Instagram

Omdat ik mijn website als een centrale plek wil gebruiken voor content die ik elders op het web genereer, heb ik de afgelopen tijd nogal wat plugins gemaakt voor Kirby, het CMS waar deze site op draait. Ben nog steeds heel erg blij dat ik de overstap heb gemaakt van Wordpress, onder andere doordat Kirby zo ontzettend makkelijk uit te breiden is.

De laatste in de reeks van plugins is eentje om je Instagram posts om te zetten naar Kirby pagina's. Mocht je ge├»nteresseerd zijn, de plugin is te vinden op Github. Je moet hiervoor wel een openbaar Instagram account hebben (of je priv├ę account tijdelijk op public zetten en na de import weer terugzetten) en een API key genereren. Vooral dat laatste was nogal een puzzel, die Facebook API is niet heel inzichtelijk. Gelukkig vond ik elders een uitgebreide uitleg, met screenshots, altijd fijn.

Toen ik de content eenmaal in Kirby had opgenomen, was het vrij eenvoudig dit inzichtelijk te maken op mijn site, zie Fotofeed voor de weergave. Ik heb ook getest met integratie in de blogfeed, zodat de foto's tussen mijn laatste blogposts verschijnen, maar ik ben er nog niet helemaal wat de beste vorm daarvoor is. Kom ik misschien nog wel eens op terug. Helaas is de import niet helemaal compleet, want ik kan de locatiedata niet terughalen, het ontbreken daarvan vind ik toch wel erg jammer. Maar goed, het is een basis om verder aan te sleutelen.

Idealiter zou ik overigens wel afstappen van Instagram, zodat ik helemaal niets meer met Meta te maken heb. Nou ja, tot ik die laatste paar hardnekkige Whatsapp gebruikers ook over heb op Signal althans. Dus misschien eens kijken of ik over kan stappen op Pixelfed. Dat is het Fediverse alternatief voor Instagram, zoals Mastodon dat is voor Twitter. Er is sinds kort ook een importfunctie beschikbaar zag ik, waardoor overstappen helemaal een eitje moet zijn. Hoewel het misschien ook wel fijn is met een schone lei te beginnen.

Over Mastodon gesproken, ik kreeg daar onlangs bijgevoegde mention, met een bedankje voor mijn Last.fm plugin voor Kirby. Altijd leuk om daar zo direct over te worden benaderd. En nu extra leuk, want het bericht kwam van niemand minder dan Jon Hicks, een designer waar ik in de begindagen van CSS (toen ik nog bij e-Vision werkte) veel van heb gelezen en geleerd.