Geschreven

Solar

Gisteren was het dan eindelijk zo ver, mijn zonnepanelen zijn geplaatst. Het had nog wat voeten in aarde, aanvankelijk zou het in december gebeuren, maar vanwege drukte kreeg ik toen een aanbod om uit te stellen tegen compensatie obv gemiddelde jaaropbrengst. Ook was een aparte omvormer in huis niet meer nodig, maar kreeg ik een upgrade van panelen met geïntegreerde omvormer. Dat leek me geen slechte deal.

Toen helaas meer uitstel door ziekte van de installateurs en vervolgens sneeuw (als je het zo mag noemen) in maart. Het materiaal was inmiddels wel al geleverd, dus de panelen hebben een tijdje kunnen acclimatiseren in mijn tuin. Omdat toen bleek dat het toch nog even ging duren, zijn de panelen weer opgehaald met het oog op risico op diefstal.

Lees verder

Zonnepanelen

Gisteren gesprek met Duranet gehad over zonnepanelen. Wil die al een tijdje laten plaatsen, maar de voorspellingen voor de energieprijzen van komende winter hebben mij nu eindelijk tot actie aangezet. Ik kan er 6 kwijt op mijn hofjeswoning, 3 per kant, dan heb je de hele dag profijt. Meer kan in principe ook, maar ze raden aan te plaatsen naar verbruik en 6 is dan voor mij voldoende.

Je kunt een aantrekkelijke duurzaamheidslening aanvragen via SVn, maar dan moet je eerst een toewijzing krijgen via de gemeente. Dus ik heb die aanvraag maar gelijk ingestuurd. Het kan tot 8 weken duren namelijk. Volgens de man van Duranet moet het wel haalbaar zijn om ze nog dit jaar te plaatsen. Ben benieuwd.

Oom Fred

Ben in wisselend gezelschap de afgelopen paar weekenden druk bezig geweest om de flat van Oom Fred uit te ruimen. De oudste broer van mijn vader had eindelijk een plekje in een verzorgingshuis. Dus de eerste dag bezig geweest om zijn essentials boven water te krijgen en te verhuizen, zodat hij een fijn plekkie had. Daarna steeds terug om op te ruimen. En nog meer op te ruimen. Wat een spullen! Oom Fred heeft officieel de diagnose hoarder, dus je hebt misschien een beeld.

Lees verder

Badkamer

Het eind is in zicht! De badkamer is bijna af en, oh, wat wordt het mooi! Hoewel er normaliter 2 weken voor een badkamer staat, zijn we nu al ruim in week 5. Hoe kleiner hoe lastiger, dat was bij de keuken ook. En schaarste van vakmensen is echt een probleem, dat heb ik wel gezien. Alles moet tussendoor, dan wordt je bijv ineens gebeld of de elektricien langs kan komen voor monteren van de lampjes. Gelukkig werk ik nog steeds veel thuis, dus dan kan dat wel. Tegelen moest in de avonduren omdat een andere klus overdag prioriteit had. Wat een branche! Dat wordt wat met die energietransitie, waar willen ze die mensen vandaan halen?

Lees verder

Slopen

Eindelijk! Heel Corona afgewacht, aanvankelijk zou er maart 2020 met de verbouwing van de badkamer gestart worden, maar goed. Gisteren is er begonnen met slopen. Meer waterschade dan gevreesd, dat verklaard die geur af en toe. Zit deze week afwisselend een paar dagen bij mijn ouders en toch thuis. Beetje aanpassen, kampeergevoel. Als het goed is heb ik eind van de week wel een werkend toilet, zodat ik het weekend enigszins normaal kan leven. Moet maar even op pad voor een douche bij dees of geen. Komt goed. De sportschool zit ook om de hoek. Volgende week starten met tegelen en de week erop wordt de vloer op de bovenverdieping vervangen. Fijn!

