Ben doorgaans niet zo van de goede voornemens, maar heb me voorgenomen dit jaar minder vlees te eten. Minder vliegen gaat me nog even niet lukken. En ik denk dat je met wat kleine tweaks toch al best wat impact kunt maken, zeker als meer mensen dat gaan doorvoeren. Als eerste stap ben ik een tijdje terug overgestapt op plantaardige melk en heb ik na enig zoeken en proberen nu een optie gevonden waarmee ik pannenkoeken kan bakken of warme chocolade kan maken zonder dat het heel erg veel verschil maakt in smaak en beleving.

De volgende stap is mijn repertoire van recepten verder uitbreiden. Ik maak al de nodige maaltijden die geen vlees nodig hebben, zoals deze heerlijke mangoslade van Ottolenghi, af en toe en omelet, pita met falafel, dat soort dingen. En, hoewel ik ze liever niet te vaak eet ivm toevoegingen, kan bij pasta het gehakt vervangen door vleesvervangers of hetzelfde bij een wrap met Gyros.

Maar dat repertoire is wat beperkt, op zoek naar inspiratie kwam ik bij het boek Greenfeast van Nigel Slater besteld. Nigel schrijft overzichtelijke en smakelijke recepten, niet al teveel ingrediënten voor een doordeweekse dag, waar Ottolenghi zich nogal eens schuldig aan maakt.

Greenfeast: Spring, Summer (Cloth-Covered, Flexible Binding) - Nigel Slater
Gepubliceerd 2019-05 • 336 pagina's

The first in a pair of fast, season-led vegetable books from beloved author and cook Nigel Slater.

  • Cooking (Vegetables)

Verder hebben we op werk met oud & nieuw dit prachtige boek met heerlijke Thaise recepten gekregen, als herinnering aan onze prachtige reis en ook ter inspiratie. In de Thaise keuken wordt ook regelmatig zonder vlees gekookt, dus dat sluit mooi aan bij mijn voornemen.

Thailand: The Cookbook - Jean-Pierre Gabriel
Gepubliceerd 2014-05-05 • 0 pagina's

The definitive guide to Thai cuisine, with 500 authentic recipes from every region brought together in one comprehensive and beautifully produced volume. Author and photographer Jean‐Pierre Gabriel traveled throughout Thailand for years to research the unique flavors and culinary history that make up the country’s food culture. Here, he pres…

  • Cooking