In het jaar 1769 overleed in Enkhuizen mijn verre voorouder Cornelis Valentijn. Hij ligt aldaar begraven in de Westerkerk. Zijn verhaal is extra bijzonder, want hij behoorde tot het volk der Bouginezen en werd geboren op het Indonesische eiland Sulawesi (ook wel Celebes, zie headerbeeld) en kwam als slaafgemaakte terecht in Noord-Holland.

Afgelopen zondag kwam ons aller Cornelis voorbij in het televisieprogramma Firma Erfgoed in de aflevering getiteld 'Enkhuizen'.

Enkhuizen stond aan de basis van de Gouden Eeuw en dat is nog steeds zichtbaar. Aldith Hunkar gaat op zoek naar sporen van dat koloniale verleden. In de kerk ligt niet alleen de meertalige Koningsbijbel, ofwel polyglot, maar ook de tot slaafgemaakte Cornelis Valentijn uit Sulawesi is er begraven. De archivaris blijkt tot zijn eigen verbijstering een nazaat van Valentijn te zijn. Van de oudste Librije van Nederland tot de beroemde Enkhuizer Almanak.

Leuk om terug te kijken, of lees meer over hem in de artikelen en via de links die ik over hem verzameld heb.