Woensdagmiddag naar Lissabon gevlogen. We hadden extra handbagage geboekt, waar ook priority boarding bij zat. Wel de moeite waard, het is best druk. We waren idioot vroeg op Schiphol, maar na alle rampverhalen van de laatste tijd nemen we geen risico. We hebben mazzel, zijn met ongeveer 15 minuten door de security. Het lange wachten kan beginnen. Goeie vlucht, 18u plaatselijke tijd zijn we er, dus lekker lange avond voor de boeg. Fleecevest kan ingeruild voor een t-shirt en korte broek, het blijft rond de 25-30 graden tijdens ons verblijf.

Met de metro naar ons hotel, basic maar schoon. Midden in het centrum, vlak achter metrostation Rossio. Oude wijk, super toeristisch dus. Kregen coke aangeboden toen we de eerste avond terugliepen naar het hotel. Okidoki. Maar op zich voelde het allemaal niet onveilig, gewoon super commercieel. Gegeten bij Al Dante aan Rua Augusta, om vervolgens via Arco da Rua Augusta via het grote plein Praça do Comércio naar de waterkant te lopen. Lissabon na zonsondergang is best mooi!

Donderdag

Na een lekker ontbijt, donderdag de wijk Alfama bekeken. Dit is de oude visserswijk van Lissabon. Het is het enige stadsgedeelte dat de aardbeving in 1755 redelijk goed overleefde, omdat de wijk gebouwd is op een massief steenplateau. Dat gezegd hebbende, via een wandeling komen we bij de ruines van het Carmoklooster. Zelfs zonder dak nog steeds een imposant gebouw. We bekijken het naastgelegen museum en spenderen dan wat tijd op het heerlijke dakterras van Portas Do Sol. Lekkere lunch met prachtig uitzicht over de rivier met de giga cruiseschepen verderop.

Daarna tijd om de lunch te verdienen, we klimmen naar Castelo de São Jorge. Dit imposante bouwwerk is niet te missen als je over de stad kijkt en gelukkig de moeite van het klauteren waard, je hebt hier een prachtig uitzicht over de stad. Teruggelopen naar beneden, tijdje op het strandje aan de rivier gezeten, het is warm vandaag. Door naar Fábrica da Nata waar we onze eerste Pastéis de Nata eten, hier zelfs met ijs. Lekker! Maar de airco hier is ook erg prettig. Vervolgens nog een slachtoffer van de aardbeving en een brand van 1959, de Igreja de São Domingos. We waren van plan nu nog naar de kathedraal te lopen, maar laten die even voor wat ie is. Tijdje op het dakterras bij ons hotel gezeten en daarna een restaurant gezocht voor het avondmaal.

Vrijdag

Vrijdag pakken we de hop on hop off bus, via het noorden naar het zuidwesten. Stappen uit bij Torre de Belém (een verdedigingstoren aan de oever van de rivier de Taag) en dan lopend naar Padrão dos Descobrimentos (een monument ter ere van de Portugese ontdekkingsreizigers die in de 15de en 16de eeuw de wereld hebben verkend). Vervolgens was het plan naar het nabijgelegen klooster Mosteiro dos Jerónimos te gaan, maar de rij is lang en vol in de zon. De rij voor de bijbehorende kerk is echter nog te doen en deze is gelukkig erg mooi. Op reviews lezen we achteraf dat dat volgens velen ook het hoogtepunt van deze locatie was.

Teruglopend naar de bushalte zien we de indrukwekkende rij voor de 'echte' pasteis. Goed dat we ze gisteren al elders hebben gegeten. Daarna naar het koetsenmuseum. Leuk om te zien, oa de oudst bewaarde waarmee de koning in 1619 van Madrid naar Lissabon ging, een reis van toen ruim 3 maanden! 's Avonds eten we chique, bij Sacramento do Chiado, waar de aanvankelijk geïrriteerde gastvrouw onder de indruk van mijn Amorphis ("that's a great band!") shirt alsnog een tafeltje voor ons weet te regelen. Na het eten lopen we het uizichtpunt wat je ook ziet als je met de populaire Santa Justa-Lift naar boven gaat. De rij daarvoor is ons echter wat te lang en de wandeling is ook wel lekker.

Zaterdag

Zaterdag nemen we de trein naar Sintra, een stad zo'n 30km ten westen van Lissabon. We kopen de Sintra GreenCard bij het treinstation, waarmee je in 1x entree hebt tot de trein, het pendelbusje en een aantal attracties. Helaas ontdekken we op de bestemming dat we alsnog in de rij moeten staan om de card in te wisselen voor een ticket. Fijn! De communicatie kan beter. Gelukkig blijkt Sintra wel de moeite waard. Het is wel druk overal en je moet vaak wachten, bij de bus, bij de tickets, bij de entree.. Ik zou hier buiten het seizoen (is het hier ooit rustig?) wel eens terug willen komen.

De Moren hebben dit gebied in de 8e eeuw ingenomen en in 1147 door de kruisvaarders heringenomen. Deze stijlen (en latere) worden hier prachtig gecombineerd. We bekijken achtereenvolgens het Palácio da Pena (het voormalig zomerpaleis van de Portugese koninklijke familie) en het Palácio Nacional de Sintra. Voor het Morenkasteel hebben we helaas geen energie meer over. Er is zoveel te zien hier! Terug in Lissabon eten we bij een prima Italiaans restaurant en genieten vervolgens van het uitzicht van donker Lissabon vanaf het rooftop terras van het hotel naast het onze. We luisteren al dagen naar hun loungemuziek, dus wilden er ook maar eens de ervaring meepakken.

Zondag

Zondag terug naar de wijk Belém, nu met de trein, voor de wisseling van de wacht. Mijn 2e dit jaar, Stockholm deze zomer. Einde van de middag naar de luchthaven, het wachten kan weer beginnen. Helaas vertrekken we vanaf terminal 2, waar te weinig ruimte is voor de hoeveelheid mensen en ook niet echt een restaurant waar ik nog even had gehoopt een late lunch mee te pakken. Dan maar een (te duur) broodje uit de machine. De vlucht is wederom prima, gezellige Nederlandse crew, we zitten op rij 1, dus krijgen veel mee. Ook de meneer wiens fles port toch echt moest worden afgepakt, omdat ie dorst had. We zijn er als eerste uit en na de gebruikelijke snelwandeling op Schiphol weer in de trein naar herfstig Leiden.

En nu weer thuis, toch fijn altijd, weer in je eigen bed slapen. Had vandaag ook nog een vrije dag opgenomen (ze moeten toch op), gelukkig maar, ben behoorlijk moe. Zo even boodschappen doen. De was komt morgen wel. En de foto's uitzoeken, voor alles weer in mijn geheugen is weggezakt.

Foto's bekijken op Flickr