Keuken

Het heeft even geduurd, maar mijn nieuwe keuken is klaar! De schilder is vandaag geweest, dat was het laatste wat nog moest gebeuren. Ben vooral erg blij met de koelkast die nu daadwerkelijk in de keuken staat en het fijne hoge aanrecht. En de inductieplaat, lekker praktisch met schoonmaken. Een echte grote mensen oven! En de mooie groene tegeltjes, die nog beter zijn uitgepakt dan ik had gehoopt. En de Qooker, wat een luxe. En.. en.. ;-)

Lees verder

Keuken

En toen was het tijd voor de volgende verbouwing. De nieuwe tegels zijn tijdje terug al bezorgd, de voordeur is voor eind oktober ingepland en vandaag wordt de huidige keuken gesloopt. Stond eigenlijk vanaf maandag in de planning, maar de aannemer wilde liever wat extra tijd nemen. Prima, betekende echter wel dat ik als een malle de keuken moest leegruimen. Uiteindelijk gelukkig goed gekomen, alles naar andere plekken in het huis verplaatst, en vanochtend de heren achtergelaten in het bouwproject. Dan maar wat langer improviseren met maaltijden. Morgen een aantal spullen naar de kringloop brengen.

Kvik

Hij staat al langer op mijn wensenlijst, een nieuwe keuken. Ben vandaag bij Kvik ('Deens design') in Leiderdorp geweest om eens rond te kijken. Had al op de site gekeken en vooral de Mano vind ik toch wel erg mooi allemaal.. Nu maar hopen dat het technisch allemaal kan, en dat het niet enorm ver boven mijn budget is.

Lees verder

Licht

Oh, wat is dit fijn, mijn mega grote dakraam is zojuist geplaatst. Nu maar eens opruimen, overal ligt stof en afval. Geniet ondertussen even mee op Instagram..

Lees verder

Stroom

Had een meneer van Liander op bezoek. Ze hebben onlangs ontdekt dat de stroomvoorziening naar de huizen in het hofje niet adequaat is (joh!) en daardoor moeten er binnenkort allemaal leidingen veranderen. Ze gaan onder andere de tegels in de tuinen openbreken om een grote hoofdleiding te plaatsen. Verder blijkt dat mijn stroom via een aftakking door het huis van de achterburen naar mijn meterkast loopt, ook dat moet herzien. Slik. We krijgen binnen enkele weken een brief met meer details. Ik wacht het af.

Thermostaat

Ben echt superblij met mijn vloerverwarming. Nadeel echter is dat het lastig blijkt om boven te verwarmen. Daar hangt nog een radiator, maar op een bepaald moment is het beneden goed, dus dan slaat de ketel af. Tijd voor een slimme thermostaat met zones, dat wordt op internet aangegeven als de enige oplossing. Ik heb de keus teruggebracht tot Honeywell Evohome of het systeem van tado. Ik neig geloof ik naar die laatste, lees er goeie dingen over. Binnenkort maar eens wat offertes aanvragen.

Subsidie

De subsidie voor mijn dubbel glas is goedgekeurd. Hoera! Net op de valreep, want je kon nog tot 31-12 je aanvraag indienen. Uitvoering kan gelukkig wel daarna. Het glas is inmiddels besteld. Zodra dat binnen is kan de afspraak voor plaatsing gemaakt worden. En dan maar hopen dat het nog wel een keertje echt winter wordt.

Glas

Heb offertes aangevraagd voor dubbel glas. Heb dit een aantal jaar geleden beneden laten plaatsen, nu kan ik dat ook boven wel eens laten doen. Het zijn best aardige bedragen, maar er schijnt een mogelijkheid voor subsidie van de Gemeente te zijn. Binnenkort maar eens onderzoeken. Wel verwarrend hoor, al die soorten dubbel glas. Vooral de combinatie met een oud huis met verder matige isolatie maakt het er niet overzichtelijker op.

Kast

Ik woon nog altijd zeer plezierig in mijn hofje, maar zo'n oud huis heeft toch wel wat nadelen. Zo is geen muur echt recht, wat het plaatsen van een kant en klare kledingkast tot een uitdaging maakt. Maar mijn behoefte aan meer en vooral betere bergruimte neemt toe, dus het leek me tijd voor het laten maken van een maatwerk kast langs één muur van de bovenverdieping. Zojuist een eerste gesprek gehad met een timmerman, hoewel mijn briefing een beetje vaag was, zag hij het wel zitten. Ben erg benieuwd naar zijn voorstel!

400

Het is feestweek in mijn wijk, de Maredijkbuurt bestaat namelijk 400 jaar. Er zijn maar liefst twee muurgedichten onthuld, namelijk van Arie Visser en Willem Wilmink. Erg leuk om te zien hoe deze tot stand kwamen. Elke dag een stukje meer en nog uit de losse pols geplaatst ook. Respect.