Vrijdag vertrokken naar het zuiden, naar het plaatsje met de geweldige naam Gnarp, de ingelaste locatie. Het huis is soort villa kakelbont, maar dat was te verwachten voor die prijs. Het is relatief schoon en er zijn maar een paar andere mensen aanwezig, aan het nummerbord te zien uit Oekraïne. Ik heb een code gemaild gekregen, daarmee kunnen we in het hoofdgebouw om de sleutel te pakken voor onze kamers in het bijgebouw. Heel bijzonder. Het dorp is zoals verwacht heel minimaal, maar we vinden uiteindelijk een nette pizzeria voor het avondeten. Nog even gekletst met de vriendelijke eigenaar.

We laten Gnarp vrijdag achter ons (snik!) en gaan door richting Stockholm. Onderweg pakken we nog een vliegtuigmuseum mee, de route was een tikje exotisch door issues met verouderde kaarten in de navigatie met de auto icm onduidelijke bordjes onderweg. Maar toch leuk om uiteindelijk even rond te neuzen. We verblijven de komende nachten ten noorden van Stockholm, bij het vliegveld Arlanda. Keurig hotel. In de buurt is niet zoveel helaas, we eten in het hotel. Zoals verwacht vrij prijzig, maar gelukkig wel goed. 's Avonds geconfronteerd met het vrouwenvoetbal op tv, Nederland vs Zweden.

Zondag vroeg op, we gaan Stockholm eens bekijken. Parkeren was zowaar relatief eenvoudig (en in het weekend zelfs gratis, doe dat in Leiden maar eens). Eerst stuk gewandeld langs het water, naar het eiland met de oude wijk uit de 13e eeuw (Gamla Stan). Om 13:15 is hier bij het paleis vandaag de wisseling van de wacht. Er wordt verteld dat deze elke dag door een andere afdeling van 't leger verzorgd wordt, vandaag de marine met bijbehorende muzikanten. Leuk om te zien, stuke frivoler dan toen ik dit ooit in Kopenhagen zag. Vervolgens rondgekeken bij het paleis en de nabijgelegen oude gebouwen. Simpele lunch met een hotdog, klassiek streetfood alhier.

Na de lunch met de pont naar 1 van de andere eilanden terug, voor het Vasamuseum, De Vasa kapseisde en zonk in 1628 op zijn eerste tocht in Stockholm. Na 333 jaar op de bodem van de zee te hebben gelegen werd het enorme oorlogsschip geborgen en kon het zijn reis vervolgen. Nu is de Vasa een van de best geconserveerde zeventiende eeuwse schepen ter wereld en te zien in een speciaal daarvoor gebouwd museum in Stockholm. Erg indrukwekkend, dat ding is groot! Ook leuk om te lezen over de Nederlandse scheepsbouwer Henrik Hybertsson die van de koning opdracht had gekregen vier oorlogsschepen te bouwen in Stockholm, waarvan de Vasa er één was. En na het incident helaas de enige bleef.

Nog even verderop bij Norrmalm gekeken, maar we zijn op. Ik denk dat er in de toekomst nog wel een aparte stedentrip naar Stockholm in zit, erg leuke stad om te bezichtigen. Op de terugweg naar het hotel bij de Thai in Märsta gegeten. Erg lekker eten, aardige jongen ook, die gezellig bij ons kwam kletsen in zijn poging tot Engels. Sowieso wel wat mensen gesproken hier en daar. De reis door Finland/Zweden/Denemarken/Duitsland klinkt vrijwel iedereen als ontiegelijk ver in de oren. Ik denk dat de meeste Scandinaven, iig in hun jeugd, in eigen land op vakantie gaan. Begrijpelijk.

Vandaag vervolgens een lange rit, verder naar het zuiden naar Växjö, we zitten bijna de hele dag in de auto. Gelukkig wederom een keurig hotel. Blijven hier 1 nachtje. Het wordt weer warmer, in Nederland is een hittegolf voorspeld, ongeveer als wij thuiskomen. Fijn. Hier kan de korte broek ook weer aan. Växjö te voet bekeken & lekker gegeten bij Ching A Ling, diverse Aziatisch, ik had een goeie Bahn mi. Authentiek Zweeds.

Foto's bekijken op Flickr