Geschreven

Dune 2

Eindelijk is het dan zo ver, Dune 2 draait in de bios! Redelijk snel gegaan, maar wachten duurt altijd lang, Deel 1 draaide in 2021 en vond ik erg indrukwekkend, dus ik heb zodra het kon kaartjes geregeld voor dit vervolg. Eind van de middag namen we plaats in Trianon, hier in Leiden. Weliswaar geen IMAX, maar een prachtige bios, en -niet onbelangrijk- ik kan er terecht met mijn Cinevillekaart.

Lees verder

Interest

Ook het filmjaar begint al goed. Eind januari naar de film Zone of Interest geweest, over het bizar gewone leven van commandant Höss en zijn familie in de schaduw van Auschwitz. Prachtig verfilmd, extra indrukwekkend door het gebruik van achtergrondgeluid ipv muziek. Krijgt geheel terecht veel goeie reviews.

Heb na afloop een en ander gelezen over hoe het met de familie is afgelopen. Vader is in 1947 in Auschwitz opgehangen door de Polen. De moeder Hedwig is na de oorlog hertrouwd en naar de VS verhuisd. Ze is 81 geworden en heeft altijd ontkend dat ze wist was er gaande was.

Lees verder

Feestdagen

Donderdag storm Pia getrotseerd voor de laatste kantoordag op kantoor en aansluitend met de aanwezigen een gezellige kerstborrel geïmproviseerd. Nu lekker wat dagen vakantie!

De meiden hebben vrijdag bij mij gelogeerd. We hebben eerst even in de winkelstraat rondgeneusd en zijn toen heel volwassen gedrieën uit eten geweest. In de avond naar de bios, naar Wonka, de prequel van het boek cq de andere film(s). Ik ben opgegroeid met de versie met Gene Wilder uit 1971, de dames met die met Johnny Depp uit 2005. Dat mocht de pret niet drukken, we hebben ons alle drie prima met deze nieuwe film vermaakt.

Lees verder

Asteroid

Je bent fan of je vindt het helemaal niets. De films van Wes Anderson. Ik ben fan, films als The Grand Budapest Hotel, heerlijk. Dus als hij weer een nieuwe heeft, ben ik erbij. Zo ook met zijn elfde film, Asteroid City. Hoewel misschien de balans Design vs Inhoud bij deze wel iets teveel naar Design was doorgeslagen, heb ik me toch weer prima vermaakt.

Lees verder

LIFF

November staat voor de deur, dus het is weer tijd voor LIFF, het Leidse filmfestival. Altijd leuk! De laatste week trailers kijken, het blokkenschema uitpluizen en overleggen in de What's App groep. Vandaag is de kaartverkoop gestart. Met Cinevillepas zit de limiet op 10, maar meer kan ik ook echt niet aan, althans niet zonder mijn rug om zeep te helpen. Haha! De site heeft het wel zwaar trouwens. De exacte starttijd was niet bekend gemaakt, om 15u werd de nieuwsbrief verstuurd dat de boel open was. En vrijwel gelijk overal errors. Oeps.

Lees verder

Case van House of Gucci

Gucci

Eindelijk weer naar de bios! Nu deze om 17u sluit, is het lastig plannen. Door de week lukt niet ivm werk en in het weekend is alles snel uitverkocht. Echter met wat passen en meten eindelijk weer eens een plekje gereserveerd de laatste tijd.

Lees verder

LIFF

Na de online editie van vorig jaar, nu weer op een relatief normale manier, het Leiden International Film Festival. Uiteraard wel je QR Code scannen bij het betreden van de bios, maar dat is onderhand ook routine. Wel vreemd om weer in een uitverkochte zaal te zitten, ik vraag me af of dit volgende maand nog zal kunnen plaatsvinden. Het programma was al een tijdje bekend en dat is altijd een gepuzzel van wanneer kan ik, wie gaat waarheen en waar kan & wil ik aansluiten. Voorpret is ook leuk! Dit is mijn selectie geworden..

Lees verder

Ontzet

Na de vreemde stilte van vorig jaar, was het dit weekend weer ouderwets druk in de stad, want Leidens ontzet kon dit jaar relatief normaal doorgaan. Omdat 3 oktober op een zondag viel, was het nu ook op maandag nog feest. Uiteraard vielen de feestelijkheden ook traditiegetrouw weer grotendeels in de regen. Ach, dat hoort erbij.

