Geschreven

Erfgoed

In het jaar 1769 overleed in Enkhuizen mijn verre voorouder Cornelis Valentijn. Hij ligt aldaar begraven in de Westerkerk. Zijn verhaal is extra bijzonder, want hij behoorde tot het volk der Bouginezen en werd geboren op het Indonesische eiland Sulawesi (ook wel Celebes, zie headerbeeld) en kwam als slaafgemaakte terecht in Noord-Holland.

Afgelopen zondag kwam ons aller Cornelis voorbij in het televisieprogramma Firma Erfgoed in de aflevering getiteld 'Enkhuizen'.

Lees verder

Pittig

Midweek Parijs geboekt voor december, leuk! Mijn moeder citeerde uiteraard meteen Kees Stet met zijn klassieker uit de West-Friese canon, over 2 mannetjes die naar Parijs gingen. Ben zelf opgegroeid nabij Leiden, waar ik op school zat, en ook wel een beetje met die karakteristieke R spreek, hoewel bij mij lang niet zo erg als bij echte natives. Hier werd ik dan ook regelmatig op gewezen bij bezoek bij de familie in Hoorn. Van vaders kant namelijk voornamelijk West-Friese wortels in de stamboom.

Lees verder

Zuiderzeemuseum

Kreeg onlangs uit het niets een mailtje van het Zuiderzeemuseum, dat ze bezig waren met een tentoonstelling waar onze slaafgemaakte voorouder Cornelis Valentijn een rol zou spelen, of wij van De Familie daar nog iets aan toe wilden voegen. Ik zat toen echter vlak voor mijn vakantie en een drukke periode op werk, dus ik heb dat doorgezet en dat is gelukkig verder opgepakt.

Lees verder

PhpGedView

Kreeg een melding van Wordpress, dat de upgrade niet kon worden uitgevoerd voordat de PHP op mijn server bijgewerkt werd. Dus ik heb deze via cPanel van mijn host geupgrade van 5 nogiets naar 7. Maar.. totaal niet bij stil gestaan dat daardoor oudere code, die ik ook draai op dit domein, niet meer zou werken. Het meeste kon inmiddels weg, of was relatief eenvoudig te herstellen.

Lees verder

Stambetovergrootvader

Heb de laatste tijd een aantal nieuwe aanvragen ontvangen van mensen die (verre) familie zijn en graag toegang willen tot de stamboom. Leuk! Probeer zelf ook af en toe nog wat nieuwe informatie boven water te krijgen en een en ander uit te breiden. Soms heb je mazzel, zoals vorige week.
Ik vond namelijk de kwartierstaat van ene Gerarda Schoonhoven, en met wat extra controle via wiewaswie.nl kon ik vervolgens wat nieuwe informatie toevoegen. Inmiddels kan ik de Schoonhoven kant (meisjesnaam van mijn moeder) terugleiden tot Jan van Schoonhoven, mijn stambetovergrootvader, wiens zoon geboren werd in 1610. Dan zijn we dus in de middeleeuwen, vanaf mij gezien 13 generaties. Best wel indrukwekkend, deze mensen leefden eind 1500 in Utrecht, een stad waar ik gestudeerd heb en nog regelmatig kom. Nice!

Valenteijn

Kreeg mail van een mede Valentijn, althans geschreven Valenteijn, dus met een extra e. Ook nazaten van onze Indonesische voorouder Cornelis, maar via een andere tak. Altijd leuk, en gaf me nog wat meer data die ik inmiddels heb verwerkt in de stamboom. Voor de zekerheid nog een paar dingen geverifieerd in WieWasWie.nl. Vond daar ook nog een trouwakte van een van mijn moeders voorouders. Beetje bij beetje wordt het overzicht steeds uitgebreider.

Stamboom

Afgelopen weekend met pap de archieven op militieregisters.nl doorzocht op onze mannelijke voorouders. Helaas niet de generatie van zijn en mijn moeders vaders kunnen vinden, ik meen dat alleen mensen met geboortedata van voor 1908 vrij beschikbaar zijn. En met 1911 en 1916 zitten zij daar net niet bij.

We hebben wel wat resultaten behaald van de generaties daarvoor. Hoewel ze geen van allen een militaire carriere hebben bewandeld en het resultaat dus beperkt bleef tot een overzicht van de oproep tot dienstplicht, is het toch best leuk om eens te bekijken. Zo zie je bij de oudere gegevens onder andere een omschrijving van de persoon in kwestie, zoals op die van Frederik Valentijn die als voorhoofd 'gewoon' gemarkeerd kreeg. Toch fijn om te weten.

Ik heb de gevonden dossiers een beetje bewerkt en de resultaten op Flickr geplaatst.

Enkhuizen

Gisteren naar Enkhuizen geweest, het Noordhollands Dagblad had interesse getoond in het verhaal van onze exotische stamvader, gecombineerd met de uitslag van het DNA-onderzoek. Pap en 2 andere nazaten werden daarvoor geïnterviewd. Ik heb ondertussen met mam de hoofdstraat verkend. Daarna zijn we met z'n allen nog even naar de Westerkerk gegaan, waar het graf (in ieder geval de stenen) van Cornelis nog te zien zijn.

Vreemd trouwens, om weer eens in Enkhuizen te zijn. Opa woonde daar, dus we gingen er nog wel eens op bezoek. Tjerk en ik gingen meestal stukken fietsen, grote delen van de dijk kwamen me in ieder geval nog wel bekend voor. Verder heeft mam me aangewezen waar hun trouwringen gekocht waren, en de trouwreceptie gehouden was. Nostalgie!

