Ook het filmjaar begint al goed. Eind januari naar de film Zone of Interest geweest, over het bizar gewone leven van commandant Höss en zijn familie in de schaduw van Auschwitz. Prachtig verfilmd, extra indrukwekkend door het gebruik van achtergrondgeluid ipv muziek. Krijgt geheel terecht veel goeie reviews.

Heb na afloop een en ander gelezen over hoe het met de familie is afgelopen. Vader is in 1947 in Auschwitz opgehangen door de Polen. De moeder Hedwig is na de oorlog hertrouwd en naar de VS verhuisd. Ze is 81 geworden en heeft altijd ontkend dat ze wist was er gaande was.

Dochter Brigitte heeft alleen mooie herinneringen aan haar vader. “He was the nicest man in the world,” she says. “He was very good to us.” She remembers them eating together, playing in the garden, and reading the story of Hansel and Gretel.

Het is vooral dat contrast wat de film zo aangrijpend maakt, je ziet de familie gewone familiedingen doen, de kinderen spelen bij het zwembad, moeder die oma een rondleiding door de tuin geeft. Maar ondertussen hoor je die geluiden van de andere kant van de muur, zie je de rook van de arriverende trein, lopen de mensen in gestreepte kleding de tuin in om vaders laarzen te halen om gepoetst te worden. Hoe word je zo? Onder welke omstandigheden?

The Zone of Interest
2023-12-15

The commandant of Auschwitz, Rudolf Höss, and his wife Hedwig, strive to build a dream life for their family in a house and garden next to the camp.

 • Christian Friedel
 • Sandra Hüller
 • Johann Karthaus
 • Luis Noah Witte
 • Nele Ahrensmeier
 • History
 • Drama
 • War

Iets totaal anders, afgelopen weekend naar Poor Things, de langverwachte nieuwe film van Yorgos Lanthimos. Hij maakte eerder The Lobster en The Favourite, beide fascinerende films. Ook dit was weer een bijzonder werk. This is Barbie on absinthe. stond in één van de reviews, en dat klopt best aardig.

Poor Things
2023-12-07

She's like nothing you've ever seen.

Brought back to life by an unorthodox scientist, a young woman runs off with a debauched lawyer on a whirlwind adventure across the continents. Free from the prejudices of her times, she grows steadfast in her purpose to stand for equality and liberation.

 • Emma Stone
 • Mark Ruffalo
 • Willem Dafoe
 • Ramy Youssef
 • Christopher Abbott
 • Science Fiction
 • Romance
 • Comedy

Als laatste was ik naar All of Us Strangers, perfect voor de regenachtige zondagmiddag. Prachtige rollen van Paul Mescal (van het eveneens prachtige Normal People) en Andrew Scott (natuurlijk eeuwig de hot priest uit Fleabag).

The latest from Andrew Haigh is an exquisitely melancholy fantasy-infused meditation on loss and isolation. A luxuriantly sad and skin-tinglingly sensual gay romance, it is propelled by a killer combination of 80s queer pop and a pair of devastating performances from Scott and Mescal. aldus één van de reviews.

All of Us Strangers
2023-12-22

All of us hurt. All of us hope. All of us love.

One night in his near-empty tower block in contemporary London, Adam has a chance encounter with a mysterious neighbor Harry, which punctures the rhythm of his everyday life. As a relationship develops between them, Adam is preoccupied with memories of the past and finds himself drawn back to…

 • Andrew Scott
 • Paul Mescal
 • Jamie Bell
 • Claire Foy
 • Carter John Grout
 • Romance
 • Drama
 • Fantasy