Mazelen

Ben trouwens snipverkouden geworden helaas. Zat er wel dik in, ik deelde afgelopen week de hotelkamer met Abby en Nora, waarbij Abby lekker in mijn gezicht lag te hoesten 's nachts. Nou ja, dan maar een paar dagen flink doorsnotteren, zo snel mogelijk begonnen met slikken van Zink, hopelijk helpt het iets. Gelukkig zijn mijn vaccinaties op orde.

Daarover gesproken, er is nogal wat te doen de laatste tijd over het weer opduiken van mazelen. Mazelen! Die hadden we zo goed onder controle, maar door de opkomst van antivaxx sinds Corona neem het percentage behoorlijk af.

En Mazelen is nou net een ziekte waar je niet mee moet rommelen. The reproduction number (R) is the number of people who are infected, on average, by one person. Bij Corona lag dat tussen 2 en 5, afhankelijk van de variant. Bij Mazelen is het tussen 12 en 18! Super besmettelijk dus.

Mazelen
ziekte veroorzaakt door mazelenvirus

Mazelen is een van de meest besmettelijke ziekten en wordt veroorzaakt door het mazelenvirus. De ziekte treft alleen mensen en komt vooral voor bij heel jonge kinderen. Mazelen is wereldwijd een van de belangrijkste oorzaken van sterfte bij jonge kinderen. De ziekte kan gepaard gaan met ernst…

Als extra bonus kan een besmetting leiden tot een reset van je immuunsysteem. Zie Measles: The race to understand 'immune amnesia' Scientists have known for years that measles can alter the immune system – but the latest evidence suggests it's less of a mild tweaking, and more of a total reset.

En dan zijn er ook nog mensen de baas die dat niet zouden moeten zijn. Zoals deze kerel in Florida in de VS. Unvaccinated Florida kids exposed to measles can skip quarantine, officials say But in a letter sent to parents late Tuesday, Florida Surgeon General Joseph Ladapo—known for spreading anti-vaccine rhetoric and vaccine misinformation—indicated that unvaccinated students can skip the normally recommended quarantine period. Zucht.