Zaterdag om half 3 de trein naar Schiphol genomen. De route door security verloopt soepeltjes, alleen mijn metalen tandenstokers bleken verdacht over te komen in de scan en moeten nagekeken. Daarna een deel van de groep gevonden en het rondhangen kan beginnen. We hebben vertraging van een half uurtje en kunnen om 17:39 boarden. De films Past Lives en South of Heaven gekeken. Verder wat geprobeerd te slapen en een high score op de in-flight trivia game behaald. Woohoo!

Zondag

Rond het middaguur aangekomen op Suvarnabhumi Airport (BKK) en gaan met een busje naar ons hotel. Het is flink warm hier! We verblijven in The Sacha, een mooi hotel in de wijk Thong lo ('gesmolten goud'), met prachtige ruime kamers. Bangkok is op 't eerste gezicht wel totaal wat anders dan Tokyo! Wat is het hier chaotisch! Over Japan gesproken, dat is hier het ideaalbeeld begrijp ik, bij veel reclames en producten staat 'nummer 1 in Japan'.

Even opfrissen en dan tijd voor een heerlijke lunch bij Toby's, om de hoek van 't hotel. Vervolgens is het tijd om de eerste reis met te metro te maken, voor ons meest toeristische uitje van deze workation, namelijk de Bangkok Food Tours met tuk tuk waarin we per 2 plaatsnemen. Ik zit met mede-PM Simon in wagen 21, onze chauffeur maakt er een wedstrijd van om steeds vooraan te rijden. Eigenlijk levensgevaarlijk, maar erg amusant. Niet te lang bij stil staan hoe makkelijk dit fout kan aflopen.

Onderweg veel leuke dingen gezien en lekker gegeten. Voor de exacte lijst van restaurants, zie deze Google Map die mijn collega Mike heeft bijgehouden. In Chinatown moeten we schuilen voor onze eerste tropische bui. Heel veel water ineens, maar het koelt vreemdgenoeg amper af. We bezoeken de flower market, de regen neemt gelukkig langzaam af. Vervolgens naar Eagle Nest Bar, één van de vele rooftop bars die de stad rijk is voor een drankje en genieten van het uitzicht op de tempel Wat Arun. Vervolgens met de tuk tuks bij het hotel afgezet. Dan eindelijk lekker slapen. Wel fijn zo, want door alle actie kreeg de jetlag ons nog niet te pakken.

Het is trouwens rond 18u donker in Bangkok, en dat vrijwel het hele jaar begreep ik. 's Ochtends is het licht om een uur of 6, dus ook met het oog op de warmte is er al vroeg veel activiteit hier. Je kunt daar ongetwijfeld aan wennen, maar ik denk dat ik het verstrijken van de seizoenen wel zou missen.

Maandag

Vandaag naar Poomjai Garden, een prachtige tuin met restaurant, gerund door Andy en zijn moeder die ons rondleiden. Ze kweken (verbouwen?) hier oa lychee. Door vervuiling en klimaatverandering zijn er hier steeds minder plekken waar dat kan, vertelt hij, maar die van hun staat er prachtig bij. Wat een idyllische plek, prachtig gelegen aan het water, waar we wat drinken.

Vervolgens tijd voor de eerste sessie, het blijft immers een workation. We doen een ronde van associaties obv foto's, waar interessante gesprekken uit voort komen. Vervolgens heerlijk geluncht tussen de bomen. Daarna een verrassing, we krijgen kookles! Hoe bijzonder, in zo'n omgeving. In 3 groepen maken we een groene curry. Bij het voordoen staan we allemaal lekker te hoesten en niezen van de vele pepertjes die in je neus komen. Straf spul!

Vervolgens varen we met bootje een stuk over de rivier, leuk om de stad vanuit deze hoek te kunnen bekijken. We worden verderop afgezet, in de buurt van de grote gouden Boeddha in de buurt. Die van Nara in Japan eerder dit jaar was imposant, maar deze kan er ook wat van!

Vervolgens met het merendeel van de groep onze eerste trip met Grab taxis. De Grab app is super handig hier, je kunt heel makkelijk vervoer regelen, maar ook betalingen doen of eten bestellen. Je ziet de groene brommers en auto's door de hele stad rijden, een gevolg van een economie waar arbeid vrij goedkoop is. We gaan naar een van de vele warenhuizen hier, Iconsiam, rustig overal rondkijken en vervolgens eten bij de foodcourt. In de avond in en bij het zwembad op het dakterras van ons hotel doorgebracht, wat is dit heerlijk na zo'n warme dag! En wat een uitzicht (zie het headerbeeld bij dit bericht)!

Dinsdag

Ontbeten bij Goodfellas nabij station Thong Lo. We kopen op het station een Rabbit card om met de metro te kunnen reizen. Hiervoor is vreemdgenoeg een paspoort nodig, dat was in Japan niet nodig. Ik vraag me af waarom, worden we in de gaten gehouden? Hoor later dat Thailand veel hard- en software van China in gebruik heeft, dus dat zou een boel verklaren. Op veel plekken hier word je gescand en moet je je identificeren.

De bestemming is halte 11, Punnawithi, voor True Digital Space Co-working Space, hier is de kantoorruimte waar we de komende tijd zullen werken. Mooi gebouw, erg groot en veel activiteit. Vandaag doen we een retrospectief op het jaar tot nu toe, wat hebben we geleerd, wat kan er beter, etc. Halverwege onderbroken om foto's te maken voor oa de nieuwe website. Onder de middag heerlijk geluncht bij Kub Kao’ Kub Pla, er wordt van alles besteld, met een volle tafel tot gevolg. Lekker van alles proeven dus!

Na afloop van de retro daar ook ijsje gehaald, dat duurde echter wel even. In Thailand heeft iedereen zijn eigen afgekaderde taakje, dus het opnemen van de order, het scheppen, het betalen en de communicatie werd allen door iemand anders uitgevoerd. Goed voor de onthaasting. Vervolgens de metro weer richting hotel genomen. Bij de 7-11 (mooi weerzien overigens, na de vele bezoeken in Japan eerder dit jaar) een simkaart gekocht. De rest had al eerder een e-sim ingesteld, maar mijn telefoon ondersteunt dat niet. Niet zo praktisch, dus hier ben ik blij mee. Ik heb nu 30GB, daar moet ik een heel eind mee komen.

Foto's bekijken op Flickr