heel volwassen gedrieën uit eten geweest. In de avond naar de bios, naar Wonka, de prequel van het boek cq de andere film(s). Ik ben opgegroeid met de versie met Gene Wilder uit 1971, de dames met die met Johnny Depp uit 2005. Dat mocht de pret niet drukken, we hebben ons alle drie prima met deze nieuwe film vermaakt.

Lees verder

ISO

Het eind van het jaar stond op werk in het teken van ISO 27001. Vorige week het online examen voor de Foundation certificering gedaan. Bijzondere ervaring. Je moest schermdelen en de webcam aan en mocht niet van je plek en niet praten. Vanuit India keek er iemand mee of je het wel eerlijk deed en moest ik vooraf via de webcam de kamer tonen. Heel officieel allemaal. Gelukkig uiteindelijk met een ruime voldoende geslaagd. Phew!

Lees verder

Erfgoed

In het jaar 1769 overleed in Enkhuizen mijn verre voorouder Cornelis Valentijn. Hij ligt aldaar begraven in de Westerkerk. Zijn verhaal is extra bijzonder, want hij behoorde tot het volk der Bouginezen en werd geboren op het Indonesische eiland Sulawesi (ook wel Celebes, zie headerbeeld) en kwam als slaafgemaakte terecht in Noord-Holland.

Afgelopen zondag kwam ons aller Cornelis voorbij in het televisieprogramma Firma Erfgoed in de aflevering getiteld 'Enkhuizen'.

Lees verder

BHV

Jaren geleden al eens een tweedaagse cursus BHV gedaan, maar daar om allerlei redenen geen vervolg aan gegeven. Heel eerlijk ben ik niet het take-charge type bij noodgevallen, zoveel zelfkennis heb ik ondertussen ook wel. En verder kwam Corona er natuurlijk tussendoor. Maar toen er eerder dit jaar vrijwilligers gezocht werden, leek het me toch wel weer eens de moeite waard. Meer kennis is altijd goed.

De cursus was nu 1 dag, alleen praktijk, dus geen schriftelijke test aan het eind. Dat was maar goed ook, want er werd veel informatie behandeld en ik was behoorlijk gaar aan het eind. Was wel weer heel leerzaam: reanimatie, hoe werkt de AED, brandblussen op het parkeerterrein, welk verband wanneer. Dat soort dingen. Ik hoop 't allemaal nooit te hoeven gebruiken, maar toch goed om weer eens de revu te laten passeren.

Filmmuziek

Vanmiddag naar een matineevoorstelling van de De Avond van de Filmmuziek geweest. Had dit uitje eerder dit jaar aan Broer cadeau gedaan voor zijn verjaardag. Met de trein naar een behoorlijk vol Ziggo Dome afgereisd en geluisterd naar de muziek uit allerhande films en host was Dominic Seldis.

Het Grammy Award winnende Metropole Orkest speelt de mooiste muzikale composities die speciaal voor film zijn geschreven. Uit klassiekers als Dances with Wolves, Indiana Jones en The Shawshank Redemption, maar ook muziek uit meer recente hits zoals Avatar, Interstellar en Pirates of the Caribbean. Samen met grote filmcomponisten en muzikale gasten vieren we de allermooiste filmmuziek van grootheden als John Williams, James Horner en Hans Zimmer.

Lees verder

Ayutthaya

Het werk zit er op en we gaan ons eigen weg. Een deel van het team vliegt zondag weer terug en gaat nog een paar dagen naar één van de vele eilanden. Een aantal mensen plakken daar nog een week vakantie achteraan en er gaat zelfs iemand alleen naar een stilte retraite. Hoe stoer is dat!

Ik ga echter vrijdag weer terug, ik vlieg met mijn mede projectmanager Simon terug naar Schiphol. Dat geeft ons dus donderdag de kans op één laatste excursie. Heb in mijn Lonely Planet van de kringloop gekeken en online wat gezocht, uiteindelijk gekozen voor Ayutthaya.

Lees verder