Oom Fred

Ben in wisselend gezelschap de afgelopen paar weekenden druk bezig geweest om de flat van Oom Fred uit te ruimen. De oudste broer van mijn vader had eindelijk een plekje in een verzorgingshuis. Dus de eerste dag bezig geweest om zijn essentials boven water te krijgen en te verhuizen, zodat hij een fijn plekkie had. Daarna steeds terug om op te ruimen. En nog meer op te ruimen. Wat een spullen! Oom Fred heeft officieel de diagnose hoarder, dus je hebt misschien een beeld.

Uitzoeken wat naar de kringloop kan en wat op het winkelwagentje geladen kan worden, huis uit, gang door, lift in, lift uit, container in. Op repeat. Maar goed, de eerste container is vorige week vervangen door een lege, dus we konden afgelopen weekend lekker verder. Vandaag is de kringloop geweest, die hebben gelukkig een groot deel van onze selectie meegenomen. Komend weekend nog 1x heen en weer, met inmiddels weer een lege container, en dan moeten we er zijn.. Volgens mij is mijn vader wel een beetje geschrokken, want die gaf aan ook al een beetje aan het opruimen te zijn geslagen in zijn werkkamer.

Ben fan van het Zweedse opruimconcept Döstädning of death cleaning. Ervoor te zorgen dat je nabestaanden geen hele klus hebben aan het uitsorteren van jouw spullen [..] Een helend proces van nog eens door je spullen te gaan, voor je er afscheid van neemt. Want dit zou ik mijn nabestaanden echt niet aan willen doen. Om maar te zwijgen van de belasting op het milieu om zoveel spullen te bewaren en ze alsnog weg te gooien. Wat een verspilling! Gelukkig woon ik niet zo groot, dus elke aanschaf heroverweeg ik al 3x. Maar dit heeft zelfs mij aan het denken gezet. Onspullen!