Hoewel ik met mijn contract van maar 36 uur technisch geen deeltijdprinsesje ben, voelt het wel super luxe dat ik af en toe oa de woensdagmiddag vrij ben. Fijne dag om rustig aan te doen, zeker met die warmte die we momenteel hebben. Lekker naar de markt voor vers fruit. Deze week ook weer eens naar de Lakenhal, hier in Leiden, even kijken bij de tijdelijke tentoonstelling. Heb voor het eerst sinds Corona namelijk weer een museumkaart, dus dit was een fijn uitje om die in gebruik te nemen.

De tentoonstelling, getiteld Tijd, dood en ijdelheid, ging over het werk van David Bailly. Moet toegeven dat ik niet bekend was met de beste man, ik was een paar keer langs de poster gefietst en dacht aanvankelijk dat het een Brit (Bailey) betrof, maar het bleek zowaar een Leidse schilder. Zoon van een Vlaamse immigrant, dus met de naam uitgesproken op zijn Frans. Deze tentoonstelling brengt 90 werken bij elkaar waaronder portretten en vanitasvoorstellingen van David Bailly, en werk van tijdgenoten als Dou, Lievens en Rembrandt. De tentoonstelling is nog tot 2 juli te zien.

De vaste collectie van de Lakenhal vind ik trouwens ook altijd een bezoek waard, naast de klassieken van bijvoorbeeld Lucas van Leyden en Rembrandt, blijft het grote glas-in-lood van Kammerlingh Onnes ook altijd erg indrukwekkend.

Bij dit bezoek bleef ik wat langer hangen bij het werk van Tinus van Doorn. Bij het portret dat hij van zijn vrouw (pianiste Akkie Vermeulen) schilderde las ik Op de dag dat de Duitsers in 1940 Brussel bezetten maakten Tinus en zijn vrouw beiden een einde aan hun leven. Kan helaas geen verdere informatie vinden, maar het bleef nog best lang door mijn hoofd spoken.