Fediverse

Nog even in reactie op mijn eerdere Twitter/Mastodon bericht.. Zie best wat weerstand hier en daar over overstappen naar Mastodon. Mensen vinden het verwarrend met die instances en missen bepaalde features van Twitter die by design niet in Mastodon zijn opgenomen (retweets bijv). Dus zijn er alsnog mensen die hun heil zoeken in weer een nieuwe for-profit met weer een schimmige financier. Tja. Zag een interessante thread op MetaFilter, Sick of Musk, met onderstaand citaat wat me wel aansprak..

The slickly-designed, thoughtless convenience that Twitter and other Web 2.0 properties provided—where you could sign up and never have to think about things like "who runs the server?" or "how do they pay all these engineers?", much less "what set of rules do I have to abide by, and who gets to decide them?"—should be a warning, not an enticement. I suspect we'll see a few more for-profit social media ventures turn ugly before people realize that convenience is always double-edged, though.

En dat lijkt idd te gebeuren, ik zie verschillende startups die proberen te springen in het gat wat Twitter achter aan het laten is. Bijvoorbeeld Hive Social, alleen als app te verkrijgen, waarbij beveiliging van je data niet echt heel belangrijk lijkt te zijn. Ander alternatief is Post.news, die heeft aangegeven dat toegankelijkheid geen prioriteit heeft op hun roadmap. Daarnaast zit ook hier weer een schimmige man achter.

Dus ik blijf bij Mastodon. Zit nu op de mastodon.social instance, misschien dat ik verhuis naar bijv mastodon.nl. Een kleinere instance schijnt meer voordelen te hebben, vooral als er issues zijn met blocken door andere instances, bijv om lakse moderatie. Ik kijk het nog even aan, mogelijk ga ik toch naar een dev of metal instance. Of die van Metafilter, als die ooit nieuwe leden toelaten.

Aanrader, het artikel How to move from Twitter to Mastodon van Matt Haughey If, like me, you're ready to make the switch, stick with me. Here, I'll walk you through the process of moving from Twitter to Mastodon in the smoothest way possible. Hier vond ik ook de tool Movetodon om makkelijk je Twitter accounts terug te vinden op Mastodon. Ook de moeite waard: Free of the bird van Andy Bell en Bye, Twitter van Tim Bray.

Het achterliggende concept Fediverse (met het W3C ActivityPub protocol), waar Mastodon maar een klein onderdeel van is, biedt trouwens veel kansen voor een Internet zoals het oorspronkelijk was, voor het grote geld en centralisatie de boel overnam. Zeker als meer sites de principes omarmen, zoals volgens geruchten Tumblr en Flickr van plan zijn te doen. En daarna zelfs een grote speler als Wordpress?

Op dezelfde principes is bijv Pixelfed gebouwd, een decentrale site om foto's te delen. Mogelijk een alternatief voor Instagram? Kan ik eindelijk afscheid nemen van Meta. Heb iig al eerder een export gemaakt van mijn Instagram posts en deze op mijn site weergegeven. Misschien dat ik die nog eens in de reguliere blog timeline opneem. Eerst een manier vinden om nieuwe berichten automatisch toe te voegen, via de API of iets met IFTTT. Of nog liever, de andere kant op, volgens het POSSE principe, Publish (on your) Own Site, Syndicate Elsewhere.