Dinsdag rond 10u betrokken naar Piteå, onze eerste halte in Zweden, dus we nemen vandaag afscheid van Finland. De route loopt langs de kust, we willen kijken bij de ijsbreker van Kemi, maar die blijkt er momenteel niet te liggen, jammer. Bij het nabijgelegen sneeuwhotel is een ruimte met ijssculpturen, altijd leuk en ook wel lekker na al die hitte. Dus dekentje om en uitgebreid foto's maken. Vervolgens doorgereden naar Tornio, de oudste stad van Lapland en op de grens met Zweden. Het is een beetje miezerig helaas, maar we kunnen we de mooie Orthodoxe kerk bekijken.

Rond half 2 Finse tijd bij de Zweedse grens. De klokken kunnen weer op Nederlandse tijd. De grens is niet heel erg goed gemarkeerd, maar we zien al snel het blauw/geel van de IKEA. Willen hier gaan wat gaan eten, maar bij het restaurant staat een hele lange rij. Met het tijdverschil meegerekend is het hier precies lunchtijd. We gaan weer. Helaas. Vast niet de laatste IKEA die we zien in Zweden.

Voor het eerst sinds tijden hebben we wat regen, volgen de Botnische golf naar het westen. De Botnische Golf is bijzonder doordat zijn zoutgehalte naar het noorden toe snel daalt. In het zuiden is het water het normale brakke water van de Oostzee, maar in het noorden heeft de Golf een zoutgehalte dat zo laag is (0,2%) dat men het zout in het water niet meer kan proeven en er veel zoetwatervissen in gedijen. Ik ben dol op trivia van de Wikipedia.

Hebben grote kamer in een soort van herberg in Piteå, normaliter kunnen er 6 mensen in deze ruimte, wij lijken de enige aanwezigen op de verdieping. Op zich prima, alles is netjes en de spullen zijn duidelijk gelabeld. Lekker gegeten bij The Bishops Arms. 's Nachts is het helaas weer erg warm.

Woensdag bijzonder vroeg wakker, deze tijd aangegrepen om Stranger Things uit te kijken. Meer Master of Puppets!! Na het ontbijt vertrokken naar de volgende bestemming, namelijk een hut buiten Umeå. We hoeven niet zo ver, dus mooi kan om onderweg rond te kijken, oa bij de dorpjes Skellefteå en Lövånger, hoogtepunt uiteraard wederom de plaatselijke kerk.

De hut blijkt een hutje, de meeste Spartaanse so far, dus helaas met stapelbedden, maar dat blijkt 's avonds gelukkig best mee te vallen. De wifi is wel heel matig, verderop aan de weg is ie beter, daar staan we dus af en toe. Na het eten rondje gelopen. Het in de folder genoemde nabijgelegen zwemwater blijkt nog een flinke wandeling, langs een mysterieuze berg zaagsel. Heel apart.

De nacht op donderdag geeft aan tegen de ochtend flinke regen, en dan is een apart toiletgebouw toch wel weer even wennen. Daarna in pyjama naar het verderop gelegen douchegebouw gelopen. Douche activeren met de fob van de campingsleutel. Lekker voor het kampeergevoel!

Centrum van Umeå bekeken. Gezellige stad, met mooi uitzicht op de rivier. We bezoeken het Guitars The Museum, This is the story of how the Ahden twins from Vannasby managed to put together the world's finest collection of vintage guitars surreptitiously, almost in secret. Een beetje vreemde verzameling, maar amusant genoeg. Lekkere hotdog gegeten in 't centrum. Naar openluchtmuseum Västerbotten. Opgericht begin 1900 om de oude way of life tastbaar te houden voor de snel veranderende Zweedse maatschappij. Er staan een aantal huisjes van de Sami en voorbeelden van het boerenleven van de vroegere Zweden.

Terug bij de hut ontdekken we dat we dat we morgen een halte missen en bijna 7u zouden moeten rijden. Via booking.com een extra halte toegevoegd en de stop bij Stockholm met 1 nacht ingekort. Komt op zich goed uit, zaterdag zou het regenen in Stockholm, dan gaan we zondag. Eten gehaald bij de Golden Fork, die een fascinerende combinatie van gerechten biedt.

Foto's bekijken op Flickr