Zoals ik onlangs al schreef, tijd om iets meer te doen dan tweets van activisten te liken, dus afgereisd naar Den Haag voor de zevende blokkade van de A12. Ik ben er nog niet helemaal aan toe om onderdeel van de echte demonstratie te zijn, maar gelukkig kon je je steun tonen aan de demonstranten en het doel door onderdeel uit te maken van de supporters demo.

Het fossiele tijdperk is al ten einde, maar onze regering lijkt verslaafd aan fossiel. Het beleid moet om. Dat vindt niet alleen Extinction Rebellion. Het is een eis die wordt gesteund door de klimaat­wetenschap, door honderden economen en door miljoenen bezorgde burgers. En daarbij zitten steeds meer mensen die meedoen met onze disruptieve acties. Kom ook! In de blokkade of als supporter, nu het nog kan!

We waren een uur of 12 op Den Haag CS. In de trein al wat mensen met protestborden en bij de wandeling richting de A12 werd het al drukker. Veel politie op de been ook. We mochten niet langs de weg staan, er stonden ook weer hekken met zwart plastic erop. Uiteindelijk door de organisatie verwezen naar een plek tussen Koekamp en Utrechtse Baan. Goed te doen, daar was schaduw, elders zon en gras om op te zitten.

Sfeer was erg gemoedelijk, er werd gedanst en muziek gemaakt. De ruimte tussen de 2 waterwerpers van de Polizei werd echter steeds kleiner, meer en meer mensen werden van de weg gehaald en afgevoerd. Uiteindelijk bijna 1600 mensen, las ik achteraf. Die door het OM overigens weer vrijwel allemaal zijn laten gaan, dit tot frustratie van (een deel van) de politie. Zelf gingen we in een volle trein weer terug naar Leiden, om daar nog even wat te eten en na te praten.

Waarschijnlijk volgt er wel weer een bezetting. Ik wil proberen daar weer bij te zijn. Als het goed is, zijn daar weer meer mensen bij en wordt er een steeds krachtiger signaal afgegeven. Ik vraag me alleen wel of het voldoende zal blijken te zijn, of dat een kleine kern op andere (extremere) acties over zal gaan. En of de politie volgende keer voor een andere aanpak zal kiezen.

In de header trouwens de zogenaamde Warming stripes, deze zijn in 2014 opgemaakt door Ed Hawkins, een Britse klimaatwetenschapper. Met een reeks gekleurde, chronologisch geordende strepen worden temperatuurtrends op lange termijn visueel weergegeven. Het gaat om een minimalistisch concept, dat echter aan duidelijkheid niets te wensen overlaat.

Foto's bekijken op Flickr