Zaterdag weer vroeg op, koffer afgegeven, die gaat naar Tokyo. Kwart voor 9 gaan we met de metro naar het hoofdstation voor een stukje met de Shinkansen, gevolgd door een overstap op een gewone trein, totaal 3u onderweg. Best vermoeiend, maar wel een mooie route. Rond 14u arriveren we in Takayama. We verblijven in het Washington hotel, praktisch tegenover het station gelegen.

In principe een vrije middag, we gaan met de reisleider en een deel van de groep met de bus naar het openluchtmuseum, Hida No Sato. Prachtige omgeving om een rondje te wandelen. Terug naar Takayama, we kiezen voor een stijlvol restaurant met een aantrekkelijke menukaart op de gevel. Veel opties van het menu zijn echter al op, 'sold out!', wat bestellen best lastig maakt. Dit hebben we vaker in Japan. ik kies voor de Tempura. Erg lekker en niet eens zo heel duur. Sowieso vallen het eten en bijv OV me erg mee in Japan qua kosten.

Na 't eten een rondje door de winkelstraten, veel is al dicht helaas. Bij de Hygge gekeken, vreemdgenoeg een winkel met Scandinavische design spullen. De aardige winkel mevrouw zag de vele grote muggenbeten op mijn benen en komt met een doosje met pleisters die je erop kunt plakken, zodat ze slinken en de jeuk stopt. Met Google translate legt ze uit hoe of wat en benadrukt niet te krabben. Ik moet het hele doosje meenemen. Zo aardig en behulpzaam, is vaker hier in Japan vind ik.

Zondag

Beetje uitgeslapen, is ook wel weer eens lekker. Door het dorp gewandeld, appels gekocht bij markt (een unicum hier). Moeten 13u hij hotel zijn, we gaan naar Shirakawago. Alweer een mooi dorpje, nu echter geen museum maar gewoon bewoond. Lijkt me niet fijn, al die bezoekers, maar goed. Klimmen naar het uitzichtpunt en wandelen door het dorp. Weer terug naar Takayama, waar we de avondmaaltijd nuttigen. Voor velen was de maaltijd te karig of helaas niet lekker, dus we spotten een deel van de groep aan de rand van 't dorp bij de MacD. Haha! Spullen ingepakt, morgenochtend gaan we weer verder.

Maandag

Boodschappen voor vandaag en een laatste rondje door 't dorpje. We zijn er wel een beetje op uitgekeken inmiddels, tijd om verder te reizen. Vandaag met de bus naar Matsumoto, een rit van 2.5u. Prachtige route door de bergen met groene uitzichten en stuwmeren. De stad zelf ziet er heel gezellig uit, jammer dat we hier maar zo kort zijn. Er had best wel een dag omgewisseld kunnen worden, puntje van feedback naar Djoser.

Even bijkomen op de hotelkamer (de koffers staan al op ons te wachten, die zijn vooruit gereisd) en lopen met het grootste deel van de groep naar kasteel Matsumoto hier. Erg indrukwekkend, van buiten, maar ook 't houtwerk aan de binnenkant. Helaas wel weer schoenen uit en op sokken best glad hier en daar. Ook interessant, de verwijzing naar de Nederlanders die hier hebben meegevochten in een burgeroorlog. Half 6 kunnen we terecht bij Joy Joy voor karaoke, met 8 mensen in een ruimte meezingen. Ook een ervaring, laat ik het zo zeggen. Na het eten en boodschappen voor morgen, door naar 't hotel. Morgen gaan we naar Tokyo!

Foto's bekijken op Flickr