Gisteren was het dan eindelijk zo ver, mijn zonnepanelen zijn geplaatst. Het had nog wat voeten in aarde, aanvankelijk zou het in december gebeuren, maar vanwege drukte kreeg ik toen een aanbod om uit te stellen tegen compensatie obv gemiddelde jaaropbrengst. Ook was een aparte omvormer in huis niet meer nodig, maar kreeg ik een upgrade van panelen met geïntegreerde omvormer. Dat leek me geen slechte deal.

Toen helaas meer uitstel door ziekte van de installateurs en vervolgens sneeuw (als je het zo mag noemen) in maart. Het materiaal was inmiddels wel al geleverd, dus de panelen hebben een tijdje kunnen acclimatiseren in mijn tuin. Omdat toen bleek dat het toch nog even ging duren, zijn de panelen weer opgehaald met het oog op risico op diefstal.

Vervolgens bleek helaas mijn dak niet adequaat, na enig wikken en wegen toch besloten dat gelijk te laten vervangen (met 150 jaar aan vogelnesten). En toen kon het eindelijk opnieuw ingepland. Al met al lekker veel heen en weer gecommuniceerd met Duranet. Maar nu liggen ze dan eindelijk! Kom maar op met die zon! Ik hou het verbruik via de Homewizard strak in de gaten.

In het headerbeeld overigens de Amerikaanse president Jimmy Carter die al in 1979 (mijn geboortejaar) zonnepanelen op het Witte Huis liet installeren. Die vervolgens door de kortzichtige Ronald Reagan weer verwijderd werden. Visionair. Zo frustrerend. Als men toen die richting was ingeslagen hadden we nu zoveel problemen kunnen voorkomen.

Zie bijvoorbeeld The forgotten story of Jimmy Carter’s White House solar panels. More than four decades ago, President Carter said the U.S. could harness “the power of the sun to enrich our lives as we move away from our crippling dependence on foreign oil.”

The point of all this was simple, Carter said. America was to harness “the power of the sun to enrich our lives as we move away from our crippling dependence on foreign oil.” [..] President Reagan had declared government the problem, not the solution. That meant no energy credits. That also meant no solar panels. Ronald Reagan helped tear down the Berlin Wall, and he also helped tear down the White House’s solar panels.

Zucht.