Wikipedia

Sinds mijn banenwissel schrijf ik geen code meer, wat heel af en toe nog wel eens jeukt. Gelukkig kan ik dan lekker wat features knutselen voor mijn site, die misschien niet perse heel veel toevoegen, maar wel leuk zijn om te maken. En misschien heeft iemand er ooit nog eens iets aan. En geen gedoe van klanten over of het toch nog iets meer zus of zo mag. Ook wel eens prettig.

Zo heb ik onlangs gewerkt aan een Kirby CMS plugin voor Wikipedia. Deze is beschikbaar via Github en hiermee kun je een term opgeven om een blok op een pagina in je site te laten plaatsen met een samenvatting voor die term uit WIkipedia en het bijbehorende beeld. Vergelijkbaar met andere plugins die ik eerder voor Kirby schreef, die informatie uit andere bronnen halen.

Het is een vrij basic plugin, optioneel kun je nog een taal meegeven, als de term niet beschikbaar is in de Engelse wikipedia. Hier is bijvoorbeeld zo'n blok in het Nederlands, met informatie over een typisch Nederlands product, de stroopwafel.

Stroopwafel
dubbele dunne koek met stroop ertussen

Een stroopwafel, van oorsprong siroopwafel genoemd, is een van oorsprong Nederlandse wafel, die niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd gegeten wordt. Het product bestaat uit twee ronde deegwafelhelften, met ruitpatroon, waartussen zoete siroop is aangebracht. Oorspronkelijk hadden siro…

Of in een andere taal, doe eens gek, een artikel over zanger Jacques Brel uit de Franstalige Wikipedia. Geen idee of iemand op zo'n blok zit te wachten, maar ik vond het een leuke toevoeging.

Jacques Brel
auteur-compositeur-interprète, acteur et réalisateur belge

Jacques Brel, né le 8 avril 1929 à Schaerbeek (Belgique) et mort le 9 octobre 1978 à Bobigny (France), est un auteur-compositeur-interprète, poète, acteur et réalisateur belge.

Daarnaast kwam ik onlangs ergens een zgn Now pagina tegen, met hierop een korte update van wat er momenteel gaande is in iemands leven. Wat je zou vertellen aan iemand die je al een tijdje niet gezien hebt, zeg maar. Ik vind het een sympathiek idee, kleine throwback naar web 1.0 voor we allemaal op social media dingen gingen roepen, dus zo'n pagina heb ik ook toegevoegd.

Er blijkt zelfs een overzicht te bestaan van allerlei mensen die een Now pagina op hun site hebben. Ik ben wel iets afgeweken van het basisidee overigens, want ik heb, met behulp van een aantal van eerder genoemde plugins, ook wat info geplaatst over wat ik momenteel aan het lezen ben en welke muziek ik net gedraaid heb. Die worden automatisch bijgewerkt. Nu alleen nog onthouden af en toe die tekst bij te werken.

Verder nog een keertje al die mooie plugins beschrijven en via een PR toevoegen aan de Kirby repo. Gelijk een eigen huis, is een eigen site ook nooit af.