Maar liefst 575km is het ongeveer, van Amsterdam naar Berlijn. Met de Japanse Shinkansen met 300km per uur ben je er dus binnen 2 uur. Helaas is het Europese spoornet niet zo modern en hebben we er bijna 8 uur voor nodig. Nou ja, je zit lekker en met voldoende vermaak en eten in de tas is het goed te doen.

En dat deden we dus afgelopen week, omdat mijn ouders deze week 50 jaar (!) getrouwd zijn, gaan we met ons zevenen op pad. We hebben de trein van 8:20 vanuit Leiden, ruim ingepland, ik ben nog getraumatiseerd van mijn vorige lange treinreis (met de Thalys), waar we de trein maar net konden halen door vertraging op het Nederlandse net. We hebben nu de ICE van 10u vanaf Amsterdam, met een aankomst rond 16u op Berlin Hauptbahnhof.

Bij aankomst nemen we de metro naar hotel Leonardo in de wijk Charlottenburg, ten westen van het centrum. Het is best fris, en (in tegenstelling tot in Nederland) gelukkig droog. We nemen de Berlin WelcomeCard voor 5 dagen, dan hoeven we daar niet meer over na te denken. Die kaart zullen we goed gebruiken deze dagen, tussen locaties onderling en heen & weer naar het hotel nabij Bismarckstraße, ik wou dat de randstad over zo'n fijn metronetwerk beschikt!

Even bijkomen in het hotel en dan op zoek naar een restaurant. We komen uit bij Saigon Today, een Vietnamees restaurant met heerlijke gerechten. Het bruidspaar krijgt een desert van het huis, compleet met romantisch kaarsje. ♥

Zondag

Van tevoren een Google Map gemaakt, altijd handig bij stedentrips, dan kan iedereen toevoegen en kun je globaal inplannen wat je welke dag wilt/kunt gaan bekijken. Voor zondag staat de Trödelmarkt op het programma. Kleiner dan ik me herinnerde, maar toch leuk om rond te neuzen. Stuk van de stad bekeken vanuit bus 100.

Lunch bij Peter Pane. Bij Gedachtnisch kirche gekeken, RIP tribute voor Navalny. Naar Holocaust memorial, vooral het museum onder de stenen vond ik erg indrukwekkend. Er was strenge controle bij de ingang, op verzoek aan Abby uitgelegd waarom dat zo was. Geprobeerd althans, valt niet mee om het Israelisch-Palestijnse conflict in begrijpelijke taal uit te leggen aan een 13-jarige in de lobby van een museum. In de avond heerlijk Mexicaans gegeten bij Cancun Kaiserdamm.

Maandag

Helaas wat regen vandaag. Naar Checkpoint Charlie met bijbehorende museum en giftshop. Museum is groter dan ik me herinnerde en er worden ondertussen wel heel veel conflicten uit andere delen van de wereld bijgehaald. Misschien tijd om iets meer focus aan te brengen en een en ander wat moderner te presenteren.

We omhelzen onze innerlijke kapitalist en wijken uit naar de KaDeWe om lekker rond te neuzen. In de avond eten we bij Italiaans restaurant Focaccino, de gastheer toont hoe dat nou moet, horeca en klantenbinding, leuk om te zien hoe iedereen als zijn allerbeste vriend wordt ontvangen.

Dinsdag

Vandaag naar het DDR Museum, erg interactief en niet te groot, leuk voor de kinders. Bij de trabant staat een rij van enthousiastelingen die graag eens poseren in dit pittoreske autootje. Lunch is decadent vandaag, met de allerlekkerste chocolade bij Rausch. De chocolade fondue, taartjes en chocolademelk van gewenste sterkte doen het goed. Ook leuk om rond te neuzen in de rest van het gebouw, de voorbereidingen voor Pasen zijn al in volle gang hier.

Na de lunch de groep opgesplitst, ik ga met Tjerk naar boekhandel Dussmann ('We have whatever you like to read.'). Wat een paradijs voor de liefhebber! Cadeautjes voor de meiden uitgezocht, ze lezen allebei graag en dat moeten we stimuleren natuurlijk, en natuurlijk ook mezelf getrakteerd, op How Did We Get Into This Mess? van George Monbiot en Ikigai van Héctor García.

In de avond eten bij Kater Alex, wat meer traditioneel Duits vanavond, bij deze bijzonder aardige mevrouw. Ook ons verzoek om gedeeld glutenvrij was geen enkel probleem.

Woensdag

Onze laatste dag alweer. We bezoeken het Panoramapunkt (met de snelste lift van Europa!) en het nabijgelegen Sony building. We gaan voor een uitgebreide lunch bij foodcourt, we zitten net rond etenstijd in de trein en hoewel we al het nodige hebben ingeslagen, wil je dan niet uitgebreid hoeven dineren.

Donderdag

En nu dus weer thuis, de treinreis is goed verlopen. Ik heb overigens begrepen dat je beter via Deutsche Bahn kunt boeken dan via de NS, je kunt dan namelijk zelf je stoelen kiezen. Nu hadden we dat niet en zaten we, vooral op de heenreis, best verspreid. Tip voor een volgende keer.

Al met al een leuke week weer in Berlijn, zo in februari. Vorige keer dat ik in de Duitse hoofdstad was (in 2018 alweer) was het bloedheet, dat zorgt toch voor een compleet andere beleving van zo'n stad. En gelukkig geen last gehad van de Berlinale, helaas ook geen celebs gespot.

Foto's bekijken op Flickr