En toen zaten we alweer in de laatste dagen van het jaar. Dat betekent natuurlijk dat we weer allemaal lijstjes gaan samenstellen. Zie bijvoorbeeld Last Rites en Louder Sound over muziek. Voor het bewegend vermaak, zie de grote sites als Rotten Tomatoes over films & televisie en Metacritic over films & televisie. En dan is er bijv nog Vulture die het breder trekt en overal lijstjes voor maakt. Dus ik ben ook maar even teruggebladerd door mijn archief van afgelopen jaar..

Muziek

Ik maak elk jaar in januari een playlist op Spotify, waar ik dan gedurende het jaar nieuwe releases in zet die me aanspreken. Dit jaar waren er heel eerlijk geen albums die er wat mij betreft enorm uitsprongen. Kwam misschien ook door mijn state of mind, dat ik teruggreep op het mij al vertrouwde werk van de afgelopen jaren. Maar ik wil toch een paar platen benadrukken. En komende jaren kom ik vast terug op het andere, ongetwijfeld ook mooie, werk wat dit jaar is uitgekomen.

Amorphis
Halo

 • Northwards
 • On the Dark Waters
 • The Moon
 • Windmane
 • A New Land
 • When The Gods Came
 • Seven Roads Come Together
 • War
 • Halo
 • The Wolf
 • My Name Is Night (feat. Petronella Nettermalm)
 • 2022
 • progressive metal
 • top metal albums of the decade 2020 - 2029
 • best of 2022
 • prog metal

Russian Circles
Gnosis

 • Tupilak
 • Conduit
 • Gnosis
 • Vlastimil
 • Ó Braonáin
 • Betrayal
 • Bloom
 • 2022
 • post-metal
 • instrumental
 • progressive metal
 • post-hardcore

Zeal & Ardor
Zeal & Ardor

 • Zeal & Ardor
 • Run
 • Death to the Holy
 • Emersion
 • Golden Liar
 • Erase
 • Bow
 • Feed the Machine
 • I Caught You
 • Church Burns
 • Götterdämmerung
 • Hold Your Head Low
 • J-M-B
 • A-H-I-L
 • 2022
 • 2020s
 • best of 2022
 • black metal
 • importado_do_spotify

Televisie

Tuurlijk de langverwachte series Rings of Power en House of the Dragon, maar er was ook nog zoveel anders dit jaar wat zeer (meer zelfs?) de moeite waard was. Om er maar even 3 uit te halen..

Star Wars: Andor
2022-09-21, Returning Series, 1 seasons

The Rebellion begins.

The tale of the burgeoning rebellion against the Empire and how people and planets became involved. In an era filled with danger, deception and intrigue, Cassian Andor embarks on the path that is destined to turn him into a rebel hero.

 • Diego Luna
 • Stellan Skarsgård
 • Kyle Soller
 • Denise Gough
 • Adria Arjona
 • Genevieve O'Reilly
 • Faye Marsay
 • Sci-Fi & Fantasy
 • Action & Adventure
 • Drama

The Bear
2022-06-23, Returning Series, 2 seasons

Back for seconds.

Carmy, a young fine-dining chef, comes home to Chicago to run his family sandwich shop. As he fights to transform the shop and himself, he works alongside a rough-around-the-edges crew that ultimately reveal themselves as his chosen family.

 • Jeremy Allen White
 • Ebon Moss-Bachrach
 • Ayo Edebiri
 • Lionel Boyce
 • Abby Elliott
 • Matty Matheson
 • Liza Colón-Zayas
 • Drama
 • Comedy

Severance
2022-02-17, Returning Series, 2 seasons

We're all different people at work.

Mark leads a team of office workers whose memories have been surgically divided between their work and personal lives. When a mysterious colleague appears outside of work, it begins a journey to discover the truth about their jobs.

 • Adam Scott
 • Britt Lower
 • Zach Cherry
 • Tramell Tillman
 • Jen Tullock
 • Dichen Lachman
 • Michael Chernus
 • Drama
 • Mystery
 • Sci-Fi & Fantasy

Helaas kwam er ook van alles ten einde, zoals dat geweldige laatste seizoen van Better Call Saul. Maar ook See, The Good Fight, Animal Kingdom & Westworld.

Films

Ook de bioscoop is in 2022 natuurlijk enthousiast bezocht, de kosten voor de Cineville kaart moeten er immers uitgehaald. Bovendien was het er lekker koel tijdens de hittegolf en rustig tijdens de verbouwing. En ook dit jaar droeg het Leids Filmfestival weer bij aan een goeie opbrengst. Zie mijn Letterboxd profiel voor een overzicht. Ook hier wil ik er een drietal uitlichten, deze zijn me het meest bijgebleven..

Bones and All
2022-11-18

Abandoned by her father, a young woman embarks on a thousand-mile odyssey through the backroads of America where she meets a disenfranchised drifter. But despite their best efforts, all roads lead back to their terrifying pasts and to a final stand that will determine whether their love can s…

 • Taylor Russell
 • Timothée Chalamet
 • Mark Rylance
 • Anna Cobb
 • André Holland
 • Drama
 • Horror
 • Romance

Prey
2022-08-02

They hunt to live. It lives to hunt.

When danger threatens her camp, the fierce and highly skilled Comanche warrior Naru sets out to protect her people. But the prey she stalks turns out to be a highly evolved alien predator with a technically advanced arsenal.

 • Amber Midthunder
 • Dakota Beavers
 • Michelle Thrush
 • Stormee Kipp
 • Julian Black Antelope
 • Thriller
 • Action
 • Science Fiction

The Menu
2022-11-17

Painstakingly prepared. Brilliantly executed.

A young couple travels to a remote island to eat at an exclusive restaurant where the chef has prepared a lavish menu, with some shocking surprises.

 • Anya Taylor-Joy
 • Ralph Fiennes
 • Nicholas Hoult
 • Janet McTeer
 • Paul Adelstein
 • Comedy
 • Thriller
 • Horror