Nelly

Het was al even geleden dat ik voor het laatst in Enkhuizen was. Helaas nu met een droevige reden, de oudere zus van mijn moeder, mijn tante Nelly, is vorige week vrij plots overleden. Geboren in maart 1946, ze is 78 geworden. Mijn moeder was in dit gezin het nakomelingetje, na eerst een broer en dus deze zus. Verschil in leeftijd en ook karakter heeft helaas tot gevolg gehad dat de band vriendelijk, maar nooit echt heel warm te noemen was.

Maar goed, het is toch familie en op zulke momenten ben je er voor elkaar. Mijn vader is de executeur testamentair, dus we zijn zaterdag afgereisd naar het huis in Enkhuizen om de administratie uit te zoeken en de keuken uit te ruimen zodat er geen bederfelijke waren blijven liggen. Toch vreemd om zo in iemands leven te stappen, een halve ovenschotel in de koelkast, bewaard voor een later moment, zo herkenbaar, en nu allemaal de vuilnisbak in.

Het huis in kwestie was overigens het huis waar mijn opa & oma vroeger al woonden, waar Broer en ik als kind hebben gelogeerd. Blijft vreemd om daar als volwassene door die kamers te bewegen, met uitzicht op het water waar wij met opa schaatsten. Om de dijk te zien waar wij fietsten, nu met een flink aantal woningen er tegenaan gebouwd. Op de zolder nog de wasteil waarin wij badderden, er was in die tijd nog geen douche in huis, en twee stoelen met skai bekleding, overgebleven van de set van 4 die vroeger in de woonkamer stonden. En vervolgens daar doorheen het leven dat was doorgegaan, met de wijzigingen die mijn tante had aangebracht.

Gisteren dus weer naar het noorden, nu voor de uitvaart. Helaas was er vooraf niets voorbereid voor deze onvermijdelijke dag, dus we moesten een beetje improviseren met wie er allemaal een kaart moesten ontvangen. We hadden niet zoveel mensen verwacht, maar er kwamen er steeds meer binnen, erg mooi om te zien. Een aantal vrienden, een flink aantal mensen waarmee Nelly bij de gemeente had gewerkt, de nodige buurtgenoten. Er werd mooi gesproken, fijn om te horen dat Nelly zo'n positieve impact heeft gehad op de aanwezigen. Al met al een mooie afsluiting van een treurige week.

Everdina Petronella Schoonhoven
1946 - 2024

Foto's bekijken op Flickr