Blue Sky

De grote exodus vanuit Twitter, pardon, tegenwoordig X, zet aardig door. Ook door dit soort acties. Flink wat mensen hebben de overstap naar Mastodon gemaakt, maar daar zitten helaas nog wel wat drempels voor, waardoor volledige acceptatie voorlopig niet waarschijnlijk lijkt.

Een ander alternatief is Blue Sky, wat momenteel nog invite only is, je hebt dus een code nodig om daar een account aan te kunnen maken. Nu was ik deze week in de positie om zo'n code te krijgen (met dank aan crowslabyrinth.com) en dus eens te kijken hoe dat er dan weer uitzag.

Helaas was de gebruikersnaam mirthe al bezet, dus ik koos voor mijn standaard fallback mival. Zag daarna dat je via een DNS setting bij je domein kan zorgen dat je je domeinnaam als gebruikersnaam kunt gebruiken. Dat vind ik best een mooie feature, zouden meer sites moeten doen. Dus ik ben nu te vinden op bsky.app/profile/mirthe.org.

Eens kijken wie hier nu weer zit. Veel Nederlandse Twitteraars in ieder geval, maar ik mis nog heel veel mensen. De noodzaak van de invite code zorgt momenteel voor een natuurlijke rem op de groei. Toch wel jammer, die enorme versplintering. En dan gebruikt Blue Sky het afwijkende AT Protocol.

Maar er zijn geloof ik wel plannen om dat aan te laten sluiten bij het ActivityPub protocol, dan kun je data uitwisselen met bijv Mastodon. Zou mooi zijn, het is een beetje vermoeiend om op 3 plekken te moeten kijken en dan ook nog dubbele berichten te zien van mensen die alles overal posten.

Ik heb trouwens deze Chrome Plugin gebruikt, om mensen die ik op Twitter volgde, terug te vinden op Blue Sky. Scheelt weer zoeken.

Positief vind ik de Feeds, waar je berichten op basis van onderwerp kunt bekijken. Ik moet daar nog even goed mee testen, maar zo te zien flexibeler dan het vergelijkbare Twitter lists. En dan nog een nadeel, uiteraard, Twitter co-founder Jack Dorsey sits on its board of directors (zie Wikipedia). Jack heeft Twitter nou immers ook niet supergoed achter gelaten. Nou ja, we gaan zien hoe het hele verhaal uitpakt.

Als ik een invite code heb, schijnt even te duren, hoor je het!