Terwijl in Ziggo Dome het mij onbekende Big Time Rush een flinke publiekstrekker lijkt te zijn, reis ik (met heel ander en nogal herkenbaar volk) af naar de AFAS Live voor het optreden van Judas Priest. Heel veel bandshirts (in tegenspraak met De Regel, maar vooruit, het heeft ook wel wat) en opvallend veel jongeren. Leuk om te zien, want af en toe wordt hier en daar toch de suggestie gewekt dat metal op zijn laatste benen staat.

Judas Priest dus. Dit jaar 50 jaar geleden met vrienden Black Sabbath het Genre leven gegeven, vertelt zanger Rob Halford vol trots halverwege het optreden in een fijne speech over wij als metal gemeenschap. Ach ja, als iemand hiermee weg kan komen, is hij het toch wel.

Ik ben dan misschien niet de allergrootste fan, maar ik draai ze toch best graag, vooral het album Painkiller uit 1990. Extra toepasselijk vanavond want vanwege mijn post-vliegtuig verkoudheid en de migraine van mijn gezelschap, zitten we beide onder de pijnstillers..

Opener was Phil Campbell and the Bastard Sons, de band van de oud Motörhead-gitarist die, na de dood van Lemmy, met zijn zoons verder is gegaan. Heel niet slecht, maar de frontman (de enige niet-zoon, als ik het goed begrijp) vind ik iets teveel bezig met publieksparticipatie en iets te weinig met de muziek. En hoewel altijd leuk, Ace of Spades live te horen, maar ik heb Motörhead zelf in het verleden gelukkig al meermaals aan het werk gezien, dus ook niet echt nodig.

Ik had verteld dat Rob Halford altijd met de motor opkomt bij optredens, dus we waren ietwat teleurgesteld toen de heren achter een doek vandaan tevoorschijn kwamen. Gelukkig maakte hij het later in het optreden tijdens Hell Bent For Leather helemaal goed (zie headerbeeld)!

De beste man is trouwens van 1951, las ik (een maand jonger dan mijn moeder, die overigens ook nog graag naar concerten gaat..) maar staat nog flink te shinen. Regelmatig letterlijk, met z'n mooie zilveren glitterjasje. En, hoewel ik denk dat er wel wat technische ondersteuning bij was, ik vond em echt goed bij stem. Het oogde iig allemaal een stuk levendiger dan bij AC/DC vorige week.

Fijne setlist, Painkiller gelukkig, Victim of Changes natuurlijk. Hoewel mijn buurman net door het mooie rustige stukje heen moest schreeuwen helaas. You've Got Another Thing Comin' en uiteraard Breaking the Law, feestje.

Judas Priest in AFAS Live (Amsterdam) op 10-06-2024:

 • War Pigs
 • Invincible Shield Tour Anthem
 • Panic Attack
 • You've Got Another Thing Comin'
 • Rapid Fire
 • Breaking the Law
 • Devil's Child
 • Riding on the Wind
 • The Rage
 • Saints in Hell
 • Sinner
 • Gates of Hell
 • Turbo Lover
 • Invincible Shield
 • Victim of Changes
 • The Green Manalishi (With the Two Prong Crown)
 • Painkiller
 • The Hellion
 • Electric Eye
 • Hell Bent for Leather
 • Living After Midnight
 • We are the Champions

Zie ook Judas Priest-zanger Rob Halford klinkt na vijftig jaar nog altijd even bezielend van Oor en Judas Priest in AFAS Live van Lust for Life.

Ja, erg leuk om eens live te zien! Ben nu alleen wel even klaar met die grootschalige concerten. En dat afreizen naar Bijlmer Arena, met de NS die bij het uitgaan van 2 (of zelfs 3 als er iets in Arena is!) zalen alleen idioot kleine treintjes laat rijden om iedereen hier weer weg te krijgen. Volgende week naar All Them Witches, in aanzienlijk kleinere setting. Zin in!

Foto's bekijken op Flickr