Japan

Zo, dat was me -letterlijk- nogal een wereldreis! Gisterochtend ging om kwart voor 6 (Japanse tijd, dus 7 uur eerder in Nederland) de wekker. Met de bus naar vliegveld Narita. We bedanken onze reisleider voor haar werk, vervolgens koffers inchecken en door de security.

Nog wat laatste Yen opmaken in de winkeltjes en dan maar weer wachten bij de gate. Het vliegtuig vertrekt mooi op tijd en de vlucht zal iets korter zijn gepland (14u ipv 15 zoals aangekondigd, mooi weer misschien?), dus de overstap in Parijs is gelukkig ook wat ruimer. We hebben voor dit stuk extra beenruimte gekocht, dus dat is ook prettig.

Helaas uiteindelijk weinig geslapen, overdag vliegen blijft lastig en er zijn veel mensen aan de wandel in het vliegtuig. Op de kaart zien we overigens dat het vliegtuig niet over Azië gaat zoals verwacht, maar rechtsaf over Alaska en boven Groenland & IJsland langs. Mogelijk voordeel van de wind? De overstap in Parijs CDG ging gelukkig ook prima, wel weer door security helaas, extra leuk als je al een uur of 18 wakker bent.

Inmiddels dus weer thuis, heb vannacht redelijk geslapen, lag er iets na middernacht in, na 25u wakker (min een beetje dommelen in het vliegtuig). Nog wel erg druk in mijn hoofd, maar toch vrij snel ingeslapen. Rond half 9 werd ik wakker. Ben benieuwd hoe het vanavond gaat, ik loop nog steeds zo'n 7 uur voor immers. Vanochtend 2 wassen gedaan en boodschappen gehaald, het Echte Leven is weer begonnen.

Het is in Nederland trouwens nog prettig nazomer weer, dus lekker in mijn t-shirt op de fiets. Nu eerst maar even mijn aantekeningen uitwerken als reisverslag, nu ik nog weet wat waar en wanneer was. En binnenkort weer eens een bezoekje inplannen aan 't Sieboldhuis, voor hun nieuwe fototentoonstelling, Japan op de gevoelige plaat. 19e-eeuwse foto's uit de Kurokawa Collectie. Kijken of ik nog iets herken.

Onze tijd in Japan is echt omgevlogen! Wat een prachtige reis hebben we gemaakt, met een goeie opzet vanuit Djoser, maar ook voldoende vrije tijd en mogelijkheden om zelf invulling te geven aan de excursies. Ook de groep was erg leuk, je kon bij elkaar aansluiten, maar er was ook voldoende ruimte om in kleinere formaties op pad te gaan. En, hoewel ik even geen tempels meer hoef te zien, wat een mooi land is Japan, op bepaalde manieren heel modern, maar waar het ook nog barst van de tradities.