Pittig

Midweek Parijs geboekt voor december, leuk! Mijn moeder citeerde uiteraard meteen Kees Stet met zijn klassieker uit de West-Friese canon, over 2 mannetjes die naar Parijs gingen. Ben zelf opgegroeid nabij Leiden, waar ik op school zat, en ook wel een beetje met die karakteristieke R spreek, hoewel bij mij lang niet zo erg als bij echte natives. Hier werd ik dan ook regelmatig op gewezen bij bezoek bij de familie in Hoorn. Van vaders kant namelijk voornamelijk West-Friese wortels in de stamboom.

Oma (uit Andijk) sprak met een heerlijk accent, wat ik als kind soms zelfs wel eens moeilijk te volgen vond. Toch zijn er wel uitdrukkingen ingeslopen hier en daar. Pittig bijv. gebruik ik in traditionele zin, wat hier in Zuid-Holland nog wel eens verkeerd begrepen wordt. Ook de 'benne naar de knippert weest' komt nog wel eens voorbij in de familie app groep en natuurlijk skôftig mooi. Heerlijk.