De films Oppenheimer en Barbie draaien tegelijkertijd in de bios, al snel omgezet naar de Internet hype Barbenheimer. Oppenheimer zag ik vorige week, zondag was dan eindelijk Barbie aan de beurt. Een zaal met vrijwel alleen vrouwen, de laatste keer dat ik dat had was, meen ik, bij Good Luck to You, Leo Grande met Emma Thompson. Maar dat is weer een ander verhaal.

Beide films worden overigens gepresenteerd als de redding van bioscopen, waar het sinds Corona niet meer zo druk was als voorheen, en Hollywood in het algemeen. Vermoedelijk voorlopig een kleine piek, want door de huidige staking van schrijvers en acteurs zal er de komende tijd minder vermaak uitkomen dan gepland. Maar gelijk hebben ze, op o.a. Twitter zie ik voorbeelden voorbij komen van hoe weinig mensen verdienen aan streaming en wat de consequenties zullen zijn voor verder gebruik van AI.

Maar goed, Barbie dus. De aankondiging van de deelname van Greta Gerwig als Director/Writer en de eerste zogenaamde teaser trailer stemde mijn hoopvol. Ook de eerste foto's van Margot Robbie & Ryan Gosling als Barbie & Ken waren goud. Hoewel -zoals verwacht- Oppenheimer uiteindelijk de betere film is gebleken, heb ik me prima vermaakt met de Barbie film.

Review in NRC: Is Barbie misschien té slim? De film Barbie is grappig en gelaagd, wil Barbie vieren én kritisch bezien; is feministisch, divers én tegelijkertijd zo oogverblindend waterstofperoxide blond, uniform en zuurstokroze dat je ogen nog een paar dagen tranen.

Voor een kritische analyse, zie deze post op Metafilter.

Barbie
2023-07-19

She's everything. He's just Ken.

Barbie and Ken are having the time of their lives in the colorful and seemingly perfect world of Barbie Land. However, when they get a chance to go to the real world, they soon discover the joys and perils of living among humans.

  • Margot Robbie
  • Ryan Gosling
  • America Ferrera
  • Kate McKinnon
  • Ariana Greenblatt
  • Comedy
  • Adventure
  • Fantasy