Lees verder

Duin

Een aantal jaar terug werd bekend gemaakt dat er weer een nieuwe verfilming van Dune aan zat te komen. Toch wel één van mijn favoriete boeken, maar na de vorige film (van David Lynch) en de mwah mini-serie, was ik ietwat afwachtend.

Maar na het horen van de betrokkenheid van regisseur Denis Villeneuve en de eerste nieuwtjes over casting, was ik voorzichtig enthousiast. Ook leuk om te horen dat er gefilmd was in Wadi Rum (Jordanië) waar ik in 2019 was. En toen kwam Corona. En uitstel. En meer uitstel. Maar onlangs kon ik dan eindelijk kaartjes reserveren voor de voorpremière eerder vanavond! Woot woot!

Lees verder

Wolfwalkers

Recentelijk weer eens wat animatie gezien. Van Netflix de nieuwe film Mitchells vs The Machines, die was echt erg leuk, ook voor volwassenen. Soul, de nieuwe van Pixar, niet te missen qua social media aandacht, maar die deed me uiteindelijk toch iets minder. Van oa Michaël Dudok de Wit is The Red Turtle. Die had ik al in de bios gezien, maar viel er laatst in op televisie en ben toch weer blijven hangen, die blijft zo mooi.

Maar de mooiste van de afgelopen tijd was toch wel Wolfwalkers. Deze film van de Ierse animatiestudio Cartoon Saloon levert een prachtige combinatie van Ierse folklore met magie en actie. Binnenkort hun eerdere animatiefilms (Song of the Sea, The Secret of Kells en The Breadwinner) ook maar eens zien te bemachtigen. Aanrader!

Lees verder

Almost Famous

Ik heb dit jaar de nodige series en vooral films herbekeken. Ik weet niet precies wat het was, maar die lockdown zorgde ervoor dat ik behoefte had aan vertrouwd, fijn vermaak. Dat is inmiddels wat afgezwakt en ik kijk ook weer nieuw materiaal. Maar toch, af en toe heb ik zin in een fijne klassieker. Zo ook vanavond, dus ik koos voor Almost Famous. De extended versie dit keer, simpelweg omdat die het snelst beschikbaar was.

Lees verder

Tenet

Ben tot mijn grote vreugd alweer af en toe in de bios te vinden de laatste tijd. Voor morgen gereserveerd voor Misbehaviour en ben zaterdagmiddag naar Tenet geweest. Daar heb ik echt wel naar uitgekeken, ik vind het werk van Christopher Nolan meestal wel de moeite waard. Vanwege Corona was de release al een paar keer uitgesteld, maar nu gelukkig dan toch in de bios te bewonderen.

Lees verder

Subs

Supercool, de Koreaanse film Parasite heeft een Oscar gewonnen voor beste film. Als eerst niet Engelstalige film. Er is nu echter de nodige discussie over ondertiteling en ook kritiek op Bong Joon-ho die zijn speech met tolk hield. Zucht. Zie After ‘Parasite,’ Are Subtitles Still a One-Inch Barrier for Americans? op nytimes.com of deze Map of European countries who are dubbing foreign movies vs. countries who use subtitles op reddit.com. Mooist vond ik deze (helaas inmiddels verwijderde) Tweet: First off, it’s hardly just Americans who don’t like subtitles. No one likes subtitles. They’re only common in countries too poor to afford a dubbing industry. Haha! Die comments waren ook killing, ik begrijp wel waarom de Tweet verwijderd is..

Parasite

Het laatste weekend van Leiden Filmfestival. Gistermiddag naar The Art of Self-Defense ★★☆ Casey (Jesse Eisenberg) neemt karatelessen om beter voor zichzelf op te komen, maar leert naast karate nog veel meer van zijn sensei. Misschien wel meer dan goed voor hem is.

Eerder vandaag naar Parasite ★★★ Meesterregisseur Bong Joon-Ho (Snowpiercer, Okja) vertelt met zijn unieke mix van gitzwarte komedie, thriller en drama dit keer het verhaal van een arm gezin dat werkelijk alles doet om hogerop te komen. Een film vol unieke gebeurtenissen en personages, die terecht de Gouden Palm won in Cannes.

Ik had nog Sorry We Missed You (de nieuwe van Ken Loach) op de planning staan, maar het is zulk lekker weer, die sla ik even over. Die draait vast na LIFF ook nog wel een tijdje.