Zaterdag is het dan eindelijk zo ver, 15 dagen naar Japan, een reis verzorgd door Djoser. We vliegen gelukkig niet al te vroeg, 11:35 als het goed is, dus om 7:45 trein naar Schiphol gepakt. Al online ingecheckt, op de luchthaven via self-service koffer afgegeven. Door naar security. Niet heel druk gelukkig, toch even wachten op mijn tas, die nog even nagekeken wordt. Niets aan de hand, we mogen door. Nog een bakkie gedronken, wachten. Bij de gate herkennen we wat mensen van de groepsreis, een deel had foto's gedeeld in de groepsapp. En we stellen ons voor aan Angelique, de reisleider.

De vlucht naar Parijs is prima, we hebben wel half uur vertraging, maar zijn toch met 3 kwartier op tijd op CDG. We hebben helaas amper iets meer dan een uur voor de overstap, dus we proberen snel uit te stappen. Er staan in het gangpad ook mensen die naar Ho Chi Minh-stad willen en maar een half uur hebben. Eek! De rij stagneert natuurlijk op 't gangpad, zoals altijd. Hoop dat ze 't gehaald hebben.

Omdat wij met een groep van 21 zijn, staan er gelukkig mensen met bordjes 'Osaka' die ons er doorheen duwen, ook bij paspoortcontrole. Helaas stagneert 't bij de security. Uiteindelijk iemand geroepen dat we de vlucht van Osaka moeten hebben en we mogen erlangs. Dan natuurlijk helemaal de achterste gate in de hal, rennen. Maar we zitten! Phew! Nu 12u blijven zitten. Hopelijk nog wat slapen.

Zondag

Aangekomen in Osaka rond 9u. Slapen is een beetje gelukt, maar niet al te diep en ook niet erg lang. Dus vrij brak de stad verkennen. Het is heeeel erg warm hier, met een hoge luchtvochtigheid om de pret compleet te maken. En dan is de wc bril hier overal verwarmd en het toilet voorzien van heel veel electronica. Van de groep van 20 zijn er helaas 6 mensen zonder bagage, niet heel fijn gedaan van Schiphol. Ook de koffer van mijn nicht & reisgenoot Sonja is in Amsterdam achter gebleven. Dit is een behoorlijke domper op de feestvreugde.

We gaan naar Hotel Plaza met bus en agent Naomi, zij vertelt onderweg wat dingen over de stad en laat ons achter in 't hotel met onze reisleider. Vanaf 14u pas inchecken koffers in de lobby. Lunch zoeken, we kopen wat noodkleding voor Sonja en yoghurt met noten (dit zullen we deze reis vaker nuttigen, handig onderweg). Opvallend hier zijn de auto's, klein en vierkant, maar zo te zien heel ruim van binnen. Jammer dat die bij ons niet heel snel aan zullen slaan, vrees ik.

Daarna met de groep naar metrostation Jūsō om een Icoca card voor het OV te kopen en op te laden, daarmee met kleinere groep door naar groter station Shin-Osaka om de kaart voor Shinkansen naar Hiroshima op te halen, hier is morgen een optionele excursie naartoe. In de metro wordt omgeroepen om de telefoon op stil te zetten en niet te bellen. Af en toe beetje gênant hoeveel lawaai onze groep maakt. Vervolgens door naar Umeda Sky Building voor 't uitzicht op de stad. En langs Uniqlo voor nog wat kleren.

Toen was de energie wel op. Einde middag naar hotel, inchecken, mijn koffer mee naar boven. Na het douchen wat eten bij Mos Burger om de hoek van 't hotel. Bij FamilyMart alvast wat dingen gehaald voor het ontbijt van morgen, praktische spullen om in de trein te eten. Rond 22:30 tijd voor een melatonine en lekker slapen met de airco aan.

Maandag

Best goed geslapen, rond 7u wakker. Rustig opstaan. Om 9u met deel van de groep afgesproken om de metro naar Shin-Osaka te nemen waar we de Shinkansen zullen pakken. We hebben al kaartjes met wagon en stoelnummer. Echter, we nemen de express vol forenzen die veel te ver doorrijdt en moeten weet terug naar Jūsō. Ondertussen loopt de klok door. Op Jūsō stappen we echter weer in een verkeerde trein. Eek! Die van 10u gaan we niet meer halen. Toch naar Shin-Osaka en naar de ticketservice. De eerste 3 coupés zijn voor niet-gereserveerde plaatsen, dus we gaan snel naar 't perron, 11:20 gaat de volgende.

De plek waar de deuren zullen openen zijn op de grond gemarkeerd, zoals overal hier, erg prettig. We claimen een plek in de rij, direct achter een Japanse heer. Personeel met witte handschoentjes opent kwart over de trein en we kunnen snel naar binnen voor een zitplaats. Anderhalf uur (300km) staan is dus gelukkig niet nodig. Even bijkomen in de trein, wat een stress! De reis verloopt verder prima, we genieten van het uitzicht en de conducteurs die buigen naar elke coupé die ze verlaten. We zijn een uur later dan gepland alsnog in Hiroshima. We nemen de tram naar Memorial Peace Park, erg indrukwekkend om te zien.

Dit is een van de weinige grotere gebouwen die overeind zijn blijven staan na de atoombomaanval op Hiroshima van 6 augustus 1945, ondanks het feit dat het gebouw zich op 160 meter van de explosie bevond. Het overeind blijven wordt toegeschreven aan het feit dat de bom op een hoogte van 580 meter tot ontploffing werd gebracht en het gebouw daardoor 'in mindere mate' horizontale drukverschuivingen onderging.

Rondgekeken in het nabij gelegen park. (Tot onze blijdschap staat hier zowaar een prullenbak, een uitzondering hier, kunnen we eindelijk wat afval kwijt. Alles, maar dan ook alles, zit hier in minstens 1 laag plastic, dus je verzamelt nogal wat op een dag. Wij lopen dus de hele dag met een zakje met afval te slepen. Ik snap niet hoe die Japanners dat zelf doen.) Vervolgens lunchen met een locale specialiteit, een soort omelet met kool en best veel soja. Bijzonder. Helaas zit onze tijd er hier nu weer op, we nemen de tram weer terug en daarna weer in de trein, nu wel met de al eerder gereserveerde stoelen.

Precies kwart over 5 terug op Shin-Osaka, waar we anderen van de groep treffen voor de Botanical Garden, een interactieve lichtshow met verschillende elementen. Erg gaaf om doorheen te wandelen! Vervolgens de metro weer terug naar Jūsō, nog even langs de avondwinkel. Nog wat op de kamer rommelen met foto's, vervolgens douchen & slapen. Morgen gaan we naar Koyasan, de bergen, waar we zullen overnachten in een klooster, ben heel erg benieuwd!

Foto's bekijken op Flickr