DNA, vervolg

Keek toevallig weer eens of de resultaten van het DNA onderzoek al bekend waren. Ze zijn immers anoniem, dus je ontvangt geen notificatie. En jawel, daar zijn ze! Leuk! Niet zo spannend als die van de mannelijke lijn, vrees ik, een heel gemiddelde West-Europese haplogroup H, maar toch leuk om de details te lezen.

Our story begins in Africa sometime between 150,000 and 170,000 years ago, with a woman whom anthropologists have nicknamed "Mitochondrial Eve". She was awarded this mythic epithet in 1987 when population geneticists discovered that all people alive on the planet today can trace their maternal lineage back to her. [..] Your L3 ancestors were significant because they are the first modern humans to have left Africa, representing the deepest branches of the tree found outside of that continent. [..] Over time, the descendants of your ancestors spread across Eurasia and today make up the most frequent western European haplogroup.

Lees verder

Oorsprong

Het heeft iets langer geduurd dan de bedoeling was, maar het resultaat van het DNA-onderzoek is binnen. Hiervoor is gebruik gemaakt van het wangslijm dat Broer heeft afgestaan in de kit die hem cadeau was gedaan voor zijn verjaardag afgelopen mei.
The genetic markers that define your ancestral history reach back roughly 60,000 years to the first common marker of all non-African men, M168, and follow your lineage to present day, ending with M175, the defining marker of haplogroup O.
En wat vooral interessant is, gezien onze familie-geschiedenis:
Today, more than half of all Chinese males carry the genetic marker M175, which is also widespread throughout East Asia and found in lower frequencies in Tahiti and Indonesia.

Lees verder

Honderd

Als ie nog had geleefd had Hendrikus Theodorus Schoonhoven, mijn opa, de vader van mijn moeder, vandaag 100 jaar geworden. Hij heeft het niet gehaald, hij is in 1996 redelijk plotseling overleden op 84-jarige leeftijd. Toch een mooie leeftijd, gezien zijn wankele start. In 1911 in Utrecht werd hij 2 weken te vroeg geboren en dankzij de ziekenhuisangst van zijn vader werd niet voor couveuse, maar voor een schapenvacht gekozen. Toch zag zijn katholieke oma nog kans hem in het geniep te laten dopen.

In 1938 trouwde hij Everdina Petronella de Waal, vlak daarna moest hij ivm de mobilisatie naar Den Helder, mijn oma ging mee en verbleef daar bij familie. De foto hiernaast toont hem in zijn uniform uit die tijd. In de beginjaren van de oorlog vond opa werk als zwemonderwijzer in Leeuwarden. Later werd hij tewerkgesteld in Zevenhuizen, maar is er tussenuit geglipt, om lopend met oa een zak meel weer thuis te komen in Leeuwarden. Het bovenhuis werd uitgebreid met een familie van evacués uit Rozendaal, waar later, rekenend op zijn talent als ritselaar, ook opa's zus en haar gezin uit Utrecht bij kwamen.

Begin jaren 60 vertrok het gezin met inmiddels 3 kinderen naar Enkhuizen, waar hij geheadhunt (of het equivalent van die tijd) was voor een baan in het zwembad aldaar. En zo herinner ik me hem voornamelijk, op lange zaterdagen in de hangmat in de achtertuin in Enkhuizen, of in Hazerswoude, waar hij met speciale goedkeuring ons zwemdiploma mocht afnemen.

Stamboom, vervolg

Gister eindelijk de stamboom verhuisd van een externe locatie naar een plekje op mijn eigen server onder mijn eigen domein. Het geheel staat nu op http://mirthe.org/PhpGedView/. Voelt toch iets veiliger, en ik kan nu tenminste zelf een volledige backup maken. Bijkomend voordeel is de layout, ik heb eindelijk de standaard theme kunnen vervangen door iets beters. Nog niet helemaal naar mijn zin, maar die CSS is niet optimaal opgezet, dus tweaken is meer werk dan ik aanvankelijk dacht. Dat komt later nog wel eens. Hij is nu al een stuk cleaner dan de default gelukkig.

Migratie ging op zich redelijk soepel, alleen de koppeling naar foto's ging volledig de soep in, dus die heb ik handmatig moeten herstellen. Het merendeel van de data is openbaar, alleen de actuele info is afgeschermd met een login. Verder kan ik nu ook een GenDex-bestand laten genereren, welke dan weer geindexeerd wordt door o.a. stamboomzoeker.nl.

Familie

En toen was ik weer een jaartje ouder. Gister gezellig gevierd met een etentje. Prachtig schilderij van Nora gekregen, nooit gedacht dat ze zoveel talent in zich had. Binnenkort eens een mooi plekje voor zoeken.

Behalve felicitaties trof ik in mijn inbox ook een mail met een serie oude familiefoto's van mijn moeders kant, die mijn oom enige tijd geleden had beloofd. Erg leuk om te zien, hoe je toch nog bepaalde trekken na al die tijd herkend.

Bij het toevoegen van deze foto's aan de stamboom zag ik trouwens toevallig dat er al eerder een Valentijn op 14 maart geboren is, namelijk Cornelia, in 1908. Zij was een zus van mijn overgrootvader. Ze is helaas maar 22 geworden, en ik weet verder vrij weinig van haar. Zo ging dat, in de tijd voor Facebook. Vrees dat wij meer sporen na laten, hoe oninteressant ook.

Stamboom

Ik doe het beheer van de familie-stamboom, heb zojuist maar weer eens een backup gemaakt. De invoer loopt via MyGedView, gehost bij YourBeginnings.com. Maar dat is een beetje schimmig, volgens mij hebben die dat alleen opgezet om geld te verdienen aan Census research. Nadeel ook van MyGedView is dat de interface nogal intimiderend is, vooral voor familieleden met digi-angst die ik dan uitnodig gegevens aan te vullen.

Lees verder