'Dat is die jongen van die serie met dat haar', hoorde ik achter me in de bios. Moest me inhouden om niet heel hard 'Peaky Blinders!' te roepen. Ze kwam er later alsnog zelf uit. Cillian Murphy. Maar nu als J. Robert Oppenheimer dus. Door Christopher Nolan, altijd goed. Wel met een speeltijd van 3 uur. Ik vind het best lang. Het was echter goed te doen, de film had het ook nodig. En in Trianon hanteren ze gelukkig nog een pauze halverwege.

Goeie cast, Cillian is echt op zijn top hier. Afwisselend door de verschillende verhaallijnen. Er wordt goed omgegaan met de theoretische kwantummechanica. Wel aan de lange kant dus. Het geluid was vrij hard, wat af en toe het gesproken woord in de weg zit. Maar dat was bij eerder werk van Nolan ook. Lang leve de ondertiteling. Oh, en het stukje dat hij zogenaamd Nederlands moet spreken (tijdens zijn verblijf in Leiden), ik weet niet wat dat was, maar het was geen Nederlands. Maar goed, details, het doet weinig af aan het zeer aangrijpende eindresultaat.

Zie voor een review bijv die van NRC: ‘Oppenheimer’ bereikt een ongekende psychologische diepgang voor een Hollywood-film Biopic ‘Oppenheimer’, over de uitvinder van de atoombom, is de beste film van regisseur Christopher Nolan tot nu toe: een biopic met ongekende diepgang.

Lees overigens online dat mensen verwachtingen hadden van weergave vanuit het Japanse perspectief, zie bijvoorbeeld dit artikel op boingboing.net, maar dat had volgens mij heel lastig ingepast kunnen worden, daar ging het ook uiteindelijk helemaal niet om, het is niet voor niets een biopic met een focus op Oppenheimer zelf.

Verder nog wat interessante perspectieven op de MetaFilter Fanfare pagina, een uitgebreide toelichting op Reddit en een interessant interview over de film: Christopher Nolan Breaks Down ‘Oppenheimer’ With Professor Brian Cox.

Oppenheimer
2023-07-19

The world forever changes.

The story of J. Robert Oppenheimer's role in the development of the atomic bomb during World War II.

  • Cillian Murphy
  • Emily Blunt
  • Matt Damon
  • Robert Downey Jr.
  • Florence Pugh
  • Drama
  • History

Lees ook..