Geschreven

Kirby 4

Zat er al een tijdje over te dubben, maar vorige week toch overgestapt op de nieuwe versie (v4) van het CMS waar deze site op draait, namelijk Kirby. Eerst op localhost uitgevoerd en getest, gisteren vervolgens uitgerold naar live. Ging eigenlijk vrij soepel, ben geen heel rare dingen tegen gekomen, ook niet in de plugins die ik in de loop der tijd heb geschreven. Altijd een opluchting.

Lees verder

Wikipedia

Sinds mijn banenwissel schrijf ik geen code meer, wat heel af en toe nog wel eens jeukt. Gelukkig kan ik dan lekker wat features knutselen voor mijn site, die misschien niet perse heel veel toevoegen, maar wel leuk zijn om te maken. En misschien heeft iemand er ooit nog eens iets aan. En geen gedoe van klanten over of het toch nog iets meer zus of zo mag. Ook wel eens prettig.

Zo heb ik onlangs gewerkt aan een Kirby CMS plugin voor Wikipedia. Deze is beschikbaar via Github en hiermee kun je een term opgeven om een blok op een pagina in je site te laten plaatsen met een samenvatting voor die term uit WIkipedia en het bijbehorende beeld. Vergelijkbaar met andere plugins die ik eerder voor Kirby schreef, die informatie uit andere bronnen halen.

Lees verder

IFTTT

Lekker dan, krijg ik vorige week ineens een mail van IFTTT met een final warning dat ze de dag erna alle applets op 2 na gaan stoppen tenzij je overstapt op een betaald account. Ik gebruik deze dienst om automatisch berichten van andere sites op mijn Tumblr account te plaatsen.

De final warning was overigens de eerste mail die hierover verzonden was. Op Twitter zag ik terecht de nodige verontwaardiging. Beetje zuur, want het schijnt juist te komen door de oplopende kosten voor het gebruik van de Twitter API. Nu overstappen op Zapier? Binnenkort maar eens voor gaan zitten.

Instagram

Omdat ik mijn website als een centrale plek wil gebruiken voor content die ik elders op het web genereer, heb ik de afgelopen tijd nogal wat plugins gemaakt voor Kirby, het CMS waar deze site op draait. Ben nog steeds heel erg blij dat ik de overstap heb gemaakt van Wordpress, onder andere doordat Kirby zo ontzettend makkelijk uit te breiden is.

Lees verder

Webmentions

Onlangs weer eens wat achterstallig onderhoud op mijn site uitgevoerd. Zo heb ik eindelijk Webmentions toegevoegd.

Webmention is a W3C protocol for sending and receiving notifications about webpage link relations. It’s fundamentally about tearing down the walled gardens created by the leading social networks, and allow for interactions using links across websites and platforms on the open web.

Lees verder

Protonmail

Omdat ik verschillende mailadressen gebruik, op verschillende apparaten, was het lange tijd makkelijk om alles naar Gmail door te sturen en dat te gebruiken voor verzenden en ontvangen van berichten. Maar ik wil toch eigenlijk minder afhankelijk zijn van die kleine groep techbedrijven.

Dus ik heb een tijdje terug een account aangemaakt bij Protonmail. Daar las ik goeie dingen over, zie bijv What Is ProtonMail, and Why Is It More Private Than Gmail? van HowToGeek.com. Zo is alle mail versleuteld en is de software open source. Verder is het bedrijf gevestigd in Zwitserland en valt het dus buiten de zogenaamde Five Eyes.

Lees verder

Concerten

Langzaamaan worden de geplande concerten weer verder vooruit geschoven, naar april, maar sommige zelfs al naar 2023. Snik.. Ondertussen ben ik hier op deze site mijn pagina over concerten een beetje aan het tweaken. Ik heb alle blokken pagina's rechtgetrokken en die van de concerten uitgebreid met een beeld. Mooi moment om even terug te kijken naar al het moois wat ik gezien heb gedurende al die jaren..

Wel jammer dat van al die oudere concerten nog maar zeer weinig te vinden is online. De meeste artikelen zijn inmiddels offline en foto's maken deden we Vroeger natuurlijk sowieso al zeer weinig bij dergelijke uitjes. Op zich beter, want het kan flink irritant zijn, maar ergens toch ook wel jammer.

Albuminfo

Heb een nieuwe plugin gemaakt voor mijn site en deze aan derden beschikbaar gemaakt als een aparte repo. Deze is voor het weergeven van informatie van een specifiek album. Handig bij sommige posts, bijvoorbeeld over een plaat die ik nieuw heb ontdekt. Ik toon nu albuminfo uit de API van Last.fm.

