Gisteravond naar het optreden van Katatonia en Sólstafir in Patronaat in Haarlem. De kaartjes, voor het laatste concert wat ivm Corona was uitgesteld, konden eindelijk uit het mapje Naslag in mijn mailbox gevist worden. Wat een fijne package! Ik vond het geluid bij Sólstafir wel wat beter afgesteld dan bij de hoofdact en ook de lichtshow van Katatonia kon me niet zo bekoren. Omdat we behoorlijk vooraan stonden, waren de lampen erg aanwezig, vooral die met wit licht. Maar verder een topavond, die het wachten meer dan waard was. Ik vraag me wel af wat er in Haarlem in het water zat, ik heb beide frontmannen niet eerder zo spraakzaam gezien!

Er kruipt een ijselijke kou richting Nederland met de komst van Katatonia en Sólstafir diep in de winter van 2022. De twee gerespecteerde grootmeesters van melancholie hebben de handen ineen geslagen en samen presenteren ze met de Twilight Burials Tour een van de meest aansprekende post-COVID tourpackages. Al meer dan een kwart eeuw geven beide artiesten de voorkeur aan de emotionele lading die muziek met zich meebrengt. Hun wereld is er een waarin ‘heavy’ een natuurkracht is; daar waar progressie van binnenuit komt en de muzikale output aan de buitenkant is veranderd en in niets meer lijkt op de extreme metal uit de begindagen.

Sólstafir in Patronaat Stage 1 (Haarlem) op 17-02-2023:

 • Náttfari
 • Náttmál
 • Köld
 • Melrakkablús
 • Bloodsoaked Velvet
 • Rökkur
 • Fjara
 • Ótta
 • Goddess of the Ages

Katatonia in Patronaat Stage 1 (Haarlem) op 17-02-2023:

 • Austerity
 • Colossal Shade
 • Lethean
 • Deliberation
 • Birds
 • Behind the Blood
 • Forsaker
 • Opaline
 • Buildings
 • My Twin
 • Atrium
 • Old Heart Falls
 • Untrodden
 • July
 • Evidence

Foto's bekijken op Flickr