Omdat ik verschillende mailadressen gebruik, op verschillende apparaten, was het lange tijd makkelijk om alles naar Gmail door te sturen en dat te gebruiken voor verzenden en ontvangen van berichten. Maar ik wil toch eigenlijk minder afhankelijk zijn van die kleine groep techbedrijven.

Dus ik heb een tijdje terug een account aangemaakt bij Protonmail. Daar las ik goeie dingen over, zie bijv What Is ProtonMail, and Why Is It More Private Than Gmail? van HowToGeek.com. Zo is alle mail versleuteld en is de software open source. Verder is het bedrijf gevestigd in Zwitserland en valt het dus buiten de zogenaamde Five Eyes.

Nu alleen nog even overstappen dus. Hm. Afgelopen weekend dan eindelijk maar gedaan. Ik heb een betaald account genomen, zodat ik dit domein kon koppelen. Toen nog even stoeien met de DNS instellingen, extra spannend met een TTL van 4 uur. Maar dat ging eigenlijk best smooth. Dus nu ben ik over, in ieder geval met mijn domein. Nu ingesteld dat mijn xs4all mail wordt doorgestuurd naar een nw postbus op mijn domein, hetzelfde geldt voor mijn gmail adres. Door gebruik van een catch-all op mijn domein binnen Protonmail komt alles centraal binnen en kan ik met de fijne filters een en ander voorzien van labels en doorsturen naar mappen. Orde! Nu op termijn mijn xs4all en gmail nog overal uitfaseren. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Ook wil ik nog testen met de andere producten van Proton, zoals de kalender en de drive. Want die gebruik ik nu nog wel van Google. En de drive ook van Dropbox en Apple. Pff. Proton heeft trouwens ook een VPN, maar daar moet je een duurder abonnement voor afsluiten zag ik. Dan blijf ik voorlopig nog wel even zitten bij Mullvad, waar ik zeer tevreden over ben. Maar goed, eerst even goed wennen aan Protonmail dus. So far, so good.