Lees verder

Hieperdepiep

Een mijlpaaltje, dit jaar is het 20 jaar geleden dat ik mijn eerste blogpost schreef. Begin april 2001 startte ik met een nieuw gedeelte van mijn site (overigens al gestart in 1996) waar ik regelmatig iets schreef met een timestamp, een blog dus. Volgens het Wikipedia lemma History of blogging is de term Blog overigens voor het eerst in gebruik genomen in december 1997.

Lees verder

Counter

Voor de sites van onze klanten wordt doorgaans Google Analytics gebruikt. Dit heb ik zelf ook vrij lang op deze site gebruikt. Maar ik schrijf hier voornamelijk voor mezelf, dus het was wel wat overkill. Ook met het oog op bijv privacy zat het me niet helemaal lekker. Bij mijn vorige redesign heb ik het uiteindelijk niet geïmplementeerd. Toch was ik wel benieuwd of er überhaupt iemand is die dit leest. Dus toen ik iets tegenkwam over Counter, heb ik daar een account aangemaakt en dat script op deze site opgenomen. Ben benieuwd!

Media

Heb tijdens de kerstvakantie een aantal finetunes aan de styling van deze site doorgevoerd. Dit ging met name om de responsive varianten, dus vooral veel hannesen met breakpoints. Een iets grotere uitbreiding is de weergave van media vanaf andere sites. Zo haal ik een overzicht van de boeken die ik lees van Goodreads en de films die ik gezien heb uit Letterboxd, beide via de magie van RSS.

Nu nog in de gewoonte komen om na afloop een (zeer) korte review te schrijven, dat wordt nog het moeilijkst hieraan vrees ik. Ik wil trouwens nog eens een vergelijkbaar overzicht maken voor albums die ik op dat moment veel draai. Helaas is Last.fm daarvoor niet langer geschikt, die dienst is de laatste jaren helemaal uitgekleed. Echt jammer.

Archief

Heb mijn site al een heel eind verder verbeterd sinds ik de nieuwe versie met Kirby CMS heb live gezet, dus daar ben ik erg blij mee. Ik heb zelfs al een tweetal plugins geschreven, eentje voor een photogrid met foto's uit Flickr obv combinaties van tags of een set ID. En een tweede plugin voor het ophalen van een setlist via de Setlist.fm API. Beide zijn bijvoorbeeld te zien in mijn bericht over het optreden van Amorphis in januari.

Lees verder

Nieuwe site

Net mijn nieuwe site live gezet, hij stond al een tijdje op zo'n 80% klaar op de localhost, maar ik zat een beetje te treuzelen met livegang. Don't let perfection get in the way of progress. Of iets van die strekking, dus eerder vanavond de FTP aan gezwengeld. Het panel werkt en ik heb Kirby geregistreerd. Nu nog heel veel tweaken. De Gitflow goed inrichten, zodat ik verdere tweaks en de content goed op de rails blijf houden. Wel fijn dat ik van alle Wordpress overhead en zelfs de database af ben!

Zie dat mijn photogrid plugin niet werkt, dus dat wordt binnenkort nog even puzzelen. En dan nog verder uitbreiden, moet zelfs de responsive nog doen. Dark mode zit er wel al in, maar dat was voor de fun. Ik wil nog wel een uitgebreider artikel schrijven over het hele proces. En tzt mijn Tumblr een beetje afstemmen op de nieuwe styling. Caching kan beter. Maar goed, ik ben live! Woot woot!

Voor het archief nog een screenshot van de oude versie.

Kirby

Heb me onlangs voor werk verdiept in Kirby CMS. Ik moet zeggen, ik was best onder de indruk. Het is erg snel en super flexibel. Ook is er uitgebreide documentatie beschikbaar. Dus nu overweeg ik deze site te migreren. Ik gebruik nu Wordpress en dat heeft best een paar nadelen (performance, overhead, lelijke broncode).

Lees verder

Punt org

Toen ik in 2001 een domeinnaam zocht, was een .nl niet mogelijk zonder KvK nummer. Dus ik koos voor een .org domein. Misschien initieel iets duurder, maar ach. Dat heeft al die jaren goed gedraaid. Tot ik gisteren op MetaFilter las dat het beheer van .org domeinen is verkocht aan een commerciële club, voorheen was dat namelijk een non-profit stichting. Voor meer info, zie ICANN races towards regulatory capture: the great .ORG heist. De verwachting is dat de prijzen flink zullen stijgen, mogelijk zijn er nog meer negatieve gevolgen, ook voor bestaande registrars. Nou zal het voor mij zo'n storm niet lopen, ik heb geen heel commerciële domeinnaam, maar toch, het zit me niet lekker.

Lees verder