Webmentions

Onlangs weer eens wat achterstallig onderhoud op mijn site uitgevoerd. Zo heb ik eindelijk Webmentions toegevoegd.

Webmention is a W3C protocol for sending and receiving notifications about webpage link relations. It’s fundamentally about tearing down the walled gardens created by the leading social networks, and allow for interactions using links across websites and platforms on the open web.

Dus als ik naar jou link, krijg jij een seintje en omgekeerd. Het concept is al wat ouder, zie bijv deze post van Jeremy Keith uit 2013(!). Heb het in een eerdere iteratie van deze site (toen nog in Wordpress) ook al eens aan de praat gehad, maar sinds de overgang naar Kirby was het er nog niet van gekomen. Dit leek me een mooi moment. Met de migratie van Twitter naar Mastodon ligt er weer meer nadruk op zelf publiceren, concepten als POSSE en met tools als Webmentions de onderlinge interactie uitvoeren.

Heb eerst getest met de Kirby Commentions plugin, maar die was me te uitgebreid, met comments, wat ik nou net niet wil. Dan krijg je weer gedoe met spam en moderatie. Dankzij een andere plugin indieConnector icm Webmention.io vrij snel aan de praat gekregen. Overigens IndieConnector can act as a Mastodon Instance. Once enabled, users can follow your site on a ActivityPub supporting instance, for example on Mastodon or Pixelfed. Ook leuk! Later maar eens naar kijken.

Mocht je Kirby gebruiken, deze post van sebastiangreger.net bevat ook de nodige achtergrondinfo en research voor implementatie.