Eind vorige week leek dan toch alsnog de verkoop van Twitter aan Elon Musk waarheid te worden. Van The Guardian, Elon Musk completes Twitter takeover and ‘fires top executives’. The $44bn deal will give world’s richest man control of social media platform with more than 230m users. Uiteraard ook een MetaFilter thread, met veel speculatie.

Blogger John Gruber is optimistisch, Keeping Twitter open to a wide range of content, but making it easy to control what content you see, as user, is a worthy ideal. Pulling it off, that’s the trick. Mee eens, maar dat is niet de prio, vrees ik. Ik lees voornamelijk over een toename van vrijheid van meningsuiting, niet het uitbreiden van tools om als gebruiker beter te kunnen bepalen welke drek je niet wilt zien.

Als een van de eerste acties, naast een massa ontslag van personeel, gaat het blauwe vinkje ('ik ben wie ik zeg dat ik ben en dat is gecontroleerd') eruit en komt er een premium account. Als je dus geld hebt en wilt betalen voor Twitter, krijg je een blauw vinkje. Wat daardoor dus waardeloos wordt. Het exacte maandbedrag staat overigens nog ter discussie, gezien de reactie op een Tweet van schrijver Stephen King.

Verder ook vrij zorgelijk, Elon Musk has fired Twitter's entire accessibility division. Those people whose job it is to think about how blind, deaf and visually impaired people use and experience the product across platforms have been fired.

Goed artikel op The Verge, met de veelzeggende titel Welcome to hell, Elon. Twitter, the company, makes very little interesting technology; the tech stack is not the valuable asset. The asset is the user base: hopelessly addicted politicians, reporters, celebrities, and other people who should know better but keep posting anyway. You! You, Elon Musk, are addicted to Twitter. You’re the asset. You just bought yourself for $44 billion dollars.

Dus hoe nu verder? Allemaal weer aan het bloggen? Of toch eindelijk -nu echt- allemaal naar Mastodon? Ik heb bij een vorige poging tot overstappen (in 2016, zie ik) al een account gemaakt en die nu maar weer afgestoft. Er zijn inmiddels wel veel meer mensen te vinden dan toenertijd, dus ik schat de kansen voor succes nu wat hoger in. Ik zie alleen wel veel mensen die een 2e Twitter verwachten en dat is het gewoon niet. Zie bijv fedi.tips of een wat kortere uitleg van Gizmodo of PC Mag.

Om het gezellig af te sluiten, een link naar een fijne thread nav een oproep je favoriete tweets te delen, om zo afscheid te nemen van het platform.