Vrijdag, juli inmiddels, vertrokken naar Oulu, 'hoofdstad van het Noorden'. Goeie rit, maar wel een saaie weg. Eindeloze stukken rechtdoor met berkenbomen en heel af en toe een tegenligger. Helaas nog steeds geen rendieren gezien, daarvoor moet je waarschijnlijk toch echt de grote weg af. Ten oosten van Oulu hebben we een deel van een woonhuis gehuurd. Aardige mensen, we kunnen in de grote tuin zitten. Helaas hebben de muggen ons snel gevonden, dus we zetten (met wisselend succes) de Deet in. Boodschappen gedaan bij de S Market.

Maandag uitgeslapen. Fijn. Rustig ontbeten in de tuin. Het rommelt en af en toe wat regen. Verder weer warm. Naar Oulu geweest, leuke stad, veel jonge mensen. Volgens de brochure de stad met de jongste bevolking van Europa. Koffie/thee met kaneelbroodje gegeten aan de haven/marketplace. Stadshart verkennen, tijdje in de wind gezeten.
Boodschappen gedaan bij Lidl. 's Avonds gegeten bij pizza Mario, alwaar ons oog valt op de pizza met rendier (poro). Nogmaals langs haven gelopen, er speelt een vrij luide Status Quo cover band, de zanger heeft het Engels nog niet helemaal onder de knie. Erg druk in dit gebied nog. Ik denk dat het ook scheelt dat ze hier zulke lange donkere winters hebben, in de zomer nemen ze het ervan. Zelf nog tijdje in de tuin gezeten voor bedtijd rond middernacht. Nog steeds zonnig buiten. Blijft vreemd.

Zondag vertrokken naar Rovaniemi, onze meest noordelijke verblijfplaats. Onderweg bij stone age park gekeken, maar blijkt helaas gesloten. Jammer. Wel een rendier langs de weg gespot en gekiekt! Bij aankomst op de eindbestemming van vandaag treffen we mooie grote skihut met een aantal slaapkamers en maar liefst 2 toiletten. Luxe! Helaas weer meer muggen hier, wat we merken na een avondje op het balkon zitten. Vrijwel geen zonsondergang, we zitten half 1 nog in de volle zon. Boodschappen gedaan. 's Avonds wandeling door de wijk, oa gekeken bij de skibaan achter de camping. Wat filmpjes op YouTube opgezocht van de activiteiten alhier in de wintermaanden, al die sneeuw is een grappig contrast met de dorre boel van nu.

Vandaag naar de officiële poolcirkel en het bijbehorende Santa Village. Leuk! Ik was al eens op de poolcirkel in Noorwegen, maar hier is iets meer uitgepakt. De combinatie met de kerstman leidt tot een flinke commerciële onderneming. Blijft vreemd om bij 30 graden in de zon te staan met kerstliedjes op de speakers. Wel leuk om alle snuisterijen te bekijken en kopen nog wat souvenirs. Ik heb een bordje met Tervetuloa, 1 van de weinige Finse woorden die ik kan onthouden, maar je ziet het dan ook vaak genoeg, want het betekent welkom.

Centrum van Rovaniemi verkend. Centrum is trouwens Keskusta in het Fins, ook opgenomen in mijn zeer beperkte Finse woordenschat. Kopen muggenspul bij de apptheeki, wat gelukkige wel opgewassen lijkt tegen de insecten van alhier. Op onze vraag aan de mevrouw achter de balie hoe ze zelf voorkomen geprikt te worden, volgt gelach en het antwoord 'wij zitten niet buiten'. Tja, daar zijn we dan toeristen voor. Nog wat boodschappen gedaan.

Foto's bekijken op Flickr