Donderdag staat een fietstour op het programma. We gaan met e-bikes de stad verkennen met een gids van Noru city tours. Extra spannend want ze rijden hier links. En op de stoep, tussen de voetgangers. We gaan het zien. Besloten om gelijk in de ochtend al af te reizen naar dat deel van de stad, zodat we daar nog rond kunnen kijken, en een bezoekje aan nabijgelegen Kasteel Nijo kunnen brengen. We hebben niet zoveel tijd over helaas, dus het blijft bij een blik op het terrein en een rondje door 1 van de gebouwen waar je de prachtige ruimtes met houten vloeren, houtsnijwerken en schuifdeuren kunt bewonderen.

We lopen terug naar het trefpunt en eten onderweg bij een Nepalees restaurant. Erg lekker! We zien de rest van de groep en kiezen onze fiets uit, helaas rijden we hier wel met helm. En het is al zo warm! Wel gaaf, scheuren door Kyoto, ze rijden hier links (!) en we mogen op de stoep, af en toe stoppen we en krijgen uitleg van onze Japans-Engelse gids Sean. Achteraf krijgen we van hem nog een overzicht van wat we bezocht hebben:

The first place we went to was the quiet geisha (Geiko) district called Kamishichiken, This is one of 5 geisha districts in Kyoto, the other 4 being in and around Gion.
Soon after we arrived at Kitano Tenmangu Shrine. This is where Sugawara No Michizane (Tenjin san) the scholar is deified. Here you would pray for academic success.
Next up was the Golden Temple, which became a world heritage site in 1994. This was originally a retirement villa for Ashikaga Yoshimitsu and then later converted into a Zen Buddhist temple.
We stopped for a snack at Ichimonjiya (a 1000 year old shop) next to Imamiya Shrine. The snack is called Aburimochi (grilled Mochi). This shop is currently run by the 25th generation of the same family. If you're interested here is the video from Insider Business.
The last temple we visited was Daitokuji, and Zuihoin is the small sub-temple we went inside. The dry landscape garden was designed by the very famous garden designer Mirei Shigemori in 1961.
This temple complex was often visited by Oda Nobunaga, Toyotomi Hideyoshi and their tea master Senno Rikyu - Some of the most famous people in Japanese history.

Erg leuk, zo'n gids heeft toch echt toegevoegde waarde! Bij de tempels heeft Sean ons uitgelegd hoe het zit met rituele reiniging bij de entree en hoe de verdeling Shinto / boeddhisme is. Iedereen hangt wel iets aan, maar bijna niemand is er erg mee bezig. Ze halen het beste uit elke religie. Zo trouwen veel jongeren tegenwoordig wel volgens christelijke traditie, maar dat is omdat dat zo goed werkt op Instagram, met die jurk enzo. Als iedereen er zo in zou staan, zou het heel wat religieuze conflicten schelen!

Hoogtepunt was toch wel de prachtige gouden tempel, Kinkakuji. Oorspronkelijk uit 1400, maar nu helaas een replica uit 1955, omdat ie in de jaren daarvoor door een fanatieke monnik in brand was gestoken. En ook leuk, de detour die we maken waar we toch wel erg steil omhoog moeten fietsen. Moe maar voldaan komen we weer aan bij het trefpunt en laten de fiets achter. Dan maar weer te voet verder. Met gemiddeld zo'n 20.000 stappen per dag gedurende deze reis, kan dat er nog wel bij.

In de avond gegeten bij 1 van de vele foodcourts van de stad, we kiezen voor de omelet gevuld met rijst en kip, best lekker. De kok is te bewonderen achter glas, hij krijgt van ons een applausje als hij weer een creatie af heeft. Stuk gelopen door winkelstraat, door naar de tempel aan 't eind. Hier eindelijk een klein beetje regen, maar nog steeds niet erg verfrissend. Metrokaart opgeladen voor morgen en wat dingen gekocht voor 't ontbijt in de trein. Terug naar hotel, eindelijk heerlijk douchen, was doorweekt!

Overigens op de hotel wifi nog even uitgezocht hoe dat nou zit met die vele o-benen en slechte houdingen die ik in het straatbeeld zie, dat schijnt te komen door veel zout & weinig groenten en veel op de grond zitten. En ook gecultiveerd omdat het schatting zou zijn. Hm. Het viel me hier in Japan wel op overal.

Vrijdag

Vandaag maken we een dagtrip met de trein naar Nara. Hier lopen zo'n 1200 tamme sikaherten vrij rond. Deze staan bekend als heilige dieren. Overal in het park worden zogenaamde "shika sembei" (hertenkoekjes) verkocht die mensen aan de herten kunnen voeren. Volgens de gids is bij de vorige groep iemand gebeten, met tetanusprik tot gevolg, dus we houden wat afstand.

We bezoeken de grote Todai-ji tempel, dit is het grootste houten bouwwerk ter wereld en binnenin staat een reusachtige bronzen boeddha. Deze Daibutsu is 15 meter hoog en wordt gerekend tot de grootste bronzen beelden die ooit zijn gemaakt. Terug nog langs een pagoda van de Kofukuji tempel en we stoppen bij het voorlichtingsbureautje over aardbeving. Hier staat een stoel waarin je zelf een aantal van de aardbevingen uit het verleden kunt ervaren. En een kans om even bij te komen in de airco.

Met een deel van de groep nemen we de trein terug richting Kyoto, maar stappen een aantal haltes eerder uit. Hier is de iconische tempel van Fushimi Inari, met de bekende oranje-rode poortjes die het zo goed doen op Instagram. Maar dat is dus ook te merken, het is hier helaas best druk. Wel erg gaaf om eens in het echt te zien. Je kunt een hele wandeling de bergen in afleggen, maar met het oog op het late tijdstip en de warmte, splitsen we weer verder op, een deel gaat verder, ik ga mee met degene die terug gaan naar het station.

Terug in Kyoto zoeken we een plek om het bekende Wagyu vlees te gaan eten. Iemand had iets gelezen over het beste restaurant wat op de markt zou zitten, maar na enig zoeken staan we helaas voor een dichte deur. Vanavond gesloten. Bij het foodcourt zat ook nog een restaurant die dit vlees serveerde, dus we besluiten die te proberen. Bij het binnengaan horen we dat we nog ongeveer een uur hebben voor de tent sluit, maar dat moet te doen zijn. Wel opvallend in Japan trouwens, veel restaurants sluiten al om 19u!

Maar goed, we zitten en bestellen vrijwel direct. In de tafel zit een rooster waar je zelf het vlees kunt bakken. Met handen en voeten achterhaald hoe kort we het vlees moeten bakken. Wat een lekker vlees, smelt op de tong. Erg goed gegeten. Nog een salade en een drankje, nog geen 30 EUR pp. Kom daar in Nederland nog maar eens om. In de hotelkamer de tas weer ingepakt voor morgen, de koffer reist vooruit naar Tokyo. Wij maken een detour via Takayama, in de bergen.

Foto's bekijken op Flickr