Geschreven

Debat

Het leuke van projectmatig werken is dat je steeds met andere dingen in aanraking komt. Iets waarvan je alleen oppervlakkige kennis hebt, jezelf eigen maken zodat je kunt helpen bij het verbeteren van -in mijn geval- websites, apps en aanverwante systemen.

Lees verder

Axe

Bij het ontwikkelen voor het web is toegankelijkheid helaas nog best vaak een sluitpost, terwijl het juist zo belangrijk is om hier vanaf het allereerste begin rekening mee te houden. Gelukkig zit er wel verbetering is en zijn er ook veel initiatieven op het gebied van kennisdeling.

Een grote naam is Inclusive Design 24, met een uitgebreid archief van de afgelopen jaren. Ik werd daarnaast gewezen op Axe-con, wat onlangs gehouden werd. Het aanbod is groot en de tijd helaas beperkt, maar ik heb toch kans gezien een aantal video's te bekijken. Na gratis registratie zijn de video's nog online terug te kijken.

Lees verder

Lemons

Interessant artikel, The Market for Lemons. Ik ben het wel eens met een aantal mensen bij Hackernews, de stijl rammelt af en toe een beetje, maar de bedoeling is duidelijk. En ik ben het er eigenlijk voor een groot deel wel mee eens.

All of this was falsified by 2016, but nobody wanted to turn on the house lights while the JS party was in full swing. Not the developers being showered with shiny tools and boffo praise for replacing "legacy" HTML and CSS that performed fine. Not the scoundrels peddling foul JavaScript elixirs and potions. Not the managers that craved a check to write and a rewrite to take credit for in lieu of critical thinking about user needs and market research.

Lees verder

Lean web

Eind december zag ik de presentatie The Lean Web van Chris Ferdinandi. The web is a bloated, over-engineered mess. The Lean Web is a set of principles for a simpler, faster world-wide web. Ik had best wel een aantal momenten van herkenning. Hier zijn de slides te vinden. Of bekijk de de video op zijn site of hieronder (in iets andere versie) van YouTube.

Lees verder

Planning

We zijn ietwat aan het reorganiseren op Werk. Deels door de gevolgen van het thuiswerken door Corona, maar ook door wisselingen in personeel, vanwege een aanstaande rebranding en ook omdat het gewoon wel goed is in de loop der tijd. Echter, voor mij betekent dat weer een nieuwe projectmanager, althans niet eens eentje, maar meerdere, omdat de projecten anders verdeeld zullen worden.

Lees verder

VS Code

Ik moet altijd een beetje lachen om die mensen die artikelen schrijven over de configuratie van hun editor. En nu doe ik het zelf ook. Nou ja, enigszins. Ik heb heel lang in Eclipse code geschreven. Heel veelzijdig, maar uiteindelijk een beetje een log beest. Nu werk ik al weer wat langer in het populaire VS Code. Heel flexibel, wat fijn is, maar daardoor ook een tikje intimiderend om naar je zin te configureren.

Lees verder

Fronteers

Ben donderdag en vrijdag naar Fronteers in Amsterdam geweest. Dit was mijn derde of vierde keer, dat weet ik niet meer precies, maar het is altijd weer leuk. Gezellige sfeer en Tuschinski blijft natuurlijk een prachtig gebouw. Ook leuk om weer eens wat collega's te spreken die ik normaliter alleen tijdens de lunch tref. De video's van de presentaties zijn binnenkort terug te kijken via Vimeo.

Lees verder

Divide

Een aantal interessante artikelen over development in mijn RSS-reader (ja, die gebruik ik nog) de laatste tijd. Ik weet niet zo goed wat ik erover wil zeggen, ik zet het nog even in de week, maar het is wel iets wat af en toe door mijn hoofd gaat bij mijn werk en de invulling daarvan, en misschien wel de toekomst van het Internet in het algemeen..

Lees verder

Fronteers

Vrij onverwacht bleken er gisteren tickets voor Fronteers beschikbaar te zijn. Vanochtend de trein van tien voor 8 naar Amsterdam, door naar prachtig Tuschinski. Ik was in 2010 al eerder geweest, met toenmalig collega Maaike, nu met nieuwe collega's Steven en Bart. Het was de tiende editie van het congres, met de talk Ghost of CSS werd teruggekeken op het verleden, en ik voelde me al zo oud in dit gezelschap! Een andere highlight was een lezing over WebVR, waarbij we allemaal met een kartonnen bril op ons hoofd zaten. Al met al een zeer geslaagde dag.

Lees verder

Vogels

Voor e-Vision werk ik doorgaans aan meerdere projecten tegelijkertijd, sommige groot, andere wat kleiner. Een flinke kluif, waar ik een groot deel van de laatste paar maanden mee bezig ben geweest, is de nieuwe site van de Vogelbescherming. Even leek het erop dat ie precies tijdens mijn vakantie in IJsland live zou gaan, maar er was toch een klein beetje uitloop. Vandaag was het de feestelijke dag, hier is het bijbehorende nieuwsbericht. Erg leuk om de reacties binnen te zien komen en nu snel door naar met de verdere uitbreidingen die gepland staan voor fase 2!

Redesign

Onder het motto don't let perfect get in the way of good heb ik op deze regenachtige zaterdag besloten dat mijn redesign live mocht. Bij lange na niet af, maar ik wilde graag meer integratie met mijn Tumblr, en nog wat andere uitbreidingen doorvoeren. Dus met Bootstrap en een nieuw kleurenschema een nieuwe basis opgezet, waar ik in de toekomst verder op kan bouwen. Mijn Tumblr gebruikt nu dezelfde layout en navigatie, en is opgebouwd met Masonry en uiteraard een InfiniteScroll. Voor het archief nog een screenshot van mijn vorige ontwerp. Kijken hoe lang deze stand houdt.

jQuery Mobile

Een van de meest inspirerende presentaties van SotR vond ik wel die van Ray Camden over jQuery Mobile. Ik had er wel eerder over gelezen, maar was er nog niet echt ingedoken. Hij toonde een demo met het weergeven van een routebeschrijving op de mobiele versie van je site. Met minimale code heb je een behoorlijk slicke opzet, die er toch op allerhande mobiele platformen goed uitziet.

Ik ben de afgelopen tijd erg druk geweest met Earth Hour en een nieuwe aanstaande campagne van WNF, maar heb vorige week toch wat tijd weten vrij te maken voor een experiment met ons extranet. Momenteel nog nog niet klaar voor launch, maar het is al best een coole opzet geworden. Binnenkort maar eens verder uitbreiden.

Browsers

Eindelijk een beetje vaart op de implementatie van de webstandaarden. Eerst natuurlijk IE9 en dan komt dinsdag a.s. ook Firefox 4 nog uit. Kunnen we eindelijk alle toetsers en bellen van CSS3 uit de kast gaan halen.

Wat ik wel erg jammer vind is het gebrek aan ondersteuning van XP door IE9, volgens Microsoft omdat ze de boel aanzienlijk wilden versnellen, hetgeen niet ging op een dergelijk oud OS. Dus ik vrees dat er nog steeds veel mensen met IE8 en.. brr.. zelfs 7 blijven zitten. Zie ook IE9 and the future of the web.