Hitte

Hier lijkt de hitte van begin juni definitief achter ons te liggen, maar in de rest van Europa is het veel te warm. Het ene na het andere record wordt gebroken. Branden in o.a. Griekenland, toeristen (maar natuurlijk ook bewoners) in veel delen van bijvoorbeeld Italie en Spanje die niet meer weten waar ze nog verkoeling kunnen vinden.

Ook in veel delen in de rest van de wereld is het te warm. En dan is het pas juli, de piek ligt meestal in augustus! Klimaatverandering icm de El Niño (hier helder uitgelegd in een NOS explainer), dit voorspelt niet veel goeds.

Meest zorgelijk is wat mij betreft de recordwarmte van de Atlantische ocean. [..] De temperatuur van het zeewater is er opgelopen naar 24,6 graden. En dat is de gemiddelde temperatuur, over het reusachtige wateroppervlak van de evenaar tot aan Groenland en Spitsbergen. Dat is 1,5 graad warmer dan wat in de afgelopen tientallen jaren een normale julitemperatuur was. Statistisch is zo'n grote afwijking eigenlijk onmogelijk. Maar de praktijk trekt zich daar niets van aan.

Extra spooky, dit artikel over het stilvallen van de golfstroom in 2025, maar dat is gelukkig ondertussen genuanceerd, zeker op dat bijzonder korte tijdspad. Maar als dat gebeurt, is het wel zo'n beetje klaar voor ons.

Ik ga in ieder geval zaterdag 9 september toch maar weer richting Den Haag voor de volgende supporters demo bij de A12. Blijft lastig met elkaar te rijmen. Want ik zie dat het mis gaat, er moet iets veranderen. Maar ik vlieg de week erna wel naar Japan. Wat ik dan weer goed praat, want ik heb geen auto, doe alles met fiets en OV, probeer te minderen met vlees, ik heb geen kinderen.

Zie ook deze tweet van XR, “Elke activist worstelt met zijn of haar CO2-uitstoot. Elke activist. En door de stemmingmakerij van deze officieren van justitie [...] blijven de grote spelers buitenschot, de bedrijven en de overheid.”

Deze vond ik ook erg treffend, over het hitte record in Death Valley onlangs. Vijfenvijftig graden Celsius maar liefst!