Afgesproken op Arnhem CS, om in de stad te gaan lunchen en weer eens bij te kletsen. Oorspronkelijk gepland voor vorige maand, maar toen was er code oranje voor regen en onweer. Nu dus een nieuwe poging. Met de trein via Utrecht. Het reisadvies was om via Amsterdam naar Utrecht te gaan, die suffe boemel van Leiden naar Utrecht doet er nog langer over dan toen ik er nog studeerde, omdat er nog wat haltes zijn toegevoegd. Zou toch echt wel fijn zijn als dat eindelijk dubbelspoor wordt en er een intercity kan gaan rijden, zoals nu voor 2026 in de planning staat.

Echt, ik ben fan van de trein, maar ze maken het een mens niet makkelijk. Tijdens de vakantieperiode verscheen er wel erg vaak een heel klein treintje op mijn route naar Amsterdam, terwijl er nog best steeds veel mensen die kant op wilden. En dan gaan de prijzen in de spits ook nog eens omhoog, om mensen te overtuigen op andere uren te reizen. (Treinreis in de spits duurder, dienstregeling soberder) Maar die ene dag per week dat ik naar kantoor ga, wil ik er wel graag op een bepaalde tijd zijn. En ik denk dat de meeste mensen dat hebben.

Nee, dan Frankrijk. Frankrijk is van plan om zijn spoornet te versterken met een investering van zowat 100 miljard euro tegen 2040. Hoe kunnen we ons nou door Frankrijk voorbij laten streven. Kom op zeg. We hebben goed, degelijk openbaar vervoer nodig als milieuvriendelijk alternatief voor die vele auto's.

Nou ja. Het is wel een mooi ruim station trouwens, Arnhem Centraal. Ik was laatst weer eens op Rotterdam CS, dat vind ik tegenwoordig ook een prettige ervaring, zoveel beter dan vroeger. Nu Amsterdam nog, nu ik daar weer regelmatiger kom, valt me op hoe benauwd dat aanvoelt. Maar, dat staat aan de vooravond van een grootschalige verbouwing, aldus ProRail. Ben heel erg benieuwd!

Hm, dit had een stukje over een leuk treffen in Arnhem moeten worden, niet een verhaal over de trein. Maar goed, zo gaat dat soms. En het treffen in Arnhem was gewoon heel leuk, daar hoeft verder niet teveel over gezegd te worden, dat was tussen ons.