Eindelijk is het dan zo ver, Dune 2 draait in de bios! Redelijk snel gegaan, maar wachten duurt altijd lang, Deel 1 draaide in 2021 en vond ik erg indrukwekkend, dus ik heb zodra het kon kaartjes geregeld voor dit vervolg. Eind van de middag namen we plaats in Trianon, hier in Leiden. Weliswaar geen IMAX, maar een prachtige bios, en -niet onbelangrijk- ik kan er terecht met mijn Cinevillekaart.

Hoewel de focus toch wel iets is gewijzigd in vergelijking met het boek, meer actie en iets minder politiek, en ik de casting van Christopher Walken als Emperor Shaddam IV niet zo geslaagd vond, en het jammer was dat Stilgar iets te komisch werd neergezet, was het het wachten meer dan waard! De styling van de Harkonnen vs de Atreides, die soundtrack (!), de stijl van de Fremen, alles rondom de Bene Gesserit (ben benieuwd naar de serie daarover) trouwens, het berijden van die enorme worm! Niets meer aan doen.

Er is natuurlijk ook alweer het nodige gepubliceerd over Dune de laatste tijd. Natuurlijk de Fanfare post waar de nodige interessante observaties in gevonden kunnen worden. Ook via MetaFilter vond ik “Dune” and the Delicate Art of Making Fictional Languages The alien language spoken in Frank Herbert’s novels carries traces of Arabic. Why has that influence been scrubbed from the films?

Op The Ringer een artikel met de intrigerende titel Let’s Talk About Magic Dick Theory in ‘Dune’ If you look deep enough, much of traditional fantasy and science fiction boils down to the theory. Including ‘Dune.’ Until it doesn’t.

Ben benieuwd hoe veel van de volgende boeken meegenomen wordt in de geplande derde film. Het eerste boek vind ik nog steeds het beste en daarna worden ze helaas steeds minder. Hoewel ik ook de prequels van zoon Brian Herbert en Kevin J. Anderson deels best de moeite waard vond.

Met Goede Vrijdag (hoe toepasselijk!) ga ik overigens nog een keer, dan in ander gezelschap. Nu al zin in! Shai Hulud!

Dune: Part Two
2024-02-27

Long live the fighters.

Follow the mythic journey of Paul Atreides as he unites with Chani and the Fremen while on a path of revenge against the conspirators who destroyed his family. Facing a choice between the love of his life and the fate of the known universe, Paul endeavors to prevent a terrible future only he …

  • Timothée Chalamet
  • Zendaya
  • Rebecca Ferguson
  • Javier Bardem
  • Josh Brolin
  • Science Fiction
  • Adventure