Het leuke van projectmatig werken is dat je steeds met andere dingen in aanraking komt. Iets waarvan je alleen oppervlakkige kennis hebt, jezelf eigen maken zodat je kunt helpen bij het verbeteren van -in mijn geval- websites, apps en aanverwante systemen.

Zo weet ik nu alles (nou ja, alles..) over de kastelen van Gelderland door mijn werk aan de site voor Geldersch Landschap en Kasteelen (met een overleg op imposant kasteel Doorwerth) en de uitdagingen voor kinderen met een handicap dankzij het werk aan Stichting het Gehandicapte Kind. Over natuurbehoud door de projecten voor het Wereld Natuur Fonds en natuurlijk kan ik alle vogels in Nederland herkennen door de verschillende activiteiten voor Vogelbescherming Nederland.

De laatste tijd ben ik voor Videodock veel bezig geweest met Debat Direct, dus ook mijn kennis van de Nederlandse politiek is weer iets verdiept. We hebben de laatste sprints hard gewerkt om de toegankelijk van de website en apps te verbeteren. Een en ander wordt momenteel getoetst in de vorm van een accessibility audit, uitgevoerd door Accessibility.nl. Fijne partij om mee te werken, we kunnen goed aangeven waarom we bepaalde beslissingen hebben genomen.

Maar het blijft altijd een lastige puzzel, er zijn verschillende manieren om doelen te bereiken en de specificatie (WCAG) kan wisselend geïnterpreteerd worden. In het verleden ook voor bijvoorbeeld de Vogelbescherming regelmatig mee gestoeid.

Types of disabilities

Toch vind ik het erg belangrijk dat web en apps goed toegankelijk zijn. Het wordt te vaak nog even achteraf opgenomen, als er al over nagedacht wordt. Maar kan het het leven van een aanzienlijk deel van je doelgroep makkelijker maken door hier vanaf het allereerste begin rekening mee te houden. Zie ook het bijgevoegde plaatje ter illustratie, het heeft in zoveel meer situaties meerwaarde, dan een relatief kleine doelgroep waar meestal over gesproken wordt.